Back to top

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Napjainkban fiával, Róberttel irányítják közösen a tejhasznú szarvasmarhatelepet.

Az elmúlt 20 évben pályázatok segítségével tudták azt elérni, hogy tehenészetük az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által minden hónapban közzétett országos termelési rangsorban folyamatosan az első 10 között szerepel. Jelenleg 60 embert foglalkoztatnak, és mintegy 2000 egyedszámú holstein-fríz állomány áll a tulajdonukban, amelyből 950 tehén biztosítja a napi tejtermelést. Gazdálkodásuk 1200 hektár szántóföldön és 4-500 hektár gyepterületen zajlik, amelyeket jellemzően hosszú távú bérleti szerződések révén művelnek.

Kővágó Róberttel az új beruházásuk átadóján beszélgettem.

Édesapja korábban is az agráriumban dolgozott, mielőtt 1997-ben megvásárolta volna a Lakto Kft.-t. Családi hagyománya van a gazdálkodásnak?

– Már a nagyszülők is állattenyésztéssel és a hozzá kapcsolódó háztáji szántóföldi gazdálkodással foglalkoztak Kalocsa környékén. Édesapám állami gazdaságból indult, majd állatfelvásárlóként került kapcsolatba a Lakto Kft.-vel. Én gépészmérnökként végeztem, majd ezt követően kezdtem el segíteni a tehenészet munkáját. Többen azzal biztattak a diplomám meg­szerzése után, hogy egy gépészmérnökből még lehet jó állattenyésztő, de ez fordítva már kevésbé lenne igaz.

1997-ben milyen állapotban vették át a szarvasmarhatelepet?

– Átvételkor nagyon rossz állapotban voltak az épületek és az állatok is. Jóval kevesebb jószág volt, és nagyon rossz termelési paraméterekkel üzemelt a tehenészet. De nem csak ez volt a probléma. Akkoriban 600 tehén volt – szaporulat és takarmány nélkül – nagyon lesoványodott, rossz állapotban. Eléggé lentről kellett építkezni.

A most átadott 1,2 milliárd forint összértékű beruházás hányadik volt a sorban?

– Sokadik. De csak a folyamatos fejlesztések hoztak eredményt. Most technológiai korszerűsítést végeztünk, valamint egy 6000 négyzetméteres növendék istállót, kettő nyári szálláshelyet, silótereket és elletői fejőházat építettünk. Korábban szintén pályázat segítségével modern fejő- és tejházat hoztunk létre, illetve egy 40 állásos Fullwood Abreast típusú radiál karusszel fejőberendezést, amihez megvásároltuk a hozzá kapcsolódó részegységeket is. De pályázat útján tudtuk a régi istállókat korszerűsíteni, új istálló építésével bővíteni a férőhelyeket, de takarmánytároló-terekkel, borjúnevelővel is gyarapodott korábban a telep. Mindemellett a gépparkot is folyamatosan bővíteni vagy cserélni kell, és egy szarvasmarhatelepen a környezetvédelmi szempontból szükséges beruházásokat is el kell végezni. Mindezeknek a beruházásoknak köszönhetjük, hogy a Magyarország egyik legmodernebb telepévé tudtunk válni.

A most elkészült beruházás átadóján elhangzott, hogy néhány évvel ezelőtt a Lakto Kft. az elsők között kapta meg a „Minősített Tenyészállat Előállító Üzem” címet, és az se ritka, ha egy-egy tehenük esetében az éves laktáció meghaladja a 12 000 kg-os termelést. A jövőben tervezik a telep bővítését, az állatállomány növelését?

– Bővítést és állománynövelést nem tervezünk, viszont a fejlesztéseket folytatni szeretnénk, ezért októberben ismét pályázunk. Infrastrukturális beruházásra törekszünk, valamint egy 50 állásos fejőberendezést és kiszolgáló robotokat tervezünk vásárolni.

Ismét lehet pályázni

Dr. Nagy István agrárminiszter a dabasi beruházás átadóján bejelentette, hogy októbertől ismét lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére. A közeljövőben akár 4 milliárd forintos fejlesztések is meg­valósulhatnak, amelynek az 50%-át a magyar állam európai uniós támogatási forma keretében tudja biztosítani. Az új pályázati forrás 50 milliárd forint keretösszeggel indul, ám ha nagy lesz a túligénylés, akkor elképzelhető, hogy növelik a rendelkezésre álló keretet. A pályázat kiemelt célja, hogy olyan stratégiai jelentőségű beruházások tudjanak megvalósulni a magyar agráriumban, amelyek az ágazat versenyképességét képesek javítani. Ennek érdekében egy fejlesztéshez igényelhető maximális összeg felső határát 2 milliárd forintra emelték.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a tej áfájának 5 százalékra való lecsökkentése jelentős eredményeket hozott. A módosítás hatására az importtej háttérbe szorult, a tejtermelők hazai piaca erősödött, amelynek következtésben a hazai tej vált meghatározóvá az üzletek polcain. A fejlesztések támogatásával a tárca tovább kívánja erősíteni a magyar tejipart, valamint segíteni szeretnék a minél magasabb fel­dol­go­zottsági szintű hazai tejtermékek előállítását.

Az átadott fejlesztést szemlézi Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Nagy István agrárminiszter és a házigazda Kővágó Ignác
Az átadott fejlesztést szemlézi Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Nagy István agrárminiszter és a házigazda Kővágó Ignác

A koronavírus-járvány miatt létrehozott mezőgazdasági válságkezelő csomagból 1,7 milliárd forintot igényelt a több mint 2600 tejhasznú tehenet tartó gazdaság, amely összeget még az ősszel kifizetik a gazdák számára, mivel anyagi stabilitásuk elengedhetetlen a magyar ellátásbiztonság szempontjából. Az állattenyésztésen belül a piaci egyensúly megtartásához nélkülözhetetlen a jövedelempótló támogatások jelenlegi szintjének megőrzése, mert az jelentős mértékben hozzájárul az adott ágazat jövedelmezőségéhez, így a tejágazatéhoz is – tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István a telepátadó beszédében arra bíztatta a gazdákat, hogy kövessék a Lakto Kft. példáját, használják ki a fejlesztési lehetőségeket, erősítsék az agrárágazat gazdasági szerepét,
segítsék a magyar vidék megtartó és fenntartó erejét. A fogyasztókat pedig arra kérte, hogy legyenek tudatos vásárlók, hiszen
ha magyar terméket választanak, azzal a magyar gazdaságot erő­sítik.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar piac meghatározó szereplője

Az egyetlen termelői tulajdonban lévő, egyben a második legnagyobb magyar tejipari cég ez év júliusában tartott taggyűlésén újabb 3 évvel meghosszabbították Rózsás Mónika ügyvezető igazgató megbízatását. A pénzügyi szakember 2018 őszén vette át a vállalat irányítását, aminek korábban a gazdasági igazgatója, illetve ügyvezetőigazgató-helyettese volt.

Elstartolt a téli szezonális ellenőrzés

Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba – fogalmazott Erdős Norbert.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett az akhal-teke ősi lófajta

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.