Back to top

Éghajlatváltozásra hangolva - Hormonszabályozott gyökérnövekedés

Számos kutatási projektnek a témája, hogy a növények hogyan alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz és az egyre nagyobb szárazságstresszhez. A müncheni Műszaki Egyetemen (TUM) Caroline Gutjahr, növénygenetika professzor és csapata a növényi hormonok hatását elemezte a gyökerek növekedésére.

A tápanyagok illetve a talajnedvesség a talaj típusától függően magasabb vagy mélyebb talajrétegekben is előfordulhatnak. Ennek függvényében lehet előnyös a hosszú vagy a rövidebb gyökér.

A gyökerek elengedhetetlenek a víz és a tápanyagok felszívódásához, a talajhoz való kapaszkodáshoz, de a talaj mikroorganizmusaival való kölcsönhatáshoz és a kommunikációhoz is szükségesek. A hosszú gyökér lehetővé teszi hogy szárazság esetén a mélyebb, nedvesebb talajrétegekhez is elérjen a növény. A sekélyebb, sok gyökérszőrrel rendelkező gyökér azonban például a foszfát felvétele során lehet előnyösebb, mivel a foszfát leginkább a talaj felső rétegeiben található meg.

Caroline Gutjahr, a weihenstephani TUM Egyetem növénygenetikai professzora és csapata a hormonok esetében új kommunikációs csatornákat talált, amelyek befolyásolják a gyökerek növekedését.

Kimutatták, hogy az SMAX1 fehérje lassítja az etilén termelését. Az etilén egy növényi hormon, amely kiváltja, vagy felgyorsítja számos gyümölcs és zöldség érését, de emellett más folyamatokban is szerepet játszik. Caroline Gutjahr szerint amikor a növényben kevesebb hormon termelődik,  a növény inkább hosszú gyökereket és rövid gyökérszőröket fejlesztésére. 

Az SMAX1 lassító hatása az úgynevezett karrikin jelátvitel során aktiválódik, ezzel új hormon lép a folyamatba. Ekkor megindul az etilén termelése is, hatására a gyökerek rövidek maradnak, és a gyökérszőrök hosszabbak lesznek.

Meglepő módon ez a mechanizmus hatalmas hatással van a hüvelyesek, például a Lotus japonicus (szarvaskerep) gyökereire, de a borsó, bab és lencse mintanövényeken, amelyeken tanulmányunkat végeztük, ezt tapasztaltuk- mondta Gutjahr.

Ezzel szemben a kutatócsoport sokkal gyengébb hatást figyelt meg egy másik mintanövény, a káposztafélékhez tartozó Arabidopsis thaliana (lúdfű)gyökereiben. 

"Ez azt mutatja, hogy a növények sokfélesége nem csak megjelenésükben, hanem molekuláris kapcsolódási mechanizmusaik növekedésre gyakorolt hatásában is megmutatkozik" - összegzi a kutató.

"Ha pontosabban megértjük, hogyan történik a  gyökérnövekedés szabályozása molekuláris szinten és a környezeti ingerekkel összehangolva, akkor olyan növényeket termeszthetünk, amelyek könnyebben meg tudnak birkózni a kedvezőtlen környezeti feltételekkel, így jobb termésmennyiséget lehet elérni.. 

A munkacsoportja most azt vizsgálja, hogy az azonosított hormon jelátviteli utak (karrikin és etilén jelátviteli utak) hogyan reagálnak a különböző környezeti feltételekre. Ha sikerül a folyamatot megérteniük, akkor a  növények gyökérnövekedését már a környezeti viszonyokhoz  úgy lehet igazítani,  hogy az a növény számára a lehető legkedvezőbb legyen.

Forrás: 
www.topagrar.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Rekordot döntött a banánexport

Új eladási csúcsot ért el ebben az évben Ecuador a banánexport terén. A világjárvány ideje alatt több banánt értékesítettek, mint egy évvel korábban.

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.