0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csökkent az olívaolaj előállítás idén

Olaszországban az olívaolaj előállítás idén 26%-kal csökkent a múlt évhez képest, közölte az olasz mezőgazdasági szektort képviselő csoport, a Confagricultura. Azonban nem Olaszország az egyetlen az olívaolajat előállító országok között, mely negatív eredményt ért el, Portugália 35%-os, Görögország pedig 25%-os visszaesést produkált az elmúlt időszakban.

Spanyolország más mediterrán országokkal ellentétben idén megszilárdította vezetőhelyzetét a szektorban – 27%-os növekedést értek el az olívaolaj piacon.

Olaszország több mint egy millió hektárnyi olívabogyót termeszt, mintegy 400 különböző fajtából. A becslések alapján várhatóan 270 000 tonna olívaolajat állítanak elő idén. Puglia régió a legmeghatározóbb termelő, valamint területen tartják számon nagyjából az olasz olívaolaj gyártás felét.

Pozitív eredményeket vártak Közép- és Észak-Olaszországban is, de ezek a régiók mindössze a 20%-át tették ki az országos termelésnek.

A Confagriculture rámutatott, hogy az olasz olívaolaj export 50%-a négy országra központosul: az Amerikai Egyesült Államokra (a teljes export 32%-a, 420 millió euró), Németországra (12,8%,168 millió euró), Japánra (8%) és Franciaországra (7,4%).

Magas árak

Olaszország a második legnagyobb olívaolaj export kereskedelmet folytató ország Spanyolországot követően, mégis 59%-kal magasabb eladási árakkal dolgozik, mint mediterrán konkurensei. Ennek ellenére a világtermelés 15%-át állítja elő, míg Spanyolország 45%-ot, ahol az átlag árak közel sem ilyen magasak.

A helyi olívaolaj előállítók szövetsége felhívta a figyelmet a hatékony politikai támogatásokra, amelyek szükségesek ahhoz, hogy növekedjen az extra szűz olaj előállítása az olasz és a nemzetközi piacokon is.

Az olívabogyó termesztő szektor a nehéz piaci körülmények miatt jelentős szerkezetmódosítással szembesült világszinten, jellemzően a hatalmas termékkészlet az, amely visszatartja az árakat.

Forrás: esmmagazine.com