Back to top

A hazai méhészet egyik „nagy öregje” - 50 éve a szakmában

Az OMME pápai szervezete egyik „nagy öregjének” tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal. Egy életen át tartó tanulás, alkalmazkodás a körülményekhez és a hasznos technológia átvétele ezen írás apropója.

1. kép
1. kép
Schuszter János 73 évesen elmondhatja, hogy több cikluson keresztül volt a Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet vezetőségi tagja, és 5 évig az Ellenőrző Bizottság elnöke (1. kép). A Pápához közeli Nagytevel község szülötte, akit a környék méhészei és egészségügyi felelősei is folyamatosan dicsérnek. Állóméhészete a település határában, egy patakparti akácosban található.

Mikor kezdett méhészkedni és hogyan ismerkedett meg ezzel a szép szakmával?

- Amikor 7-8. osztályos voltam itt az általános iskolában, az igazgatónak voltak méhei. Az ő méhészeti szakkörére jelentkeztem, és ott ismerkedtem meg először a méhekkel. A nyári szünetben oda jártam heti két alkalommal három iskolatársammal együtt.

Segítettünk a pörgetésnél, kereteket szegelni és még a szalmakaptárak oldalát is mi préseltük.

Az iskoláim befejezése és a katonaság után 1970-ben egy akkori munkatársam nyomására kezdtem el igazán méhészkedni. Csináltunk 4 Hunor kaptárat és egy Simson Star motorkerékpáron a hátamra kötött kasban hoztam haza tőle 4 rajt. Ezek olyan gyönyörű rajok voltak, hogy akác alatt kiépítették a 80 műlépet és még hoztak 80 kg mézet is. Ez egy nagy löketet adott. Minden szabadidőmben a méhekkel foglalkoztam, azon agyaltam, hogyan tudom szaporítani őket.

Az ajkai bányában dolgozó nagyapám közreműködésével egy elhunyt bányász méhészetét ingyen tudtam elhozni „tokkal-vonóval”. Az örökösök féltek a méhektől.

Innentől kezdve fokozatosan növeltem az állományomat. 131 méhcsalád volt a legtöbb, amivel dolgoztam. Amikor a feleségem lebetegedett 2010-ben, akkor lecsökkentettük az állományt 70 családra (2. kép). Ez pont akkora állományméret, amit kényelmesen egyedül is el tudok látni. A Hunor keretméret végigkísérte az egész életemet. Próbáltam az NB fekvőket, volt amikor több mézet hoztak, mint a Hunorok. Ennek ellenére mégis a Hunor rakodók mellett maradtam, mert abból volt a több.

2. kép
2. kép
Miként készíti fel az állományát a termelésre?

- 10 lépen telelnek a méhek. Az eredetileg 11 keretes fiókban én 10 db 37 mm vállszélességű keretet használok.

Az első tavaszi átvizsgáláskor minden család a népességének megfelelő osztályzatot kap 1-4-ig.

A 4-es a legrosszabb, azokat azonnal megszüntetem. Nincs értelme velük kínlódni.

Az 1-es és a 3-as családokkal kell a későbbiekben a legtöbbet dolgozni. A 2-es osztályzatot kapott családok önerőből a legjobb termelők lesznek a főhordáskor. Mivel az 1-es családok fejlődnek a leggyorsabban, ezért ezektől 1 fedett fias lépet átrakok a 3-as családokhoz. Így oldom meg az állomány kiegyenlítését.

A nagyon jó családok már április közepén megkapják a mézteret. A fészek fóliával takarva marad, csak elől egy csíkon tudnak feljárni a méhek.

Gyümölcsvirágzás alatt a fészekbe mindkét oldalról a harmadik helyre egy zsemleszínű lépet kapnak az anyák.

3. kép
3. kép
Mi a célja ezzel?

- A méhanya néhány napon belül ezeket a lépeket bepetézi, ekkor kirakom őket a szélső helyre. Így a fészek szélén 21 napig fiasítás lesz, és a közötte maradt üres helyet az anya nem tűri meg. Nagyon gyorsan tele lesz fiasítással az egész fészek.

Ezzel a technológiai fogással már repce elejére 10 fias keret van a legtöbb kaptárban.

Ehhez azonban még az is hozzájárul, hogy évente cserélem az anyákat. Amikor már nagyon szorulnak, akkor a harmadik helyre ismét kapnak egy-egy zsemleszínű lépet. Bepetézés után azok megint a szélre kerülnek. A harmadik helyről kivett fias lépek pedig mennek a pároztatókba. Így nem kell vacakolnom a bölcsőzéssel, mindig van elég hely a petézésre.

Tavaszi serkentést alkalmaz?

- Az első átvizsgálás után berakom az etetőtálcákat és napi 2 dl sziruppal serkentek. 2 napig Méhpatikát, 2 napig Nonosz pluszt, 2 napig pedig ecetet keverek a sziruphoz, utána az egész ciklus kezdődik elölről egészen a gyümölcsvirágzás végéig. Nagyon rossz időben kihagyom az etetést.

Van elég virágporforrás a közelben?

- Itt a patak partján sok fűz van, a környező erdőkben van éger. Tavasszal még sosem volt gond a virágporellátással.

Hogy zajlik a mézelvétel és a pörgetés?

