Back to top

Fogyasszuk kristályosan is a mézet - ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Szerencsére az a  közhiedelem, miszerint a méz azért kristályosodik ki, mert a méhész cukrot tett bele, eltűnőben van.

A kristályosodás – régi nevén „jegecesedés” -  teljesen természetes folyamat. A méz attól függően kristályosodik ki előbb vagy utóbb, hogy melyik úgynevezett egyszerű cukorféléből - fruktózból vagy glükózból - van benne nagyobb arányban.

A repceméz például a benne lévő nagyobb glükóz aránynak köszönhetően,  már egy héttel a pörgetés után kristályossá válik.

Az akácméz ezzel ellentétben jóval később kristályosodik ki, mivel abban nagyobb arányban található fruktóz.

Aki figyelemmel kíséri a mézről írt cikkeinket (lásd Miért egészségesebb a méz a cukornál?), már tisztában van a méz bizonyos alaptulajdonságaival. Az egyik, hogy más édesítőszerekkel ellentétben, olyan anyagokat, enzimeket, ásványi anyagokat is tartalmaz, mintegy 181 félét, melyek különösen jó hatással vannak az emberi szervezetre, regenerálóan hatnak rá, védelmet nyújtanak neki stb. 

Ám enyhe hatású savakat is tartalmaz a méz, melyek a betolakodó kórokozókat - vírusokat, baktériumokat - elpusztítják illetve az emésztőrendszerünkből a víz felvétele során hidrogén-peroxid keletkezik belőle, mely szintén segít a kórokozóktól való megszabadulásban a fertőzés kezdeti stádiumában.

Ha tehát kristályos a méz az nem gond, hiszen ugyanúgy tartalmazza ezeket az anyagokat.

Viszont, ha a mézet folyamatosan melegen tartják (35-45 °C), netán időről időre felmelegítik, mikrózzák hogy jól mutasson a polcokon, akkor az enzimek törvényszerűen előbb-utóbb lebomlanak, illetve káros anyagok is keletkeznek benne.

Legjobb, tehát ha hozzászokunk, hogy kristályosan is fogyaszthatjuk a mézet.

Előfordulhat viszont, hogy a használhatóság érdekében - mert valamivel össze kell kevernünk a folyékony mézet - mégiscsak fel kell olvasztanunk.

Ilyenkor ezt egyszerűen az alább leírt módon tegyük. Ezáltal a legkevésbé fogunk ártani a mézben található hasznos anyagoknak. A felolvasztás menetét ezen a videón is nyomon követhetjük (a 35-ik másodperctől.)

Honey with Turmeric and Black Pepper - against viral and bacterial infections (flu, cold, ulcers)

Helyezzük meleg „vízfürdőbe” (max 40-45 °C vízbe) az üveg kristályos mézet, vagyis egy lábasba úgy, hogy a meleg víz az üveg harmadáig feléig érjen. Egy kiskanalat is belehelyezhetünk a lábasba, hogy ne teljesen érje az edény alját az üveg.  Nem feltétlenül szükséges a hőfokot hőmérővel mérni, onnan tudjuk, hogy megfelelő a hőfok, hogy a hőmérséklet a  kéznek még elviselhető, kellemes.

Időnként kavargassuk meg a mézet és ha a víz hőfoka csökken, indítsuk újra a tűzhelyet. Addig ismételjük ezt, amíg a méz állaga olyanná válik, amilyennek szeretnénk.

Ajánljuk még:

Vigyázzunk magunkra  a második hullámban- egy gyógyhatású mézes készítmény

Méhekkel a koronavírus ellen- interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Gyenge-közepes mézszezon

A napraforgó elvirágzása után lassan mindenhol befejeződik a méhek legeltetése. Az ország különböző területein gazdálkodó méhészek gyenge-közepes szezonról számoltak be.

Rajzásgátlás az utolsó pillanatban

A rajzás mindig kihívás a méhész számára, akár „hobbisokról”, akár főállású méhészekről van szó. Általános vélemény, hogy szinte sosem jön jókor, a nagy méztermelőknek egyértelmű kiesést (plusz munkát), a műkedvelőknek fölösleges izgalmat okoz. Ezért szinte általános a törekvés a rajzás gátlására vagy megelőzésére, aminek a rákfenéje az, hogy a természet törvényei ellen nehéz hadakoznunk.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.