0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

17 millió nyérc került halálsorra a koronavírus miatt

Dániában helyi nyércpopulációban kimutatták a koronavírus egy olyan mutációt, amely emberre is veszélyes, emiatt szigorú karantén alá helyeztek hét dán északi közigazgatási egységet is.

Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke jelentett be, hogy az érintett területeken bezárják a vendéglátó-ipari létesítményeket és iskolákat, továbbá a tömegközlekedést is leállítják. A lakókat pedig felszólították, hogy ne hagyják el az érintett térségeket, illetve ne utazzanak oda. Az intézkedés egyelőre december 3-ig lesz érvényben.

Az új vírustörzs kialakulásának és esetleges terjedésének megakadályozása miatt a dán kormány úgy döntött, hogy a szőrméjük miatt tenyésztett nyércállományt haladéktalanul le kell ölni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a nyércek ideális táptalajt nyújthatnak a koronavírusnak, amelynek mutálódott törzse eddig egy tucat embert fertőzött meg Dániában. A vírus mutáció komoly járványügyi problémával fenyeget, ugyanis ha mutáció olyan fehérjét érint, amelyet jelenleg a koronavírus elleni vakcinát fejlesztő cégek azért céloztak meg, hogy immunválaszt keltsen az emberi szervezetben, az azt eredményezi, hogy a kifejlesztett vakcina azon vírustörzs ellen nem tud hatásosan fellépni, amely a nyércekről az emberre terjed.

A 17 milliós egyedszámú nyércállomány likvidálásának jelentős gazdasági kihatásai lesznek a későbbiekben.

A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének adatai alapján az intézkedés több mint 800 millió dollárba (244 milliárd forint) kerülhet az államnak, és nem utolsósorban valószínűleg végső kegyelemdöfést jelenthet a szőrmeiparnak. Az adatok fényében Dániának a szőrmeipar 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét jelentett tavaly, és mintegy 4000 ember foglalkoztattak az iparágban.

Szakértők véleménye szerint más fajokat is szemmel kell tartani, mint a nyérc közeli rokonságában álló vadászgörényt, ami szintén fogékony a vírusra, és mint az embernél, a görények esetében is széles spektrumban változnak a tünetek.

Szakértők azt gyanítják, hogy a vírus a nyércfarmokon fertőzött cseppekkel szennyezett állateledellel, alommal vagy koronavírust szállító cseppecskéket tartalmazó porral terjed.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu