0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Készülnek már a borok, telnek a hordók Tokaj-Hegyalján

A száraz borok már érnek, az aszútermésre még várni kell a történelmi borvidéken.

Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, az földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is – írja a boon.hu. A borértékesítés, különösen az értékesebb nedűké nagyban függ a vendéglátástól és az idegenforgalomtól, ami, mint tapasztalhattuk, a vészféket behúzva megállt. A boon.hu Molnár Péterrel, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével beszélgetett a jelenlegi helyzetről.

Lassú az ébredés

„Most sem lehet azt mondani, hogy helyreállt volna a minőségi borok piaca. Kiskereskedői csatornákon keresztül folyamatos a borok értékesítése, de az egyértelműen árszegmenstől függ, hogy a borvidék egyes pincészetei hogyan tudják értékesíteni készleteiket” – fogalmazott most Molnár Péter.

A külföldi értékesítés egy kicsit más. „Mi azt tapasztaljuk borvidéki szinten, hogy vannak a minőségi boroknak olyan piacai, amelyek már elég jól regenerálódtak.

Például a legtöbb ázsiai piac elkezdett regenerálódni. Japánból, Kínából, Koreából és Tajvanról újra vannak rendelések, és ez jót jelent a borvidék pincészeteinek” – hangsúlyozta a hegyközségi tanács elnöke.

Kormányzati eszközök

A túltermelési válság enyhítése érdekében az agrártárca meghirdette a zöldszüretet és a krízislepárlást, amelyeket a tokaj-hegyaljai szőlősgazdák egy része is igénybe vett. A gasztronómiai, éttermi szektorba értékesítő pincészetek számára pedig hektáronként akár 600 ezer forint támogatás is lehetséges volt. Ehhez a fajta kármentesítéshez azt kellett igazolni, hogy az adott pincészet az elmúlt években mekkora hányadot értékesített a gasztronómiai, éttermi szektor számára.

„Ezek mindenképpen nagy segítséget jelentettek a szektor számára, de az igazi megtoldás az, ha a borértékesítés normális rendben működik. Erre most még nincs lehetőség. Mi bízunk benne, hogy a helyzet azért nem fogja a teljes nemzetközi piacot megviselni” – fejtette ki Molnár Péter.

Esélyek, remények

Az idei szőlőtermés összességében jó Tokaj-Hegyalján. A tavaszi és a nyár eleji csapadékos időjárás révén telítődött a talaj nedvességgel, és ez nagyon jót tett a szőlő fejlődésének.

„Egy klasszikus évjáratnak számít az idei érés szempontjából – fogalmazott Molnár Péter. – Azt azt is jelenti, hogy nem kezdett el érni túl korán a szőlő, a megszokott rend szerint szeptemberben szüretelték le a korai fajtákat, és szeptember második felében és október elején szedtük le a klasszikus száraz borok alapanyagát. A borok alapanyaga tehát már a pincékben van, és az első erjedésen is túl vannak részben.”

A szakember szerint az újborok jó ízképet mutatnak, jó egyensúllyal, szép savakkal, kellő gyümölcsösséggel. Molnár Péter szerint mindezek alapján jó borokra lehet számítani ebben az évben.

Az elmúlt időszak többnapos, egyébként kellemetlen csapadékhulláma segített az aszúsodás beindulásában. A tokaj-hegyaljai borosgazdák most abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban, hetekben napsütéses, kicsit szeles lesz az időjárás, ami megfelelő mikrokörnyezetben nagyban hozzájárulhat az aszúsodáshoz. Természetesen a szőlész-borász óvatosan fogalmaz, mert nagyban függ minden az időjárás alakulásától.

A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fontos terméke, az aszú szempontjából tehát még várakozó állásponton vannak a gazdák, hetek múlva mondható meg pontosan, hogy ebből a szempontból milyen lesz a termés.

Forrás: boon.hu