Back to top

Új Fendt 200 VFP Vario: a specialista

Fokozatmentes Vario sebességváltójával a Fendt tíz éve kápráztatja el szerte a világon a szőlővel, gyümölccsel vagy komlóval foglalkozó gazdákat. A Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria új generációja teljesen integrált terminállal, a Fendt intuitív FendtONE-nal kerül a piacra.

Ezen kívül olyan újítások találhatóak bennük, mint például a terheléstől függően többletteljesítményt biztosító DynamicPerformance motorvezérlő rendszer és az új dizájn. Az új technológiának köszönhetően a Fendt 200 VFP Varióval végzett munka pontosabb és hatékonyabb, nem utolsó sorban megkönnyíti a dokumentációt. Folytatjuk a Fendt újdonságainak az előző számunkban megkezdett bemutatását.

A Fendt 200V Vario egyszerre több munkaműveletet képes elvégezni
A Fendt 200V Vario egyszerre több munkaműveletet képes elvégezni

A Fendt 200 VFP Vario speciális traktorszéria öt modelljének (Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario, Fendt 211 Vario) szélessége 1,07–1,68 méter közötti. A széria maximális teljesítménytartománya az ECE R120 szabvány szerint 79–124 LE. Minden típus Power, Profi és a Profi+ (korábban ProfiPlus) felszereltségi változatokban kapható. A csúcsmodell, a Fendt 211 Vario maximális teljesítménye a DynamicPerformance többletteljesítményt biztosító motorvezérléssel együtt 124 LE.

A 3 hengeres, 3,3 literes AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel-részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalizátorral (SCR) felel meg az V. fokozatú kibocsátási normának, mindezt kipufogógáz-visszavezetés nélkül. Hidraulikus szelepemelői nem igényelnek karbantartást, az elektronikus vezérlésű Visctronic ventilátor pedig a hűtési igényekhez igazodva, szabályozottan működik. Ennek köszönhetően a gép csendes és üzemanyag-takarékos.

Több hely a komfortfülkében

A Fendt 200 VFP Vario új, 4-oszlopos fülkéje elődjénél tágasabb és nagyobb fejtérrel rendelkezik. Az új vezetőfülke kialakítása lehetővé teszi, hogy már a gyárban a „4. védelmi kategória” szintjére átállítsák a légszűrés hatékonyságát. Alapbeállításában a kabin „2. védelmi kategóriájú”. Szükség esetén azonban a szűrőrendszer, az EN15695 európai uniós szabványban leírtaknak megfelelően, „4-es védelmi kategóriává” is átalakítható a por, a folyékony növényvédő szerek és azok gőzei ellen. Ily módon a Fendt 200 VFP Vario megfelel a növényvédelmi előírások követelményeinek, a gépkezelő védett, biztonságos munkakörülmények között dolgozhat. A munka befejezése után a szűrőrendszer egyszerűen, a terminálon keresztül alaphelyzetbe állítható. Az új vezérlőpult a multifunkciós joystickkel kényelmes és intuitív gépkezelést tesz lehetővé.

A FendtONE kezelési rendszerben új a kezelőpult a multifunkciós joystickkel a jobb oldalon, keresztkapcsolókarral és 12“-os terminállal.

A Fendt 200 VFP Vario 12 colos terminálját elől, a szélvédő feletti tetőburkolatba építette a gyártó. A 10 colos digitális műszerfal a kormánytorony tetején található. Ez utóbbi terminálon megjeleníthető egyebek mellett a menetsebesség, a motor fordulatszáma és a folyadékok aktuális szintje. A digitális műszerfal a kormánytornyon elhelyezett navigációs joystickkel működtethető. A gépbeállítások a korábbinál könnyebben és áttekinthetőbben végezhetők el.

