Back to top

Légúti fertőzések megelőzésére: a propolisz mint potenciális lehetőség

Egyre rosszabb híreket hallhatunk a korházak túlzsúfoltságáról, a korházi dolgozók leterheltségéről. A nővérek és orvosok értetlenkedve állnak az utóbbi időben megnövekedett tüdőgyulladásos esetekkel szemben. A maszkok helyes viselete, megfelelő szájhigiénia, de orvos-apiterapeuták szerint a propolisz használata is segíthet a megelőzésben.

Figyelem, ha most előfizet a Méhészet szaklapra, 15% kedvezményt kap! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A megnövekedett légúti fertőzések és a tüdőgyulladásos esetek okainak egy része az őszi influenzaszezonnak, a koronavírus fokozódó jelenlétének, az egyre leromló immunrendszernek tudható be. De feltehetjük azt a kérdést is, hogy mennyiben járul ehhez hozzá a helytelen maszkviselés?

Ha huzamosan, mosás nélkül használjuk ugyanazt a maszkot, a rajta lévő baktériumok megnövekedett száma, amennyiben visszaszívjuk őket, jelentős veszélyt jelenthet, ha krónikus betegek vagyunk, vagy valamilyen más okból le van gyengülve az immunrendszerünk.

A komorbiditás súlya alatt könnyebben meg fogunk betegedni.

A maszkviselést a szervezet hőszabályozása szempontjából vizsgáló 2012-es, mintegy 84 tudományos cikket összefoglaló meta-tanulmány megerősíti és eléggé alaposan feltárja az előnyeit és hátrányait. Ezt mindenképp figyelemebe kell vennünk. (Lásd itt.) Annál is inkább, mivel ez azon kevés tanulmányok egyike a témában, mely azóta átment a tudományos ellenőrzéseken (peer reviewed).

Javasolt lehet tehát a maszkok sűrű cseréje (akár napközben többször), mosása, illetve elhagyása - természetesen ott ahol ez megengedett és indokolt. (Figyelem: 2020.11.11-től a 10 000 fő fölötti települések, önkormányzat által kijelölt közterein kötelező a maszkviselés, kivéve sporttevékenység: futás, biciklizés során!)

De ugyanilyen fontos lehet, bár triviálisnak tűnhet a napközbeni rendszeres fogmosás, főleg a rizikócsoport esetében.

Nem elhanyagolható ugyanis a tapasztalat, miszerint a lélegeztetőgépekre került páciensek közül jelentősen megnő az életben maradók száma, illetve 50%-kal csökken a tüdőgyulladás fertőzés esélye a korházakban, amennyiben naponta háromszor megmossák az érintett páciensek fogazatát. (Lásd: A kórházban kialakuló tüdőgyulladás megelőzhető.)

Ebben a cikkben szeretném röviden felhívni a figyelmet egy a nagyközönség által kevésbé ismert, méhek által használt anyagra, a propoliszra, mellyel segíthetünk megelőzni, vagy akár enyhíthetünk a felső légúti panaszokon.

Egy izraeli orvosnő, Dr. Janice Block még tavasszal javaslatot tett a propolisz profilaktikus használatára a Covid rizikó-csoportba tartozók esetében, mivel a propolisz tudományosan bizonyított potenciális gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatással rendelkezik.

Propoliszt gyüjtő méh
Fotó: Hevesi Mihály
A propolisz ezenkívül hatékonyan gátolhatja a vírusok légzőszervekbe való bejutási mechanizmusait, erősíti a tüdő hámszövetének (epitéliumának) záró funkcióját, magyarázza az orvosnő tanulmányában több kutatásra hivatkozva. (Lásd cikkünket: Propolisz, méhméreg és egy ismert antibiotikum a koronavírus ellen?)

A propolisz a méhek által gyűjtött növényi gyanta, melyhez viaszt is kevernek és a kaptár zugainak, repedéseinek betömésére illetve fertőtlenítésére használnak. Rendkívül jó antiszeptikus hatása van, fontos fenolokat tartalmaz.

A széles közönség számára a propolisz tinktúra formájában érhető el és csekély mennyiségű folyadékkal (víz, tea, kávé) vagy önmagában juttatható be a szervezetbe.

Fogyasztása étkezés előtt 1/2 - 1 órával, 25-50 csepp javasolt kétszer naponta.

Ezzel immunrendszerünk túlterheltségén segíthetünk az influenzás időszakokban, hiszen a szervezetünket megtámadó de még nem mélyebbre jutó patogének csökenését érhetjük el vele.

De egyszerű kézi porlasztás útján is bevihető a szájüregbe. Ehhez elég a propolisz tinktúrát egy orvosi műszerboltban is kapható műanyag spray-be beletennünk. Ezek a beviteli formák azonban főleg a tápcsatornába juttatják be a propoliszt.

Szerencsére létezik olyan módszer is, mellyel a propolisz inhalálható. Ehhez persze többnyire drága készülékeket kellene használni, melyeknek az ára 40 000 és 100 000 forint között mozog.

Jó hír azonban, hogy az elmúlt hetekben sikerült egy olyan egyszerű módszert találni, mellyel kis befektetéssel, vagy már meglévő eszközökkel és némi elővigyázatossággal, bárki inhalálhatja a nyers propoliszt. Ezt a módszert hamarosan a Magyar Mezőgazdaság hasábjain is bemutatom.

Naivitás lenne azonban azt hinni, hogy csak propolisszal meggyógyúlhatunk krónikus betegségünkből, ehhez alapvetően az okokat, és a betegség kialakulásának körülményeit is meg kell változtatnunk, amennyiben az még lehetséges.

Megelőzésre, immunrendszerünk segítésére azonban a propolisz remek lehetőség.

Vigyázzunk magunkra és egymásra! 

Hevesi Mihály

méhész, tanár és a Bees Help Fight Viruses című könyv szerzője

 

Ajánljuk még cikkeit:

A méhcsípések dícsérete 

Méhekkel a koranvírus ellen? - Interjú Dr. Stefan Stangaciu, orvossal és vezető apiterapeutával

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek- Interjú dr. Rusvai Miklós állatorvos-virológussal.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban- egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti panaszok esetében

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Gyenge-közepes mézszezon

A napraforgó elvirágzása után lassan mindenhol befejeződik a méhek legeltetése. Az ország különböző területein gazdálkodó méhészek gyenge-közepes szezonról számoltak be.

Rajzásgátlás az utolsó pillanatban

A rajzás mindig kihívás a méhész számára, akár „hobbisokról”, akár főállású méhészekről van szó. Általános vélemény, hogy szinte sosem jön jókor, a nagy méztermelőknek egyértelmű kiesést (plusz munkát), a műkedvelőknek fölösleges izgalmat okoz. Ezért szinte általános a törekvés a rajzás gátlására vagy megelőzésére, aminek a rákfenéje az, hogy a természet törvényei ellen nehéz hadakoznunk.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.