0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kínában azt állítják, koronavírus érkezett a német sertéscsülökkel

A kínai állami média szerit Németországból származó fagyasztott sertéscsülök-szállítmányra vezethető vissza a kelet-kínai Tiencsin városában kimutatott koronavírus-fertőzés. A német hatóságok szerint valószínűtlen, hogy így terjedhet a vírus, számol be róla az agrarheute.com.

A német hírügynökség anyagára alapozva az agrarheute.com agrárhírportál arról számol be, hogy

a fagyasztott sertéscsülök-szállítmány Brémából indult hajón, Tiencsin egy köztes állomás volt,

és állítólag az ottani hűtőházban, átrakodás közben fertőzött meg egy dolgozót a csomagoláson jelen lévő koronavírus. (A Világgazdaság cikke nyomán a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről, ebben a cikkben egyelőre még csak arról, hogy fagyasztott importcikk okozhatott koronavírus-fertőződést az észak-kínai Tiencsinben.)

Több fertőzöttről nem szól a kínai állami Global Times híre, viszont nyolc kontaktszemély karanténba került, és az egész városban készültséget rendeltek el, szigorú ellenőrzések zajlanak. (Kínában már gyakorlatilag „koronamentes” világot élnek, viszont alkalmanként itt-ott felbukkan egy kisebb góc, olyankor totálisan lenullázák a közösségi életet és tömegesen tesztelnek.)

A cikk kitér rá, hogy szeptember 12. óta nem is érkezhet Kínába németországi eredetű sertéshús,

az importtilalmat azonnal bevezette a kínai fél, amint a német–lengyel határ német oldalán előkerült az első afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetem. Hajón ugyanakkor négy-hat hétig is tarthat, mire egy, már úton lévő szállítmány megérkezik. Az sem világos, hogy melyik vágóhídról érkezett a kérdéses szállítmány.

A német szövetségi agrárminisztérium megbízásából a Friedrich-Loeffler Intézet már korábban vizsgálta különböző állatfajok koronavírus-fogékonyságát, és megállapította, hogy a klasszikus gazdasági haszonállatok nem fertőződnek, tehát embereknek sem adhatják tovább a vírust.

A kutatás keretében szarvasmarhák szervezetében megfigyelték ugyan a vírus minimális mértékű szaporodását, de fertőzni az ilyen állatok sem fertőztek, sertések és baromfik esetében pedig teljesen kizárt a fertőződés esélye.

Ahogy a kutyák és a macskák sem jelentenek ilyen veszélyt az emberre.

A kockázatelemzésre szakosodott intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) vizsgálatai pedig azt támasztották alá, hogy még egyetlen koronavírus-fertőzésnek sem volt okozója húsfélék elfogyasztása, vagy a vírussal szennyezett felületű húsáruval való érintkezés, mindenesetre meglehet, hogy a sötét, fagypont alatti hőfokú környezetben fertőzőképes marad a csomagoláson a vírus, állítják. Az intézet szóvivője, Jürgen Thier-Kundke úgy fogalmazott, hogy

a kínai eset nehezen értékelhető; és valószínűtlen, azonban teljességgel kizárni mégsem lehet,

hogy a nevezett szállítmány volt a vírus hordozója, idézte az agrarheute.com.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu