0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új Fendt 200 VFP Vario: a specialista

Fokozatmentes Vario sebességváltójával a Fendt tíz éve kápráztatja el szerte a világon a szőlővel, gyümölccsel vagy komlóval foglalkozó gazdákat. A Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria új generációja teljesen integrált terminállal, a Fendt intuitív FendtONE-nal kerül a piacra.

Ezen kívül olyan újítások találhatóak bennük, mint például a terheléstől függően többletteljesítményt biztosító DynamicPerformance motorvezérlő rendszer és az új dizájn. Az új technológiának köszönhetően a Fendt 200 VFP Varióval végzett munka pontosabb és hatékonyabb, nem utolsó sorban megkönnyíti a dokumentációt. Folytatjuk a Fendt újdonságainak az előző számunkban megkezdett bemutatását.

A Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria öt modelljének (Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario, Fendt 211 Vario) szélessége 1,07–1,68 méter közötti. A széria maximális teljesítménytartománya az ECE R120 szabvány szerint 79–124 LE. Minden típus Power, Profi és a Profi+ (korábban ProfiPlus) felszereltségi változatokban kapható. A csúcsmodell, a Fendt 211 Vario maximális teljesítménye a DynamicPerformance többletteljesítményt biztosító motorvezérléssel együtt 124 LE.

A 3 hengeres, 3,3 literes AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel-részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalizátorral (SCR) felel meg az V. fokozatú kibocsátási normának, mindezt kipufogógáz-visszavezetés nélkül. Hidraulikus szelepemelői nem igényelnek karbantartást, az elektronikus vezérlésű Visctronic ventilátor pedig a hűtési igényekhez igazodva, szabályozottan működik. Ennek köszönhetően a gép csendes és üzemanyag-takarékos.

Több hely a komfortfülkében

A Fendt 200 VFP Vario új, 4-oszlopos fülkéje elődjénél tágasabb és nagyobb fejtérrel rendelkezik. Az új vezetőfülke kialakítása lehetővé teszi, hogy már a gyárban a „4. védelmi kategória” szintjére átállítsák a légszűrés hatékonyságát. Alapbeállításában a kabin „2. védelmi kategóriájú”. Szükség esetén azonban a szűrőrendszer, az EN15695 európai uniós szabványban leírtaknak megfelelően, „4-es védelmi kategóriává” is átalakítható a por, a folyékony növényvédő szerek és azok gőzei ellen. Ily módon a Fendt 200 VFP Vario megfelel a növényvédelmi előírások követelményeinek, a gépkezelő védett, biztonságos munkakörülmények között dolgozhat. A munka befejezése után a szűrőrendszer egyszerűen, a terminálon keresztül alaphelyzetbe állítható. Az új vezérlőpult a multifunkciós joystickkel kényelmes és intuitív gépkezelést tesz lehetővé.

A FendtONE kezelési rendszerben új a kezelőpult a multifunkciós joystickkel a jobb oldalon, keresztkapcsolókarral és 12“-os terminállal.

A Fendt 200 VFP Vario 12 colos terminálját elől, a szélvédő feletti tetőburkolatba építette a gyártó. A 10 colos digitális műszerfal a kormánytorony tetején található. Ez utóbbi terminálon megjeleníthető egyebek mellett a menetsebesség, a motor fordulatszáma és a folyadékok aktuális szintje. A digitális műszerfal a kormánytornyon elhelyezett navigációs joystickkel működtethető. A gépbeállítások a korábbinál könnyebben és áttekinthetőbben végezhetők el.

Kényelmes munkavégzés kis helyen

A Fendt 200 P Vario esetében opcionálisan rendelhető az első függesztőmű tehermentesítő szabályozása. A munkagép talajt terhelő tömege könnyen és fokozatmentesen állítható a terminálon keresztül, ez biztosítja a traktor jobb kapaszkodóképességét és az optimális talajkontúr-követést.

Ennek köszönhetően javul a traktor mászóképessége emelkedőkön, és optimális munkaeredmény érhető el lejtő és síkvidék közötti átmenetnél is.

A Fendt 200 VFP Vario teljes értékű munkagép-felszerelési „tereket” kínál a traktor elején, hátulján, valamint a két tengely között középen – mindkét oldalon – a felszerelt munkagépek számára.

A téli hosszú munkanapokat, az extrém időjárási körülményeket segít könnyebbé tenni a gépkezelő számára a kifinomult fűtési rendszerrel rendelkező vezetőfülke az új lábtérfűtéssel.

Fendt 200 VFP Vario Power

A Fendt 200 VFP Vario traktor Power alapkivitelben először kapható 10 colos digitális műszerfallal. Az áttekinthetőségnek köszönhetően a vezető sokkal könnyebben és gyorsabban végezheti el a motor, a sebességváltó és a hidraulika beállításait. A multifunkciós joystick új kezelési lehetőségeket nyit meg a Fendt 200 VFP Vario Power-ben: a két proporcionális szelep vezérlése, valamint a sebességtartó automatika (tempomat) aktív sebességének beállítása közvetlenül a joysticken lévő forgatógombbal lehetséges. A menetkaron szabadon programozható nyomógombok találhatók, amikhez más hidraulikus funkciók is rendelhetők.

