Back to top

Fagy nem veszélyeztette a frissen kelt őszi kalászosokat

Az elmúlt egy hét során többször többfelé esett ismét az országban, bár többnyire csak kisebb mennyiségek voltak jellemzőek, de ez tovább hátráltatta az október közepi csapadékos, sáros idő miatt amúgy is késést szenvedett mezőgazdasági munkákat. Komolyabb fagy nem veszélyeztette a frissen kelt őszi kalászosokat, de többfelé előfordultak gyenge fagyok.

A folytatásban anticiklon alakítja időjárásunkat, a hét második felében a felszín közelében már sokfelé hűl hajnalonként fagypont alá a levegő.

A mögöttünk álló egy hét során számos időjárási front érintette térségünket, így igen változékony, de az ország nagy részén az átlagosnál több fokkal enyhébb időjárás volt jellemző.

Gyakran fordult elő csapadék az elmúlt tíz nap során. Ezúttal a Dunántúl középső és déli tájain esett kevesebb, ott 10 mm alatt alakult a mennyiség, míg a Dunától keletre, illetve a Dunántúl északi harmadán 10-20 mm hullott. Így az utóbbi területeken ismét igen sárossá váltak a talajok, a felső fél méteres talajréteg pedig országszerte igen sok nedvességet tartalmaz, sokfelé telített.

A hőmérséklet több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult, a Dunántúlon 4-6 fokkal, míg keleten 2-4 fokkal volt enyhébb idő a sokéves átlagnál.

Hajnalonként jellemzően mindössze 7-12 fokig hűlt le a levegő, Mindenszentek reggelén az ország keleti felén kiderült az ég, és -2 és +2 fok közé esett vissza a hőmérséklet, eközben a felhős dunántúli tájakon közel tíz fokkal volt melegebb. A maximum értékek jellemzően 13-15 fok körül alakultak a héten, de a Dunántúlon, főként nyugati, délnyugati részén szombaton, hétfőn és kedden is 20 fok közelébe, illetve a fölé is melegedett a levegő.

Az időjárás továbbra sem segítette az őszi mezőgazdasági munkákat.

Bár a kukorica betakarítása és az őszi kalászosok vetése folytatódott, de a gyakran csapadékos idő miatt továbbra is nagy a sár. Az enyhe időben szépen sorol a már elvetett árpa és búza, többnyire 1-3 levelesek az állományok. Főként az északkeleti országrészben azonban, ahol a sok csapadék hatására foltokban víz borítja a talajt, hiányos a kelés. A szeptemberi szárazságban még egyenetlenül, gyengén kelt repce sokat fejlődött az elmúlt hetekben, jellemzően 6-8 leveles állapotban van. Az enyhe, csapadékos idő azonban a gyomok fejlődésére is kedvezően hatott az elmúlt időszakban.

Az előttünk álló egy hétben hűvösebbre fordul időjárásunk, és gyakran lesz párás, ködös az idő.

A csütörtökön átvonuló frontrendszer mögött, a magasban több fokkal hidegebb, száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét. Pénteken a hajnali párásság megszűnése után jellemzően napos, száraz időben lesz részünk. Reggel az elmúlt napokhoz képest erősen lehűl a levegő, többfelé gyenge fagyok is várhatók, a fagyzugos területeken -3 - -4 fok is lehet. Szombattól egy anticiklon középpontja húzódik fölénk, a hétvégén és a jövő hét első felében ez alakítja majd időjárásunkat.

Az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös időre lehet számítani, de emellett néhol előbukkanhat a nap is.

Számottevő csapadék nem lesz, szitálás azonban egyre többfelé valószínű. A hajnali hőmérséklet még szombaton is többfelé fagypont alá süllyed, majd vasárnap már csak elszórtan lehet gyenge fagy. A jövő hét elejétől 0 és +5 fok közötti minimumok várhatók. Napközben a napos tájakon a héten még 13-14 fokig is melegedhet a levegő, a párás, ködös területeken azonban legfeljebb 6-8 fok lesz a jellemző.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idén már kukoricagyomirtókat is kínál a UPL

Az idén több új készítményt vezet be a magyar növényvédőszer-piacra a UPL AgroSolutions. Online konferencián ismerhettük meg az újdonságokat és a cég idei csomagajánlatait, valamint a repcében már 7500 hektáron futó ProNutiva programot.

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Javuló növényvédelmi kilátások

A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból nagyon jól jött, de csak pár napig tartott. Keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ez a túl enyhe idő azonban a növényi kultúráknak nem kedvező. A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre.

Nagy hal, nagy gond

Horgászat közben egyfolytában a csónakból kihajolva kémleletem a vizet. Nagyapám ezt idővel megelégelte, és azzal rémisztgetett, vigyázzak, mert a harcsa kiugrik a vízből, és leránt a mélybe. Onnantól kezdve a csónak közepén ültem. Nagyapám morbid elrettentése csak részint állt távol az igazságtól, hisz kiderült, a harcsa galambzsákmány reményében képes akár a partra is kivetődni.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Árutőzsde - További emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Vírusok és étrend: mi a megoldás?

Az étrendünk megváltoztatásával elkerülhető lenne a vírusok terjedése, például a húsevés elhagyásával megszűnnének a zoonotikus vírusok a tudósok szerint. Ám a helyzet ennél bonyolultabb, a legtöbb ember ugyanis nem akar lemondani a húsevésről. A COVID-19 járvány mutatott rá a zoonotikus vírusok, azaz az állatról emberre terjedő vírusok veszélyére. 

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungary Kft., akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.