Back to top

Ajándékok a természettől: gyógynövények

Egytől egyig, minden gyógynövényre elmondható, hogy az maga a csoda. Nem kétséges, hogy a természet ajándékairól van szó – vallja Bolf László, aki azon túl, hogy gyűjti és feldolgozza a gyógynövényeket, túrák és előadások keretében ismerteti is azok jellemzőit, illetve különféle hatásait.

Bolf László együtt él a gyógynövényekkel
Bolf László együtt él a gyógynövényekkel
– Tizennégy éves korom óta együtt élek a gyógynövényekkel – emlékezett vissza a kezdetekre a nagykanizsai férfi. – A családban természetes volt, hogy a nagy­anyámmal, nagybátyámmal kimentünk a természetbe, és gyűjtöttünk mindent, ami használható volt. Ez a munka tulajdonképpen hozzátartozott a mindennapokhoz, mindenfajta különleges élmény nélkül. Aztán következett a katonaság, a családalapítás, így egy jó évtized kimaradt az életemből a gyógynövények tekintetében. Harminc éves korom körül tértem vissza ehhez a tevékenységhez. Egy rehabilitációs cégnél dolgoztam, ahol sok-sok megváltozott munkaképességű, beteg emberrel találkoztam. Tudtam, hogy ha nem is lehet teljes mértékben meggyógyítani őket a gyógynövényekkel, de a közérzetükre, munkabíró képességükre jelentős hatást lehet velük gyakorolni. Szóval újra komolyan „betörtek” az életembe a gyógynövények. Aztán ahogy jött az ötven, hatvan esztendős kor, úgy erősödött bennem a gondolat, hogy én öregségemre semmi mással nem akarok foglalkozni, mint a gyógynövényekkel, azok gyűjtésével, feldolgozásával, ismertetésével, terjesztésével. Gyakorlatilag mindez teljesen benne van az életemben. Olyan vagyok, mint egy vadász, vagy egy fotós: mindig nálam a feleszerelés, hogy adott esetben begyűjthessem a gyógynövényeket, melyek között még számomra is mindig akadnak különlegességek. Még ennyi év után is gyakran találok olyat, amelyet még sohasem láttam.

Pedig – mint megjegyezte – a gyógynövényekről meglehetősen nagy mennyiségű információ áll rendelkezésre. Ezeket azonban időnként frissíteni kell, mondja Bolf László, akinek tevékenységére nagy hatással volt/van a halimbai füvesember.

– Jó néhány esztendeje előadást tartottam, és annak végén odajött hozzám egy hölgy, és egy rozmaringos díszítésű kis csomagot kaptam tőle. Otthon kiderült, hogy igazi értékről van szó, a halimbai füvesember cd-re írt könyvét találtam benne. Gyermekkoromban rengeteget lehetett hallani dr. Szalai Miklósról, aki gyógyszerészként diplomázott, aztán katolikus pap lett, miközben gyógyított.

Sikerült például megmentenie egy kismama életét, akinek a szüléskor leálltak a veséi.

Már haldoklott, az orvosok pedig lemondtak róla, amikor a réten szedett gyógynövényekkel egyetlen nap alatt visszaállította a vesefunkciókat. Számos esetben hasonló módon gyógyított a saját módszereivel. A nekem ajándékot adó hölgy férjének bőrbetegségét gyógyította meg annak idején – még az 1960-as években – a jól ismert füvesember, aki fizetségként csupán annyit kért: a fiú szedjen neki két zsáknyi gyógynövényt. A hölgy az ismeretségnek köszönhetően tudta megszerezni a mintegy négyszáz gyógynövényt feldolgozó könyv tartalmát, melyet egyébként nem fogadtak el akkoriban, a könyvet pedig egyszerűen bezúzták. Nos, számomra ez a tartalom hatalmas ajándékot jelentett. A történethez hozzátartozik, hogy a könyvet kibővítettem a mostani kutatások eredményeivel. Ez azért fontos, mert mindig adódnak újabb ismeretek, 15–20 évente ezeket illik frissíteni.

Bolf László szerint rendkívül fontos, hogy a begyűjtött gyógynövények tiszta helyről származzanak, és azokat időben leszedjék. Ehhez a szakértelem mellett sok tapasztalattal, és nem utolsó sorban nagyon jó helyismerettel is kell rendelkezni.

