Back to top

Készülnek már a borok, telnek a hordók Tokaj-Hegyalján

A száraz borok már érnek, az aszútermésre még várni kell a történelmi borvidéken.

Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, az földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is - írja a boon.hu. A borértékesítés, különösen az értékesebb nedűké nagyban függ a vendéglátástól és az idegenforgalomtól, ami, mint tapasztalhattuk, a vészféket behúzva megállt. A boon.hu Molnár Péterrel, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével beszélgetett a jelenlegi helyzetről.

Lassú az ébredés

„Most sem lehet azt mondani, hogy helyreállt volna a minőségi borok piaca. Kiskereskedői csatornákon keresztül folyamatos a borok értékesítése, de az egyértelműen árszegmenstől függ, hogy a borvidék egyes pincészetei hogyan tudják értékesíteni készleteiket” – fogalmazott most Molnár Péter.

A külföldi értékesítés egy kicsit más. „Mi azt tapasztaljuk borvidéki szinten, hogy vannak a minőségi boroknak olyan piacai, amelyek már elég jól regenerálódtak.

Például a legtöbb ázsiai piac elkezdett regenerálódni. Japánból, Kínából, Koreából és Tajvanról újra vannak rendelések, és ez jót jelent a borvidék pincészeteinek” – hangsúlyozta a hegyközségi tanács elnöke.

Kormányzati eszközök

A túltermelési válság enyhítése érdekében az agrártárca meghirdette a zöldszüretet és a krízislepárlást, amelyeket a tokaj-hegyaljai szőlősgazdák egy része is igénybe vett. A gasztronómiai, éttermi szektorba értékesítő pincészetek számára pedig hektáronként akár 600 ezer forint támogatás is lehetséges volt. Ehhez a fajta kármentesítéshez azt kellett igazolni, hogy az adott pincészet az elmúlt években mekkora hányadot értékesített a gasztronómiai, éttermi szektor számára.

„Ezek mindenképpen nagy segítséget jelentettek a szektor számára, de az igazi megtoldás az, ha a borértékesítés normális rendben működik. Erre most még nincs lehetőség. Mi bízunk benne, hogy a helyzet azért nem fogja a teljes nemzetközi piacot megviselni” – fejtette ki Molnár Péter.

Esélyek, remények

Az idei szőlőtermés összességében jó Tokaj-Hegyalján. A tavaszi és a nyár eleji csapadékos időjárás révén telítődött a talaj nedvességgel, és ez nagyon jót tett a szőlő fejlődésének.

„Egy klasszikus évjáratnak számít az idei érés szempontjából – fogalmazott Molnár Péter. – Azt azt is jelenti, hogy nem kezdett el érni túl korán a szőlő, a megszokott rend szerint szeptemberben szüretelték le a korai fajtákat, és szeptember második felében és október elején szedtük le a klasszikus száraz borok alapanyagát. A borok alapanyaga tehát már a pincékben van, és az első erjedésen is túl vannak részben.”

A szakember szerint az újborok jó ízképet mutatnak, jó egyensúllyal, szép savakkal, kellő gyümölcsösséggel. Molnár Péter szerint mindezek alapján jó borokra lehet számítani ebben az évben.

Az elmúlt időszak többnapos, egyébként kellemetlen csapadékhulláma segített az aszúsodás beindulásában. A tokaj-hegyaljai borosgazdák most abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban, hetekben napsütéses, kicsit szeles lesz az időjárás, ami megfelelő mikrokörnyezetben nagyban hozzájárulhat az aszúsodáshoz. Természetesen a szőlész-borász óvatosan fogalmaz, mert nagyban függ minden az időjárás alakulásától.

A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fontos terméke, az aszú szempontjából tehát még várakozó állásponton vannak a gazdák, hetek múlva mondható meg pontosan, hogy ebből a szempontból milyen lesz a termés.

Forrás: 
boon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét

Az idei évben 18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, amely a Balatoni Borrégió egészét lefedi. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Érdemes élni a fejlesztési pályázatok lehetőségével

A hazai élelmiszeripar a következő években példátlan mértékű forráshoz jut, amelynek köszönhetően komoly fejlesztések várnak az ágazatra. A pályázatok lehetőségével pedig érdemes élni – jelentette ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Tolna megyében.

Kell egy kis pezsgés!

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2021. május 7-én elindította „PEZSEGJ SZABADON!” kampányát, amellyel a minőségi magyar pezsgő tudatos és mértékkel való fogyasztására ösztönzi a fogyasztókat a Covid-19 utáni nyitást követően.

Vadkárról dióhéjban

A szőlőültetvényekben a kártevők elleni védekezés elsősorban a rovarokra irányul, de sokkal nagyobb állatok is veszélyeztetik a szőlőtőkéket és a termést: rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak. A Borászati Füzetek 2021. évi 2. számában többek között érdekes cikket olvashatunk a szőlőültetvényeket érő vadkárokról is.

Mitől lesz egy borászat sikeres turisztikai helyszín?

Mi a turisztikai sikerek titka egy borászat számára, és mi kell ahhoz, hogy ne csak saját szakterületén legyen elismert, de a turizmusban is népszerű úti céllá tudjon válni? Erre kereste a választ a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült tanulmány, amely hazai és külföldi borászatok jó gyakorlatain keresztül mutatja be, hogyan váltak eredményessé.

Öt élelmiszer, amiket komolyan veszélyeztet az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás frontvonalában a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés egyaránt megtalálható. Az emelkedő hőmérséklet, a savasodó óceánok és az évszakon kívüli viharok nagymértékű pusztítást végeznek az emberi táplálkozás részét képező növény- és állatvilágban.

Borászatok a COVID árnyékában

Általánosságban elmondható, hogy azon borászatok szenvedték meg leginkább az elmúlt év eseményeit, akik vendéglátásra alapozva, azzal egybekötve működnek. A szektor teljes leállása közel megfelezte az ágazatból származó árbevételt, melyet a legtöbb esetben még a nyári időszakban tapasztalható forgalomnövekedés sem tudott ellensúlyozni.

Első Nemzetközi Ezerjó Nap

Az Ezerjó szőlőből készült bor olyan, akár egy virágcsokor! Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is.

Folyamatosan nő a Takarék AgrárTrend Index értéke

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai az idei év első negyedévében a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. A gazdák helyzetértékelését összegző Takarék AgrárTrend Index 31,8-ról 32-re emelkedett, a bizalmi index így már tizenkét hónapja folyamatosan javuló tendenciát mutat.