Back to top

Kínában azt állítják, koronavírus érkezett a német sertéscsülökkel

A kínai állami média szerit Németországból származó fagyasztott sertéscsülök-szállítmányra vezethető vissza a kelet-kínai Tiencsin városában kimutatott koronavírus-fertőzés. A német hatóságok szerint valószínűtlen, hogy így terjedhet a vírus, számol be róla az agrarheute.com.

A német hírügynökség anyagára alapozva az agrarheute.com agrárhírportál arról számol be, hogy

A brémai kikötő
Fotó: Pixabay

a fagyasztott sertéscsülök-szállítmány Brémából indult hajón, Tiencsin egy köztes állomás volt,

és állítólag az ottani hűtőházban, átrakodás közben fertőzött meg egy dolgozót a csomagoláson jelen lévő koronavírus. (A Világgazdaság cikke nyomán a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről, ebben a cikkben egyelőre még csak arról, hogy fagyasztott importcikk okozhatott koronavírus-fertőződést az észak-kínai Tiencsinben.)

Több fertőzöttről nem szól a kínai állami Global Times híre, viszont nyolc kontaktszemély karanténba került, és az egész városban készültséget rendeltek el, szigorú ellenőrzések zajlanak. (Kínában már gyakorlatilag „koronamentes” világot élnek, viszont alkalmanként itt-ott felbukkan egy kisebb góc, olyankor totálisan lenullázák a közösségi életet és tömegesen tesztelnek.)

A cikk kitér rá, hogy szeptember 12. óta nem is érkezhet Kínába németországi eredetű sertéshús,

az importtilalmat azonnal bevezette a kínai fél, amint a német–lengyel határ német oldalán előkerült az első afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetem. Hajón ugyanakkor négy-hat hétig is tarthat, mire egy, már úton lévő szállítmány megérkezik. Az sem világos, hogy melyik vágóhídról érkezett a kérdéses szállítmány.

A német szövetségi agrárminisztérium megbízásából a Friedrich-Loeffler Intézet már korábban vizsgálta különböző állatfajok koronavírus-fogékonyságát, és megállapította, hogy a klasszikus gazdasági haszonállatok nem fertőződnek, tehát embereknek sem adhatják tovább a vírust.

A kutatás keretében szarvasmarhák szervezetében megfigyelték ugyan a vírus minimális mértékű szaporodását, de fertőzni az ilyen állatok sem fertőztek, sertések és baromfik esetében pedig teljesen kizárt a fertőződés esélye.

Ahogy a kutyák és a macskák sem jelentenek ilyen veszélyt az emberre.

A kockázatelemzésre szakosodott intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) vizsgálatai pedig azt támasztották alá, hogy még egyetlen koronavírus-fertőzésnek sem volt okozója húsfélék elfogyasztása, vagy a vírussal szennyezett felületű húsáruval való érintkezés, mindenesetre meglehet, hogy a sötét, fagypont alatti hőfokú környezetben fertőzőképes marad a csomagoláson a vírus, állítják. Az intézet szóvivője, Jürgen Thier-Kundke úgy fogalmazott, hogy

a kínai eset nehezen értékelhető; és valószínűtlen, azonban teljességgel kizárni mégsem lehet,

hogy a nevezett szállítmány volt a vírus hordozója, idézte az agrarheute.com.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.