Back to top

Veszélyes lehet néhány kedvelt kerti növény

Az invazív növényfajok súlyos problémát jelentenek Európa őshonos növénytársulásaira, biológiai sokféleségére nézve. Ezért a veszélyes fajok listájának összeállítását követően konkrét lépéseket tartalmazó cselekvés tervet dolgoznak ki, hogy visszaszorítsák ezen fajták elszaporodását.

Az EU összeállította azon invazív behurcolt fajok listáját, amelyeket nem, vagy csak korlátozottan szabad kereskedelmi forgalomba hozni, illetve kertekbe ültetni. Jelenleg a bonni székhelyű Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium (BMU) ezen növényfajokkal kapcsolatos pontos cselekvési tervek meghatározásán dolgozik. A listán olyan jól ismert növények szerepelnek, mint a bálványfa, a medvetalp, a bíbor nebáncsvirág, a tollborzfű vagy az óriásrebarbara.

Svájc, még szigorúbb lépéseket tett az invazív neofita fajok visszaszorítása érdekében, és sokkal átfogóbb növénylistát állított össze, amelyek számos, a kertekben gyakran ültetett dísznövényt is tartalmaznak.

Fotó: www.pixabay.com
Így például a feketelistán szerepel a kanadai aranyvessző vagy az ecetfa. Egy másik, egy úgynevezett megfigyelési listán azok a növények szerepelnek, amelyek értékesítésre nem ajánlottak, vagy csak konkrét előírások mellett árulhatóak. Ilyen például a nyári orgona, amelynek koffeintartalmú nektárja állítólag veszélyes egyes pillangófajokra, valamint a kopasz őszirózsa, a babérmeggy és az akác.

A svájci kertészeti árudák máris a saját bőrükön tapasztalják az előírások következményeit. A Lubera online kertészeti áruház több mint 50 növénnyel szűkítette a kínálatát a rendelet miatt. A helyi környezetvédelmi hivatal előírásainak megfelelően minden növényen többnyelvű címkével kell jelölni és felhívni a vásárló figyelmét a növény veszélyességére. Az online kertészet szerint ez azonban technikailag nem kivitelezhető már a címke mérete miatt sem, és az értékesítést sem támogatja, hiszen egyetlen ügyfél sem szeret "veszélyes" növényt vásárolni.

Figyelemre méltó a különbség egyébként az EU-lista és a két svájci lista között, hogy a Pennisetum setaceum (Tollborzfű) és a Gunnera tinctoria (Óriás rebarbara) szerepel az EU-listán, míg a svájci listákból hiányoznak.

Ecetfa
Fotó: www.pixabay.com
Még ha jelenleg az EU-listáján nem is szerepelnek olyan növények, mint például a hóbogyó, vagy csillagfürt, ezeket a növényeket érdemes körültekintően ültetni, mert amennyiben kikerülnek a természetbe a kertekből, akkor később felkerülhetnek az invazív fajok listájára. Azt, hogy az invazív neofiták visszaszorítására vonatkozó uniós cselekvési terv a gyakorlatban hogyan fog kinézni, csak a következő években fogják meghatározni. Ha azonban népszerű és ismert dísznövényeket EU-szerte ki kell vonnia a faiskoláknak és kertészeti árudáknak a forgalomból, az valószínűleg nagy ellenállást fog kiváltani.

 

Forrás: 
www.dega-gartenbau.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatósgóág (OVF) pénteken az MTI-t.