- Hazahordom a mézes kereteket és otthon pörgetek. Sugaras pörgetővel dolgozom, 18 Hunor keretet tudok egyszerre berakni. A méz a padozatba süllyesztett mézes kannába folyik (3. kép), onnan pedig mézszivattyú segítségével töltöm a hordókba. Mézelvételnél nem egyszerre viszem haza az egész fiókot, mert nekem az már túl nehéz, ezért 6 keretes szállítóládákat készítettem. Minden családtól 3 mézes keretet veszek el középről, helyére azonnal üreset rakok. Következő alkalommal a bal oldali hármat, de az üreseket ismét középre rakom. Ezt folytatom, amíg a végére nem érek. Folyamatosan üres helyet érez a család a feje felett, de én mégis mindig érett mézet pörgetek.

Említette, hogy évente cseréli az anyákat. Vásárlás vagy saját nevelés?

- Magam nevelem az anyákat. Jenter petéztető tokot használok.

Minden időpontot feljegyzek. 22 álcát teszek egy tenyészkeretbe és azokat anyátlan dajkákhoz rakom gondozásra.

A dajkának kiszemelt családtól elveszem az anyát és a fiasítást. A mézteret rakom az aljdeszkára, és ide rázom a fiasról a fiatal méheket. Ebben a fiókban lesz nagyon sok fiatal méh, szívesen fogadják a 2-4 óra múlva berakott álcákat. Az álcázást mindig 17 óra után kezdem, mert akkor már kisebb az esélye a pempő kiszáradásának. Minden este etetem a dajkákat. A 13. napon szedem ki a bölcsőket, melyeket egyenként 13-as „Bergmann” csőből készített védőkkel együtt nyomom rá a pároztatók lépjeire.

4. kép
4. kép
Mondjon néhány gondolatot a napraforgó utáni teendőkről!

- Egészen az aranyvessző virágzásának a végéig fent hagyom a méztereket. A telelő élelem feletetése előtt hordom be a raktárba a fiókokat. Ott ötösével egymásra tornyozva alulról és felülről egyszerre kénezve védem a lépeket a molyoktól. Ilyenkor méheket a lépekről motoros lombfújóval távolítom el.

A fészek takarását egy szúnyoghálóra fektetett filccel oldom meg.

A háló azért kell, hogy a méhek ne rágják és ne ragasszák be propolisszal a filcet. A kijáró felőli oldalon egy lyukat vágtam, azon keresztül tudnak a méhek az etetőhöz jutni. Az etetőtálcákra egy saját készítésű tetőt teszek. Így zárt etetőként működik, ez akadályozza meg a méhek menekülőtérbe jutását, csak az etetőhöz férnek hozzá. Az üveglapon keresztül pedig látom a szirup fogyását (4. kép).

Milyen tervei vannak? Hogy látja a mai kor méhészetét?

- Ha találnék egy olyan megbízható vevőt, aki továbbvinné ezt a méhészetet, akkor eladnám egyben. Amennyiben nem, akkor csinálom így, ameddig bírom. Sajnos már a „motorom” nem az igazi.

A hobbiméhészeknek még különösebb gondja nem lesz, mert azt mondják, hogy nem ebből élnek.

De aki főállásban csinálja, és arra számított néhány évvel ezelőtt, hogy ebből fogja eltartani a családját, ők bajban lesznek, ha ilyen marad az időjárás. Sokszor van fagykár mostanában, és a hosszú csapadék nélküli időszakok megviselik a méheket is.

Ezúton szeretném megköszönni Schuszter Jánosnak a helyi méhész közösség vezetőségében több cikluson keresztül végzett munkáját. További boldogulásához pedig sok kitartást és jó egészséget kívánok!

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kereskedelem a brexit után

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság azonban átmeneti időszakról állapodott meg, amely december 31-ig tart. Mivel jelenleg egész Európában a koronavírus-járvány második hulláma okozza a legfőbb gondot, a holland kertészeti vállalatok sem elsősorban a brexit miatt aggódnak.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány

Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen megismerhessék az új védjegyrendszert és annak előnyeit.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

A biológiai sokféleség kulcsa

Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül nem létezhetne az emberiség. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban, hívja fel a figyelmet az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával "Mi fán terem az erdő?" címmel indított társadalmi célú kampányában.

Kulináris élmény, egyenesen az erdőből

Hamarosan országos hálózatú áruházláncban is elérhetők lesznek a VADEX Zrt. vadfeldolgozójából származó termékek.

Helyes egyensúly, jobb termés: sokoldalú fenntarthatósági célok a BASF-nél

Négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. Tavaly írták újra a cég mezőgazdasági stratégiáját, miután nemesítéssel és digitalizációval foglalkozó cégeket vásárolt meg a német nagyvállalat. Online sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték: rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Nagyobb gyökér, magasabb növény

A szabadban a gyorsuló klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek, beltéren pedig a fajoknak nem megfelelő körülmények gyakran csökkentik a növények díszítőértékét. A számukra kedvező környezeti tényezőkön túl a növények nagyobb gyökérzete segíti a tápanyagok felvételét, és fokozza a szárazságtűrést.

Mézek eredete és hamisítása: hogyan lehet vizsgálni?

A méhek által készített mézet hosszú ideje fogyasztjuk és alkalmazzuk a hasznos tulajdonságai miatt. A neki tulajdonított pozitív hatások a mézek különleges és komplex összetételéből erednek.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.