– A növények közösségben élnek, ahol például csalán van, ott megtalálható a cickafark, ahol vérfű, ott jelen van a bojtorján, de igaz ez a füzikére és a zsurlóra is. Ez csak néhány példa volt a sok közül. Fontosak a „telekviszonyok”, jóban kell lenni a tulajdonosokkal, bár azt hiszem, hogy nem szentségtörés, ha valahol leszedek egy szatyornyi gyógynövényt. Erre megvannak a gyűjtőhelyek. Az utak és szántóföldek mellett igazi kánaán van gyógynövények tekintetében, de ezeken a helyeken csak gyönyörködni lehet bennük, szedni nem. Az elhagyott, érintetlen területeken, patakok, tavak mellett, és a csodás magyar erdőkben – távol a kultúrnövényektől – is rengeteg a gyógynövény. Ráadásul ezeket semmiféle hatás, szennyezés nem éri. Nos, ezeket érdemes begyűjteni. A szedésnél egyébként legfontosabb, hogy az időben történjen. Aki járja a vidéket – én például rendszeresen – látja a folyamatokat, tudja, mikor kell megkezdeni a gyűjtést. Attól is függ persze mindez, hogy a növénynek melyik részét használjuk fel. Én a föld feletti részeket a szárítást követően ledarálom, ahányszor csak szükséges, majd átszitálom, vagyis a rostokat is kiveszem belőlük. A „határidőkre” nagyon kell figyelni, csak egy példa: a diólevelet – ami önmagában egy csoda, bár ezt minden egyes gyógynövényre el lehet mondani – csak júliustól lehet szedni, mert előtte méreganyagot tartalmaz. Vannak olyan növények, melyeknek a gyökerét dolgozzuk fel, ilyen például a nadálytő vagy a gyermekláncfű, ezeket ősszel, télen gyűjtjük be. A gyűjtés nagy figyelmet igényel, de a feldolgozás sem kis felelősség. A leszedést követően rögtön – már az autóban – kezdődik a szárítás, nehogy a növények befülledjenek. Az időjárástól függően – két-három hét után – következik a feldolgozás, majd a „termés” zsákokba kerül. A tárolásra is kiemelt gondot kell fordítani.

Sarjú terméknéven „ezerféle” gyógynövény-szárítmányt, különböző készítményt kínál standján – Hévízen, Fonyódon, Káptalantótiban, Szécsiszigeten és számos más helyen – Bolf László. Azt mondja, sokan keresik a termékeit, elsősorban azok, akik megbíznak a természet adta gyógyítási lehetőségekben.

– Azt kell mondanom, hogy elég szélső­séges a helyzet. Vannak, akik esküsznek a gyógynövényekre, csak ezeket használják, gyógyszerekről hallani sem akarnak. De akadnak természetesen olyanok is, akik nem bíznak bennük, és így nem is fogyasztják azokat. Ha azonban mégis érdeklődnek, kipróbálják őket és érzik a hatásukat, akkor nyilván változik a hozzáállásuk. Annyi bizonyos, hogy a gyógynövényeknek van egy csodálatos kultúrájuk hazánkban. Az is biztos, hogy száz százalékig meg lehet bízni a hatásaikban, hiszen a természetből származnak, a természet adta őket ajándékba az embereknek. Szinte minden betegségre, problémára lehet gyógynövényt találni. Nyilván utána kell nézni a hatásoknak, és a fogyasztás mértékének, illetve mikéntjének. Termé­szetesen én magam is rendszeresen fogyasztom a gyógynövényekből készült termékeket, így első kézből tudok véleményt mondani, pontosan úgy, ahogy tanácsokat is a hatásaikkal, adagolásukkal kapcsolatosan.

Bőséges a választék
Bőséges a választék

Bolf László egy gyógynövényekre vonatkozó véleményt, illetve tanácsot is rendszeresen megfogalmaz, azt mondja, tulajdonképpen ez a munkájának mottója, amit mindenkinek ajánl:

– Élj száz évet egészségesen, tartsd be az élet alapvető feltételeit: evés, ivás, alvás, mozgás, légzés, hallás, látás.

Vállalj felelősséget önmagadért, felügyeld gondolataid tisztaságát, szeresd önmagad, szeresd embertársaidat, szeresd a földanyát és a rajta lévő élőlényeket, és fogadd el azok jószándékú gyógyító felajánlásait. Mert minden gondolatod, tetted egy elvetett mag, amely mikor kikel, elhozza jövendőbeli életed eseményeit. Én úgy gondolom, hogy mindennek okán mindenki fogyassza a természet ajándékait...

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.