Fendt 200 VFP Vario Profi

A Fendt 200 VFP Vario Profi traktorban, alapfelszereltségben, 10”-os digitális mű­­szer­falat találunk. A szélvédő felett a tetőbe – opcióként – egy 12”-os terminál kérhető, így a vezetőnek több felület áll rendelkezésére. A terminálon megjelenített információk rugalmasan kiválaszthatók.

A szokásos terhelésérzékelő szivattyúval (LS) és az opcionális 3L joystickkel a Fendt 200 Vario Profi tökéletesen alkalmas nagy teljesítményigényű munkagépek használatára. A 3L joystick egyebek mellett levéltépő gépek integrált 3. hidraulikus körének működtetésére is alkalmas. Profi felszereltségi szinttől a traktor hidraulikus rendszere Power Beyond csatlakozásokkal, illetve két középső hidraulikus vezérlőszeleppel bővül ki. Legfeljebb nyolc proporcionális vezérlőszelep (kihelyezett hidraulikakör) áll rendelkezésre, a mellső emelőművel együtt.

Új telepítésű ültetvényekben, centiméter pontosan

A Fendt 200 VFP Vario Profi+ először kínálja keskeny nyomtávú traktorként az összes Smart Farming technológiát, amit az univerzális Fendt 300 Vario és Fendt 700 Vario szériák tulajdonosai már korábban élvezhettek. A Fendt Guide automata kormányzási rendszer (korábban VarioGuide) mellett a Fendt Task Manager és a Fendt Task Doc (korábban VarioDoc Pro) is elérhető a Fendt 200 Vario Profi+ számára az „Agronómia modulban”.

A Fendt Feladatkezelővel (Fendt Task Manager) az irodában vagy akár útközben is meghatározhatók a feladatok, amik közvetlenül elküldhetők a gépre. Ha a Fendt Feladatkezelőt a Fendt Guide kormányzással és az RTK korrekciós jellel együtt használják, a Fendt 200 VFP Vario centiméteres pontossággal képes áthajtani a sorokon, így hatékonyabban dolgozik az ültetvényeken. Növényvédőszer-használat esetében elkerülhető a hatóanyagok dupla kijuttatása. A munka végeztével a feladat a Fendt Task Doc segítségével automatikusan visszaküldhető az irodába, megkönnyítve ezzel az elvégzett munka dokumentálását.

A 12 colos terminál különféle traktor- és nyomvonal-vezetési funkciókat, ISOBUS- funkciókat és az éppen használt munkagépek funkcióit képes megjeleníteni.

A gépkezelő saját igényeihez igazíthatja a kijelzőn megjelenített adatokat.

Speciális növénykultúrák esetében, mint például szőlőkben, gyümölcsösökben vagy komlóültetvényekben a traktoron vagy a munkagépeken található automata kormányzási rendszerek jelentősen megkönnyítik a munkát, különösen az új telepítésű ültetvények esetében. Az oszlopok vagy a növények ugyanis centiméteres pontossággal helyezhetők el a sorokban, megkönnyítve és hatékonyabbá téve ezáltal minden későbbi munkát.

Könnyű és erőteljes

A Fendt 211 VFP Vario innovatív, többletteljesítményt biztosító motorvezérlő rendszere, a DynamicPerformance (DP), 10 LE többletteljesítményt biztosít pontosan akkor, amikor arra szükség van. Mindez nem függ a traktor haladási sebességétől vagy az éppen végzett munkától – tisztán dinamikusan működik. A traktorok motorteljesítménye általában számos fogyasztó, a TLT, a hidraulika, a hűtőventilátor és a légkondicionáló között oszlik meg. A rendszer felismeri, ha bizonyos alrendszerek (fogyasztók) nagyobb energiát igényelnek, amiknek az intelligens vezérlőrendszer segítségével több energiát biztosít.

A DP többletteljesítményt biztosító rendszer a traktor álló helyzetében végzett munka közben ugyanúgy képes többletteljesítményt biztosítani, mint szállítási vagy szántóföldön végzett munkák során.

A Fendt DynamicPerformance a Fendt 200 VFP Varióban az éppen igényelt teljesítménytől függően aktiválódhat, például vontatott betakarítógép előtt vagy meredek lejtőn permetezőgépet vontatva. A Fendt 211 VFP Vario 10 LE többletteljesítménye azoknak a vállalkozásoknak lehet érdekes, amelyeknek nagy teljesítményű keskeny nyomtávú traktorra van szükségük – erőtartalékokkal.

A Fendt 200 Vario már júliustól rendelhető volt, az első gépek 2021 januárjában gördülnek le a gyártósorról.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság