Back to top

Népszerű az olasz hagyma

Szeptember közepén India, a világ második legnagyobb hagymaexportőre megtiltotta a termés kivitelét az országból, ami azonnal fellendítette a holland, spanyol, egyiptomi, török és kínai hagyma keresletét a Közel- és Távol-Keleten. De a nagy méretű hagymák piacán nagyobb exportlehetőséget kapott Olaszország is, mivel ebben a kategóriában kevesebb termett Európában és az Egyesült Államokban is.

A freshplaza.fr. összesítése szerint Indiában akkor avatkozott be a kormány, amikor a hagyma fogyasztói ára emelkedni kezdett, mivel a heves esőzések miatt kiábrándító hozamok születtek az egyik fő termesztési körzetben. A további drágulást akarta megelőzni a hagyma kivitelének tiltásával. Ez már a második év, hogy az indiai kormány ilyen intézkedést hozott.

Fotó: Rimóczi Irén

Hollandiában a szélsőségesen száraz tavasz nem kedvezett a hagymának, a megkésve megérkezett esőnek köszönhetően azonban nem lett rossz a hozam, bár a kedvezőtlen időjárás rányomta a bélyegét a minőségre. Az exportőrök szerint a koronavírus hatása elsősorban a fizetési tranzakciók zavarain érződött. A piaci lehetőségek ugyanakkor tágultak az indiai szállítások leállítása miatt.

Mindenekelőtt Nyugat-Afrikából és Távol-Keletről keresik a holland vöröshagymát.

A kereslet növekedése jól jött, az exportőrök szerint ugyanis nagy esélye volt annak, hogy a lilahagyma megnövelt termőterülete hatására túlkínálat alakul ki.

Bár Olaszországban a belső piac lagymatag, soha nem volt ilyen erős az olasz hagyma iránti érdeklődés, mint az idén. A kiváló minőségű olasz hagymát Franciaországból, Belgiumból, Németországból, Hollandiából is keresik, ami azt mutatja, hogy a nincs elegendő jó minőségű termés Európában. Ahogyan azonban a szezon elején is előrevetítették, a belföldi eladások nincsenek egyensúlyban a kínálattal.

Hatalmas készletek várnak vevőkre, és a nagykereskedők egy része tart attól, hogy később sem lendül meg a piac. Ráadásul az ár sem biztató, 30 százalékkal elmarad a tavalyitól.

Spanyolországban 14 százalékkal csökkentették a hagyma területét, és a néhány termőtájon átvonuló hőhullámok miatt a fejek nem nőttek elég nagyra. Általában a spanyol termés 30 százaléka nagy méretű, idén az arányuk legföljebb 10 százalék. Ebből is adódik, hogy az összes termés mintegy 40 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

( A többi hagymatermesztő országban tapasztalt piaci helyzetről is olvashatnak a Kertészet és Szőlészet 46. számában.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

A magzatok is grimaszolnak a kelkáposzta ízére egy tanulmány szerint

Első alkalommal vizsgálta meg egy kutatócsoport, milyen arckifejezéssel reagálnak a magzatok a különféle zöldségek ízére, és kimutatták, hogy a keserű kelkáposztára több esetben vágtak inkább síró grimaszt, mint az édes sárgarépára.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Virtuális üzleti találkozók az Interpoma kiállításon

Ismét meglesz a lehetőség arra, hogy aki nem tud személyesen eljutni Bolzanóba az Interpoma kiállításra, virtuális üzleti megbeszéléseket folytasson a kiállítókkal a 2020-ban debütált Interpoma Business Match keretében.

Új ehető bevonat

Az indiai Guwahatiban található technológiai intézet kutatócsoportja olyan ehető anyagot fejlesztett ki, amely jelentősen növeli a gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát. Az anyagot burgonyán, paradicsomon, paprikán, szamócán, mandarinon, almán, ananászon és kivin tesztelték.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Összeomlás fenyegeti az olasz gyümölcstermesztést

A megháromszorozódott termelési költségek, a szélsőséges időjárás és az energiaválság szinte lehetetlenné teszi a további gyümölcstermesztést, állítja Michele Ponso, az olasz Confagricoltura mezőgazdasági egyesület országos gyümölcsszövetségének elnöke.

Édeskés gyökérzöldség a salátabakszakáll

Egész télen folyamatosan szedhetjük a feketegyökérhez hasonlító, könnyen termeszthető salátabakszakáll gyökereit. A kevéssé ismert kétéves zöldségnövény hajtása és virága is fogyasztható. A fehér húsú, roppanó, édeskés gyökerek sokféleképp elkészíthetők, de nyersen is elrágcsálhatjuk azokat.