Back to top

Sportot űztek a gazdák meglopásából

Japán egy régiójában több száz állatot és jó néhány mázsa gyümölcsöt loptak el gazdáktól az elmúlt néhány hónapban. A rendőrség több tucatnyi embert vett őrizetbe, akik közül sokakat más illegális tevékenységekkel is összefüggésbe hoztak.

13 vietnami állampolgárt tartóztatott le a japán rendőrség néhány napja a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban: a csoport tagjai – nők és férfiak vegyesen – amellett, hogy lejárt tartózkodási engedéllyel rendelkeztek, összefüggésbe hozhatók a térségben igencsak elharapódzott állat- és gyümölcslopásokkal is.

A gyanú szerint a társaság csirkéket lopott és értékesített, ezt bizonyítja, hogy a rendőrök egy házkutatás során 30 lefagyasztott szárnyasra bukkantak. Mindez a szóban forgó régión belül Gunma prefektúrában történt – ott, ahol

az elmúlt néhány hónapban összesen 710 sertést, 140 csirkét és közel egy tonnányi körtét loptak el a gazdálkodóktól. A bejelentések alapján az őszibarack és a datolyaszilva is nagy népszerűségnek örvend a tolvajok körében.

Ugyanakkor nemcsak lopás, hanem illegális vágás, illetve húsfeldolgozás miatt is több tucatnyi vietnami állampolgár került a régió rendőreinek látókörébe az elmúlt időszakban. Köztük volt az a négy, egyébként műszaki gyakornokként dolgozó fiatal férfi is, akiknél a rendőrök azt követően tartottak házkutatást, hogy felfigyeltek rá, amint engedély nélkül árusítanak gyümölcsöt és húst a közösségi médiában. Tokiói lakóhelyüket átvizsgálva előkerült egy feldarabolt és lefagyasztott sertés, számos, a feldolgozáshoz használatos eszköz, valamint egy videófelvétel is, amin a férfiak láthatók, amint éppen malacot pörkölnek.

Forrás: 
japantoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy ágyban az ellenséggel - Miért háziasítottuk a farkast?

Abból a perspektívából nézve, hogy az ember miért éppen olyan állatot háziasított először, ami drága, nehezen hozzáférhető húst eszik, rejtély. A háziasítás megtörténte után, az ember a kutya őseit, vagyis a farkast, mint potenciális vetélytársat, kiirtotta környezetéből. Ezért a farkasoknak a zord, viszontagságos időjárású hegyekbe kellett visszahúzódniuk.

Banános dobozokban csempészik a kábítószert Európába - tavaly 48 tonna kokaint foglaltak le

Tavaly összesen 48 tonna kokaint találtak a vámosok a holland kikötőkben és reptereken. Ez a mennyiség az egy évvel korábbi rekordmennyiséget is túlszárnyalta.

Hiába a megállapodás az EU-val, jelentősen drágul Nagy-Britanniában a zöldség

A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től - döntött szerdai ülésén a szövetségi kormány.

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Nemzeti Akcióterv a sertéspestis megfékezésére

Minden tagállamot a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv összeállítására kötelezte az EU-s afrikai sertéspestis (ASP) stratégia tavaly áprilisi módosítása. Az akcióterv célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó betegséget sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az EU területén.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Ragály, járvány, madárinfluenza

2020 végén még úgy tűnt, az állatok zártan tartásának elrendelésével sikerül megakadályozni hazánkban a madárinfluenza-járvány kitörését. Sajnos mára már nem így van, Magyarország több területén tízezres baromfiállományokat kellett leölni.