Back to top

Fogyasszuk kristályosan is a mézet - ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Szerencsére az a  közhiedelem, miszerint a méz azért kristályosodik ki, mert a méhész cukrot tett bele, eltűnőben van.

A kristályosodás – régi nevén „jegecesedés” -  teljesen természetes folyamat. A méz attól függően kristályosodik ki előbb vagy utóbb, hogy melyik úgynevezett egyszerű cukorféléből - fruktózból vagy glükózból - van benne nagyobb arányban.

A repceméz például a benne lévő nagyobb glükóz aránynak köszönhetően,  már egy héttel a pörgetés után kristályossá válik.

Az akácméz ezzel ellentétben jóval később kristályosodik ki, mivel abban nagyobb arányban található fruktóz.

Aki figyelemmel kíséri a mézről írt cikkeinket (lásd Miért egészségesebb a méz a cukornál?), már tisztában van a méz bizonyos alaptulajdonságaival. Az egyik, hogy más édesítőszerekkel ellentétben, olyan anyagokat, enzimeket, ásványi anyagokat is tartalmaz, mintegy 181 félét, melyek különösen jó hatással vannak az emberi szervezetre, regenerálóan hatnak rá, védelmet nyújtanak neki stb. 

Ám enyhe hatású savakat is tartalmaz a méz, melyek a betolakodó kórokozókat - vírusokat, baktériumokat - elpusztítják illetve az emésztőrendszerünkből a víz felvétele során hidrogén-peroxid keletkezik belőle, mely szintén segít a kórokozóktól való megszabadulásban a fertőzés kezdeti stádiumában.

Ha tehát kristályos a méz az nem gond, hiszen ugyanúgy tartalmazza ezeket az anyagokat.

Viszont, ha a mézet folyamatosan melegen tartják (35-45 °C), netán időről időre felmelegítik, mikrózzák hogy jól mutasson a polcokon, akkor az enzimek törvényszerűen előbb-utóbb lebomlanak, illetve káros anyagok is keletkeznek benne.

Legjobb, tehát ha hozzászokunk, hogy kristályosan is fogyaszthatjuk a mézet.

Előfordulhat viszont, hogy a használhatóság érdekében - mert valamivel össze kell kevernünk a folyékony mézet - mégiscsak fel kell olvasztanunk.

Ilyenkor ezt egyszerűen az alább leírt módon tegyük. Ezáltal a legkevésbé fogunk ártani a mézben található hasznos anyagoknak. A felolvasztás menetét ezen a videón is nyomon követhetjük (a 35-ik másodperctől.)

Honey with Turmeric and Black Pepper - against viral and bacterial infections (flu, cold, ulcers)

Helyezzük meleg „vízfürdőbe” (max 40-45 °C vízbe) az üveg kristályos mézet, vagyis egy lábasba úgy, hogy a meleg víz az üveg harmadáig feléig érjen. Egy kiskanalat is belehelyezhetünk a lábasba, hogy ne teljesen érje az edény alját az üveg.  Nem feltétlenül szükséges a hőfokot hőmérővel mérni, onnan tudjuk, hogy megfelelő a hőfok, hogy a hőmérséklet a  kéznek még elviselhető, kellemes.

Időnként kavargassuk meg a mézet és ha a víz hőfoka csökken, indítsuk újra a tűzhelyet. Addig ismételjük ezt, amíg a méz állaga olyanná válik, amilyennek szeretnénk.

Ajánljuk még:

Vigyázzunk magunkra  a második hullámban- egy gyógyhatású mézes készítmény

Méhekkel a koronavírus ellen- interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Zölden, jót, olcsón és sokat termelni? - A digitális Zöld Hét fő kérdése

A koronavírus-járvány miatt idén első ízben került tisztán digitális formában megrendezésre Berlinben az Internationale Grüne Woche (IGW, Nemzetközi Zöld Hét), a világ egyik meghatározó élelmiszeripari és mezőgazdasági szakiállítása és fóruma. A két napos IGW Digital rendezvény január 20-án nyilvános online sajtótájékoztatóval vette kezdetét.

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (1. rész)

Nagy segítség lehet az atkakezelésben egy évszakokra lebontott atkakezelési protokoll/eljárásrend, melybe leírjuk a tervezett kezeléseket, kontroll vizsgálatok időpontját, módszerét és atka túlfertőzöttség esetén a b-terveinket.

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Elmarad a 2021-es ProWein a COVID-19 járvány miatt

A Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt a ProWein 2021-et - a világ vezető és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárát - nem tervezik megszervezni március 19-23 között. A következő ProWein kiállítást Düsseldorfban 2022. március 27-29 között tartják meg.