Back to top

Légúti fertőzések megelőzésére: a propolisz mint potenciális lehetőség

Egyre rosszabb híreket hallhatunk a korházak túlzsúfoltságáról, a korházi dolgozók leterheltségéről. A nővérek és orvosok értetlenkedve állnak az utóbbi időben megnövekedett tüdőgyulladásos esetekkel szemben. A maszkok helyes viselete, megfelelő szájhigiénia, de orvos-apiterapeuták szerint a propolisz használata is segíthet a megelőzésben.

Figyelem, ha most előfizet a Méhészet szaklapra, 15% kedvezményt kap! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A megnövekedett légúti fertőzések és a tüdőgyulladásos esetek okainak egy része az őszi influenzaszezonnak, a koronavírus fokozódó jelenlétének, az egyre leromló immunrendszernek tudható be. De feltehetjük azt a kérdést is, hogy mennyiben járul ehhez hozzá a helytelen maszkviselés?

Ha huzamosan, mosás nélkül használjuk ugyanazt a maszkot, a rajta lévő baktériumok megnövekedett száma, amennyiben visszaszívjuk őket, jelentős veszélyt jelenthet, ha krónikus betegek vagyunk, vagy valamilyen más okból le van gyengülve az immunrendszerünk.

A komorbiditás súlya alatt könnyebben meg fogunk betegedni.

A maszkviselést a szervezet hőszabályozása szempontjából vizsgáló 2012-es, mintegy 84 tudományos cikket összefoglaló meta-tanulmány megerősíti és eléggé alaposan feltárja az előnyeit és hátrányait. Ezt mindenképp figyelemebe kell vennünk. (Lásd itt.) Annál is inkább, mivel ez azon kevés tanulmányok egyike a témában, mely azóta átment a tudományos ellenőrzéseken (peer reviewed).

Javasolt lehet tehát a maszkok sűrű cseréje (akár napközben többször), mosása, illetve elhagyása - természetesen ott ahol ez megengedett és indokolt. (Figyelem: 2020.11.11-től a 10 000 fő fölötti települések, önkormányzat által kijelölt közterein kötelező a maszkviselés, kivéve sporttevékenység: futás, biciklizés során!)

De ugyanilyen fontos lehet, bár triviálisnak tűnhet a napközbeni rendszeres fogmosás, főleg a rizikócsoport esetében.

Nem elhanyagolható ugyanis a tapasztalat, miszerint a lélegeztetőgépekre került páciensek közül jelentősen megnő az életben maradók száma, illetve 50%-kal csökken a tüdőgyulladás fertőzés esélye a korházakban, amennyiben naponta háromszor megmossák az érintett páciensek fogazatát. (Lásd: A kórházban kialakuló tüdőgyulladás megelőzhető.)

Ebben a cikkben szeretném röviden felhívni a figyelmet egy a nagyközönség által kevésbé ismert, méhek által használt anyagra, a propoliszra, mellyel segíthetünk megelőzni, vagy akár enyhíthetünk a felső légúti panaszokon.

Egy izraeli orvosnő, Dr. Janice Block még tavasszal javaslatot tett a propolisz profilaktikus használatára a Covid rizikó-csoportba tartozók esetében, mivel a propolisz tudományosan bizonyított potenciális gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatással rendelkezik.

Propoliszt gyüjtő méh
Fotó: Hevesi Mihály
A propolisz ezenkívül hatékonyan gátolhatja a vírusok légzőszervekbe való bejutási mechanizmusait, erősíti a tüdő hámszövetének (epitéliumának) záró funkcióját, magyarázza az orvosnő tanulmányában több kutatásra hivatkozva. (Lásd cikkünket: Propolisz, méhméreg és egy ismert antibiotikum a koronavírus ellen?)

A propolisz a méhek által gyűjtött növényi gyanta, melyhez viaszt is kevernek és a kaptár zugainak, repedéseinek betömésére illetve fertőtlenítésére használnak. Rendkívül jó antiszeptikus hatása van, fontos fenolokat tartalmaz.

