Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, az földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is – írja a boon.hu. A borértékesítés, különösen az értékesebb nedűké nagyban függ a vendéglátástól és az idegenforgalomtól, ami, mint tapasztalhattuk, a vészféket behúzva megállt. A boon.hu Molnár Péterrel, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével beszélgetett a jelenlegi helyzetről.
Lassú az ébredés
„Most sem lehet azt mondani, hogy helyreállt volna a minőségi borok piaca. Kiskereskedői csatornákon keresztül folyamatos a borok értékesítése, de az egyértelműen árszegmenstől függ, hogy a borvidék egyes pincészetei hogyan tudják értékesíteni készleteiket” – fogalmazott most Molnár Péter.
A külföldi értékesítés egy kicsit más. „Mi azt tapasztaljuk borvidéki szinten, hogy vannak a minőségi boroknak olyan piacai, amelyek már elég jól regenerálódtak.
Kormányzati eszközök
A túltermelési válság enyhítése érdekében az agrártárca meghirdette a zöldszüretet és a krízislepárlást, amelyeket a tokaj-hegyaljai szőlősgazdák egy része is igénybe vett. A gasztronómiai, éttermi szektorba értékesítő pincészetek számára pedig hektáronként akár 600 ezer forint támogatás is lehetséges volt. Ehhez a fajta kármentesítéshez azt kellett igazolni, hogy az adott pincészet az elmúlt években mekkora hányadot értékesített a gasztronómiai, éttermi szektor számára.
„Ezek mindenképpen nagy segítséget jelentettek a szektor számára, de az igazi megtoldás az, ha a borértékesítés normális rendben működik. Erre most még nincs lehetőség. Mi bízunk benne, hogy a helyzet azért nem fogja a teljes nemzetközi piacot megviselni” – fejtette ki Molnár Péter.
Esélyek, remények
Az idei szőlőtermés összességében jó Tokaj-Hegyalján. A tavaszi és a nyár eleji csapadékos időjárás révén telítődött a talaj nedvességgel, és ez nagyon jót tett a szőlő fejlődésének.
„Egy klasszikus évjáratnak számít az idei érés szempontjából – fogalmazott Molnár Péter. – Azt azt is jelenti, hogy nem kezdett el érni túl korán a szőlő, a megszokott rend szerint szeptemberben szüretelték le a korai fajtákat, és szeptember második felében és október elején szedtük le a klasszikus száraz borok alapanyagát. A borok alapanyaga tehát már a pincékben van, és az első erjedésen is túl vannak részben.”
Az elmúlt időszak többnapos, egyébként kellemetlen csapadékhulláma segített az aszúsodás beindulásában. A tokaj-hegyaljai borosgazdák most abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban, hetekben napsütéses, kicsit szeles lesz az időjárás, ami megfelelő mikrokörnyezetben nagyban hozzájárulhat az aszúsodáshoz. Természetesen a szőlész-borász óvatosan fogalmaz, mert nagyban függ minden az időjárás alakulásától.
A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fontos terméke, az aszú szempontjából tehát még várakozó állásponton vannak a gazdák, hetek múlva mondható meg pontosan, hogy ebből a szempontból milyen lesz a termés.