Back to top

Sansevieria a november hónap növénye

Könnyen gondozható szerény igényű növény, nevelésével senki nem tud kudarcot vallani. Ráadásul az utóbbi években újra divatba jött, egy mutatós kaspóban minden modern otthon trendi kiegészítője lehet.

Az agávefélék családjába tartozó növény eredetileg a Afrika trópusi területeiről származik, de rokonai Ázsia trópusi területein és Madagaszkártól Indiáig is őshonosok. 

Fotó: www.pixabay.com
Nevét állítólag Raimondo di Sangro hercegről kapta, aki az olasz San Severo városában élt a 18. században. A sansevieria közismert dísznövény, szobanövény, sokan anyósnyelvként, vagy tigrisnyelvként ismerik. 

 Utóbbi években rengeteg új nemesítésű fajtája jelent, az egyik legismertebb a Sansevieria trifasciata, Laurentii fajta, amelynek hosszú, zöld leveleit mutatós aranysárga szegély keretez. A Sansevieria cylindrica külseje eltér a régebb óta népszerű anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyednek, hegyesednek. Sokszor összefont levelekkel árusítják ezt a fajtát. Az eredeti elterjedési területén, a bennszülöttek a növény erős rostjaiból íjhúrt készítettek.

A NASA egyik kutatása szerint az anyósnyelv nagyon hatékonyan tisztítja a levegőt, megköti a szén-dioxidot, továbbá jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tud kiszűrni a levegőből.

Nagyon könnyen kezelhető szívós, mutatós szobanövény. Fényigényes, bár a tűző napra téve a levelek perzselődhetnek. Az átmeneti fényszegénységet is jól tűri.

Fotó: www.pixabay.com
Eredeti élőhelyének megfelelően, szukkulens jellegéből adódóan nem vízigényes növény, a túlöntözés sokkal nagyobb károkat okoz, mint az átmeneti kiszáradás. Kiválóan bírja a száraz levegőt.

Átlagos talajigényűek, de növekedési időszakban tápanyagigényesek.

Lakásban tartott több éves tövek virágozhatnak is, fehér, halványzöld apró virágjai fürtökben fejlődnek. Rizómáival gyorsan terjed, de levéldugványról is könnyen szaporítható.

A változatos méretű és mintájú levelekkel díszítő Sansevieria újra divatba jött. Letisztult formájához illő, egyszerű vonalvezetésű, fehér vagy világos színű kaspóban a modern, fiatalos otthonok nélkülözhetetlen és hálás szobanövénye lehet. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.

Piros ciklámenek

Legutóbbi hírlevelében a Halios sorozat két új nagyvirágú piros ciklámenfajtáját mutatta be a francia Morel nemesítőház. A Halios típusba tartozó ciklámenek népszerű kultúrák, a hazai termesztők is jól ismerik az őszi/téli értékesítésre való, egységes állományt adó, folyamatosan nyíló, stressztűrő, energiatakarékosan termeszthető fajtákat.

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.