A széles közönség számára a propolisz tinktúra formájában érhető el és csekély mennyiségű folyadékkal (víz, tea, kávé) vagy önmagában juttatható be a szervezetbe.

Fogyasztása étkezés előtt 1/2 - 1 órával, 25-50 csepp javasolt kétszer naponta.

Ezzel immunrendszerünk túlterheltségén segíthetünk az influenzás időszakokban, hiszen a szervezetünket megtámadó de még nem mélyebbre jutó patogének csökenését érhetjük el vele.

De egyszerű kézi porlasztás útján is bevihető a szájüregbe. Ehhez elég a propolisz tinktúrát egy orvosi műszerboltban is kapható műanyag spray-be beletennünk. Ezek a beviteli formák azonban főleg a tápcsatornába juttatják be a propoliszt.

Szerencsére létezik olyan módszer is, mellyel a propolisz inhalálható. Ehhez persze többnyire drága készülékeket kellene használni, melyeknek az ára 40 000 és 100 000 forint között mozog.

Jó hír azonban, hogy az elmúlt hetekben sikerült egy olyan egyszerű módszert találni, mellyel kis befektetéssel, vagy már meglévő eszközökkel és némi elővigyázatossággal, bárki inhalálhatja a nyers propoliszt. Ezt a módszert hamarosan a Magyar Mezőgazdaság hasábjain is bemutatom.

Naivitás lenne azonban azt hinni, hogy csak propolisszal meggyógyúlhatunk krónikus betegségünkből, ehhez alapvetően az okokat, és a betegség kialakulásának körülményeit is meg kell változtatnunk, amennyiben az még lehetséges.

Megelőzésre, immunrendszerünk segítésére azonban a propolisz remek lehetőség.

Vigyázzunk magunkra és egymásra! 

Hevesi Mihály

méhész, tanár és a Bees Help Fight Viruses című könyv szerzője

 

Ajánljuk még cikkeit:

A méhcsípések dícsérete 

Méhekkel a koranvírus ellen? - Interjú Dr. Stefan Stangaciu, orvossal és vezető apiterapeutával

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek- Interjú dr. Rusvai Miklós állatorvos-virológussal.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban- egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti panaszok esetében

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Európai Bíróság: nem volt törvénytelen a neok betiltása a méhek érdekében!

Az Európai Bíróság tegnap megerősítette, hogy az Európai Bizottság jogosan tiltotta meg a neonikotinoidok használatát a méhek számára vonzó növényeken 2013-ban, a Bayer által az Európai Bizottsághoz benyújtott fellebbezéssel kapcsolatos ügyben hozott ítéletében. A luxembourgi székhelyű intézmény támogatta az elővigyázatosság elvének alkalmazását, és azt, hogy az Európai Bizottság még bizonytalanság esetén is jogosult volt ilyen korlátozásokat bevezetni.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Száz Covid-pozitív spárgaszedő miatt zárhatnak az iskolák

Egy németországi spárgatermesztő gazdaság dolgozói között rutinszerűen végzett koronavírus-tesztelés során a tesztek mintegy tizede pozitív lett. Ezzel olyan szintet ért el az új fertőzöttek aránya a járásban, amelynél a törvény már korlátozó intézkedéseket ír elő.

Ma még ne rohanjuk a múzeumokba - a nyitásra sok helyen még várni kell

A múzeumok lassan ébrednek a "covid álomból", ám a nemzeti parkok gyorsan reagáltak, a zömük május elején megnyitotta a bemutatóhelyeit. A jelenős közgyűjteménnyel bíró múzeumok viszont még csak most tervezgetik a nyitást. Van amelyik csak júniustől akarja fogadni a nagyközönséget, és akad olyan neves múzeumunk is, amelyik még azt hirdeti a honlapján, hogy novembertől zárva kell lenniük.

Genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól

Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Ismét látogatható az Erdőpusztai Bemutatóház

Megnyitotta a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete a Bánki Pihenőcentrumban levő Erdőspusztai Bemutatóházat, amelyet a koronavírus járvány elleni védekezésről szóló kormányrendelet értelmében tavaly november óta tartott zárva.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...