0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Életmentő tanácsok őszi tereprendezéshez

Az ősz beköszöntével sokan ragadnak kerti szerszámokat, s kezdenek környezetük rendezésébe. Érdemes a munkákat átgondoltan végezni, hiszen ezzel számos „észrevétlen” élőlény életben maradását segítjük.

A vizes élőhelyek – köztük a kerti tavak – takarításának, a belehullott avar, iszap, a sűrű növényzet eltávolításának megfelelő időzítése kulcsfontosságú a bennük élő állatok kímélete szempontjából. E munkák elvégzésére az október végi, november eleji időszakot tartjuk a leginkább alkalmasnak a védett kétéltűek szempontjából. Előnyös, ha a kikerülő iszapot, növényzetet rövid ideig a parton hagyjuk, hogy az esetleg velük kimert élőlények visszajuthassanak a vízbe.

A vizes élőhelyek kialakításának is ez az optimális időszaka, hiszen így az őszi esők és a téli hóolvadék kellő vízmennyiséget tud majd szolgáltatni a vizek tavaszi benépesítéséhez.

A vizesárkok takarításával is hasonló a helyzet; természetvédelmi szempontból szintén az őszi időszak kedvező e munkák elvégzésére.

Békamentés

A települési szárazföldi békák, különösen a varangyok éjszakai életmódot folytatnak. Nappal levelek vagy kövek alatt, üregekben, fák gyökerei között rejtőzködve pihennek. Ilyen rejtekhelyből a lakott területeken egyre nagyobb hiány van, ezért érdemes békamenedékeket is, kialakítani a kertben. Legegyszerűbb, ha egy kúpcserepet rakunk a bokrok közé. A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, valamint a barna ásóbéka, de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek. Ezek a fajok ügyetlenebb mászók, mint a zöld levelibéka, ami függőleges falakon, ablaküveg simaságú felületeken is képes felmászni. Rendszeresen ellenőrizzük tehát a vízaknát és a földes pincét, a betévedt békákat pedig vigyük vissza a szabadba, árnyékos helyre.

Az útkarbantartásnál se feledkezzünk meg az élőlények védelméről. Különösen agyagos talajon alakulhatnak ki jelentős mélységű kerékcsapák, amelyek vízzel megtelve számos védett fajnak is otthont adhatnak – köztük a sárgahasú unkának vagy éppen a pettyes gőtének. A kerékcsapák elegyengetése, feltöltése előtt azonban mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a tevékenység nem károsítja-e a védett fajokat.

Ha a vizes élőhelyen már petéket, vagy akár kifejlett egyedeket találunk, akkor vagy gondoskodjunk a kimentésükről, vagy csak a téli időszakban, illetve kiszáradt állapotban lehet betemetni az út mélyedéseit.

A bokros, cserjés, fiatal fákkal tűzdelt területek különösen fontos élőhelyek elsősorban a bokorlakó, földön fészkelő védett madárfajok számára, vagy éppen olyan kisemlősöknek, mint a mogyorós pele. A bokorsávokat alkotó kökény vagy galagonya ritka lepkefajok tápnövénye, ezért ha szükségessé válik e területek tereprendezése, irtása, akkor azt mindenképpen úgy kell időzíteni, hogy a fiókák felnevelését követő, de a téli bevackolást megelőző időszakra, vagyis őszre essen.

A kivágott, levágott ágkupacok a sünök téli búvóhelyéül, a madarak számára pedig nyáron költőhelyül szolgálhatnak.

Ha égetünk, aprítékolunk, azt mindenképp az őszi időszakban, és csak a kupacot átrakva végezzük el.

Forrás: Kerti Kalendárium