Kényelmes munkavégzés kis helyen

A Fendt 200 P Vario esetében opcionálisan rendelhető az első függesztőmű tehermentesítő szabályozása. A munkagép talajt terhelő tömege könnyen és fokozatmentesen állítható a terminálon keresztül, ez biztosítja a traktor jobb kapaszkodóképességét és az optimális talajkontúr-követést.

Ennek köszönhetően javul a traktor mászóképessége emelkedőkön, és optimális munkaeredmény érhető el lejtő és síkvidék közötti átmenetnél is.

A Fendt 200 VFP Vario teljes értékű munkagép-felszerelési „tereket” kínál a traktor elején, hátulján, valamint a két tengely között középen – mindkét oldalon – a felszerelt munkagépek számára.

A téli hosszú munkanapokat, az extrém időjárási körülményeket segít könnyebbé tenni a gépkezelő számára a kifinomult fűtési rendszerrel rendelkező vezetőfülke az új lábtérfűtéssel.

Nagy teherbírású mellső emelőművel és nagy hidraulikateljesítménnyel az erőgép hatékonyan tud dolgozni
Nagy teherbírású mellső emelőművel és nagy hidraulikateljesítménnyel az erőgép hatékonyan tud dolgozni

Fendt 200 VFP Vario Power

A Fendt 200 VFP Vario traktor Power alapkivitelben először kapható 10 colos digitális műszerfallal. Az áttekinthetőségnek köszönhetően a vezető sokkal könnyebben és gyorsabban végezheti el a motor, a sebességváltó és a hidraulika beállításait. A multifunkciós joystick új kezelési lehetőségeket nyit meg a Fendt 200 VFP Vario Power-ben: a két proporcionális szelep vezérlése, valamint a sebességtartó automatika (tempomat) aktív sebességének beállítása közvetlenül a joysticken lévő forgatógombbal lehetséges. A menetkaron szabadon programozható nyomógombok találhatók, amikhez más hidraulikus funkciók is rendelhetők.

Fendt 200 VFP Vario Profi

A Fendt 200 VFP Vario Profi traktorban, alapfelszereltségben, 10”-os digitális mű­­szer­falat találunk. A szélvédő felett a tetőbe – opcióként – egy 12”-os terminál kérhető, így a vezetőnek több felület áll rendelkezésére. A terminálon megjelenített információk rugalmasan kiválaszthatók.

A szokásos terhelésérzékelő szivattyúval (LS) és az opcionális 3L joystickkel a Fendt 200 Vario Profi tökéletesen alkalmas nagy teljesítményigényű munkagépek használatára. A 3L joystick egyebek mellett levéltépő gépek integrált 3. hidraulikus körének működtetésére is alkalmas. Profi felszereltségi szinttől a traktor hidraulikus rendszere Power Beyond csatlakozásokkal, illetve két középső hidraulikus vezérlőszeleppel bővül ki. Legfeljebb nyolc proporcionális vezérlőszelep (kihelyezett hidraulikakör) áll rendelkezésre, a mellső emelőművel együtt.

Új telepítésű ültetvényekben, centiméter pontosan

A Fendt 200 VFP Vario Profi+ először kínálja keskeny nyomtávú traktorként az összes Smart Farming technológiát, amit az univerzális Fendt 300 Vario és Fendt 700 Vario szériák tulajdonosai már korábban élvezhettek. A Fendt Guide automata kormányzási rendszer (korábban VarioGuide) mellett a Fendt Task Manager és a Fendt Task Doc (korábban VarioDoc Pro) is elérhető a Fendt 200 Vario Profi+ számára az „Agronómia modulban”.

A Fendt Feladatkezelővel (Fendt Task Manager) az irodában vagy akár útközben is meghatározhatók a feladatok, amik közvetlenül elküldhetők a gépre. Ha a Fendt Feladatkezelőt a Fendt Guide kormányzással és az RTK korrekciós jellel együtt használják, a Fendt 200 VFP Vario centiméteres pontossággal képes áthajtani a sorokon, így hatékonyabban dolgozik az ültetvényeken. Növényvédőszer-használat esetében elkerülhető a hatóanyagok dupla kijuttatása. A munka végeztével a feladat a Fendt Task Doc segítségével automatikusan visszaküldhető az irodába, megkönnyítve ezzel az elvégzett munka dokumentálását.

A 12 colos terminál különféle traktor- és nyomvonal-vezetési funkciókat, ISOBUS- funkciókat és az éppen használt munkagépek funkcióit képes megjeleníteni.

A gépkezelő saját igényeihez igazíthatja a kijelzőn megjelenített adatokat.

Speciális növénykultúrák esetében, mint például szőlőkben, gyümölcsösökben vagy komlóültetvényekben a traktoron vagy a munkagépeken található automata kormányzási rendszerek jelentősen megkönnyítik a munkát, különösen az új telepítésű ültetvények esetében. Az oszlopok vagy a növények ugyanis centiméteres pontossággal helyezhetők el a sorokban, megkönnyítve és hatékonyabbá téve ezáltal minden későbbi munkát.

A gépkezelő a fokozatmentes hidraulikakörök működtetésével a munkagépeket optimális pozícióban tarthatja
A gépkezelő a fokozatmentes hidraulikakörök működtetésével a munkagépeket optimális pozícióban tarthatja

Könnyű és erőteljes

A Fendt 211 VFP Vario innovatív, többletteljesítményt biztosító motorvezérlő rendszere, a DynamicPerformance (DP), 10 LE többletteljesítményt biztosít pontosan akkor, amikor arra szükség van. Mindez nem függ a traktor haladási sebességétől vagy az éppen végzett munkától – tisztán dinamikusan működik. A traktorok motorteljesítménye általában számos fogyasztó, a TLT, a hidraulika, a hűtőventilátor és a légkondicionáló között oszlik meg. A rendszer felismeri, ha bizonyos alrendszerek (fogyasztók) nagyobb energiát igényelnek, amiknek az intelligens vezérlőrendszer segítségével több energiát biztosít.

A DP többletteljesítményt biztosító rendszer a traktor álló helyzetében végzett munka közben ugyanúgy képes többletteljesítményt biztosítani, mint szállítási vagy szántóföldön végzett munkák során.

A Fendt DynamicPerformance a Fendt 200 VFP Varióban az éppen igényelt teljesítménytől függően aktiválódhat, például vontatott betakarítógép előtt vagy meredek lejtőn permetezőgépet vontatva. A Fendt 211 VFP Vario 10 LE többletteljesítménye azoknak a vállalkozásoknak lehet érdekes, amelyeknek nagy teljesítményű keskeny nyomtávú traktorra van szükségük – erőtartalékokkal.

A Fendt 200 Vario már júliustól rendelhető volt, az első gépek 2021 januárjában gördülnek le a gyártósorról.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Komposzt, mulcs és megelőzés

Októberben már őszies arcát mutatja a természet. A kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is. Emellett ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem!

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

Száz éves a Rauch

Hermann Rauch 100 év­vel ezelőtt alapította a Rauch Landmaschinen GmbH-t Badenben, de a mű­trágyaszórókat, pneumatikus vetőgépeket és téli útkarbantartó berendezéseket gyártó vállalat gyökerei még ennél is messzebbre, a 19. század második felébe, Franz Rauch kovácsműhelyéig nyúlnak vissza.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Már csak holnap éjfélig lehet pályázni kapacitásbővítő támogatásra

A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

Megbírságolták a székelyudvarhelyi "ribizlibánya" működtetőjét

Ötvenezer lejes (3,6 millió forint) bírságot rótt ki a romániai Környezetvédelmi Őrség arra a cégre, amely ribizliültetvény számára engedélyeztetett teraszosítási munkálatokat Székelyudvarhely határában, a valóságban azonban sódert bányászott a területről.