0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új vadfajjal bővült a vadászható vadfajok listája

Az október 27-ei Magyar Közlöny 231. számában megjelent az egyes vadgazdálkodással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló 52/2020. (X. 27.) AM rendelet. A Vadászati törvény módosuló végrehajtási rendelete alapján változott a vadászható vadfajok listája és egyes vadfajoknál a vadászati idény is.

A módosítás szerint Magyarországon vadászható vadfajjá válik a vörös fogoly (Alectoris rufa), de vadászata feltételekhez kötött. Vörös fogoly csak vadászati hasznosítás céljából bocsátható ki vadászterületre.

A kibocsátásra szeptember 1. és február utolsó napja között kerülhet sor, ugyanakkor vadászni egész évben lehet majd rá.

Ellenben tilos a vörös fogoly kibocsátása ott, ahol az őshonos szürke fogoly természetes állománya állandó jelleggel él.

Egyébként erről korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az idei FeHoVa megnyitóján már tett említést, miszerint a vadászható apróvadfajok színesítése érdekében a vörös fogoly itthoni vadászhatóvá tétele napirenden van.

Hozzátette: kizárólag nem invazív fajról van szó, tisztán gazdasági megfontolásból került előtérbe a vörös fogoly, levéve a terhet a szürke fogoly vadászatáról, amelynek hazai állománynagysága több, mint tragikus.

A vörös fogoly Nyugat-Európa madara. Betelepítették már Angliába és több öreg kontinensbeli országba is. Testhossza 32-34 cm, szárnyfesztávolsága 45-50 cm, testtömege 400-500 gramm.

Csőre, szemgyűrűje és lába piros. Homloka szürke, torka fehér, fekete kerettel, nyaka feketén mintás. Szárnyain függőleges barna minta van. A szürke fogolyhoz hasonlóan csapatokban él, azonban összeverődésük nagyobb területre koncentrálódik, mint a szürke fogoly esetében. A költési időszak április és augusztus között van. Évente egyszer költ, de sarjúfészket épít. A talajra rakott fészekbe 10-20 tojást rak, a csibék kb. két hónap múlva lesznek kifejlettek.

Vadászati törvény módosuló végrehajtási rendelete alapján változnak a vadászati idények is.

A gímszarvas borjú szeptember 1-től nem február, hanem április végéig lesz vadászható, míg az eddig szeptember 1. és február utolsó napja között elejthető muflonkosra egész éven át tartó vadászati idényt határoztak meg. A módosítások a kihirdetést követő 5. naptól, vagyis 2020. november 1-től hatályosak.

Szlovákiában is módosították a vadászható vadfajok listáját.

A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyta a 2020/2021-es vadászati évre vonatkozó farkas elejtési kvótát. Eszerint 50 farkas elejtését engedélyezik, amely mennyiség nem mondható soknak – szakértők véleménye szerint kifejezetten kevés – figyelembe véve a faj Szlovákiában élő jelenlegi törzsállományát. A kvóta teljesítésére két és fél hónapos vadászati idényt határoztak meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu