0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sikerül-e megállítani az ázsiai óriás lódarazsat?

Az elmúlt napokban kaptunk hírt az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) első, sikeresen elpusztított fészkeiről az Egyesült Államokban. Ez a lódarázsfaj nem azonos az Európában, főként Franciaországban jelentősen elterjedt és egyre terjedő kisebb betolakodóval, az ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina), melyről már újságunk hasábjain többször tudósítottunk.

Az ázsiai óriás lódarázs dolgozója 4,5 cm hosszú, míg az Európában terjedő ázsiai lódarázsé 3,3 cm. Sajnos mindkét faj komoly károkat tud okozni a méhesben.

Az ázsiai óriás lódarázs, mely japán óriás lódarázsként is ismert, egymagában percenként, az erre specializálódott rágóinak köszönhetően, mintegy 40 méhecskét képes „lefejezni”, anélkül hogy a méhektől egyetlen szúrást kapna.

Pár tucat ilyen lódarázs órákon belül kiirthat egy egész méhcsaládot. Ezért a méhészek nem véletlenül tartanak tőle.

Az ázsiai óriás lódarázs Kínában és az ázsiai kontinens keleti, délkeleti vidékein őshonos. A méhészek főleg Japánból kaphattak eddig hírt róla.

Az interneten terjedő videóknak is köszönhetően tudjuk, hogy a  japán háziméhek remekül megtanultak ellene védekezni. Ez egyúttal a háziméhek erőteljes adaptációs képességeire is rámutat, bár nem egészen világos, hogy ehhez a Japánban élő alfajnak mennyi időre volt szüksége.

A japán háziméhek a következőképpen védekeznek: amint megjelenik egy felderítő ázsiai óriás lódarázs a kaptár körül és a méhek megérzik a feromonját, elcsendesednek és mintegy 100-150 őrméh a kijáratnál rejtőzködve várja, szabadon hagyva a befelé vezető utat.

A japán háziméhek más kontinenseken élő rokonaikkal ellentétben nem támadják meg a betolakodót azonnal, a kaptár bejáratánál, lehetőleg mielőtt az bejutna lakóterükbe. A légtérben rátámadva pedig esélyük sem lenne a hatékony védekezésre.

Arra várnak, hogy a lódarázs beljebb kerüljön és egyik társukat elkapja. Ez az a pillanat, amikor hirtelen rávetik magukat és testüket 46 °C-ra hevítve (a méhek 50°C-t képesek elviselni) gyakorlatilag „megsütik” illetve fokozott széndioxid kibocsájtással megfullasztják mézvadász ellenségüket.

youtube://v/UNroEwFxh6I

Hogy sikerül-e megállítani ezt a lódarázsfajt az Egyesült Államokban egyelőre nyitott kérdés, minthogy az is, hogy várhatjuk-e európai megjelenését.

Az ázsiai óriás lódarázs Európában való megjelenése nem igazolt egyelőre, annak ellenére, hogy többször kellett kiadni riasztást miatta.

Ezek a téves riasztások annak tudhatók be, hogy sokan a kontinensünkön őshonos kisebb méretű lódarazsakat nézték ázsiai óriás lódarázsnak.

Ezek az őshonos lódarazsak számos európai országban védettséget élveznek és korántsem olyan veszélyesek a méhekre, mint távolkeleti óriás rokonuk. 

Ajánljuk még a témában a szerző cikkeit: 

Terjed a méhekre vadászó ázsiai lódarázs

A méhek réme továbbnyomul Európában

Kampány az ázsiai lódarázs ellen

Forrás: magyarmezogazdasag.hu