Back to top

Légúti fertőzések megelőzésére: a propolisz mint potenciális lehetőség

Egyre rosszabb híreket hallhatunk a korházak túlzsúfoltságáról, a korházi dolgozók leterheltségéről. A nővérek és orvosok értetlenkedve állnak az utóbbi időben megnövekedett tüdőgyulladásos esetekkel szemben. A maszkok helyes viselete, megfelelő szájhigiénia, de orvos-apiterapeuták szerint a propolisz használata is segíthet a megelőzésben.

Figyelem, ha most előfizet a Méhészet szaklapra, 15% kedvezményt kap! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A megnövekedett légúti fertőzések és a tüdőgyulladásos esetek okainak egy része az őszi influenzaszezonnak, a koronavírus fokozódó jelenlétének, az egyre leromló immunrendszernek tudható be. De feltehetjük azt a kérdést is, hogy mennyiben járul ehhez hozzá a helytelen maszkviselés?

Ha huzamosan, mosás nélkül használjuk ugyanazt a maszkot, a rajta lévő baktériumok megnövekedett száma, amennyiben visszaszívjuk őket, jelentős veszélyt jelenthet, ha krónikus betegek vagyunk, vagy valamilyen más okból le van gyengülve az immunrendszerünk.

A komorbiditás súlya alatt könnyebben meg fogunk betegedni.

A maszkviselést a szervezet hőszabályozása szempontjából vizsgáló 2012-es, mintegy 84 tudományos cikket összefoglaló meta-tanulmány megerősíti és eléggé alaposan feltárja az előnyeit és hátrányait. Ezt mindenképp figyelemebe kell vennünk. (Lásd itt.) Annál is inkább, mivel ez azon kevés tanulmányok egyike a témában, mely azóta átment a tudományos ellenőrzéseken (peer reviewed).

Javasolt lehet tehát a maszkok sűrű cseréje (akár napközben többször), mosása, illetve elhagyása - természetesen ott ahol ez megengedett és indokolt. (Figyelem: 2020.11.11-től a 10 000 fő fölötti települések, önkormányzat által kijelölt közterein kötelező a maszkviselés, kivéve sporttevékenység: futás, biciklizés során!)

De ugyanilyen fontos lehet, bár triviálisnak tűnhet a napközbeni rendszeres fogmosás, főleg a rizikócsoport esetében.

Nem elhanyagolható ugyanis a tapasztalat, miszerint a lélegeztetőgépekre került páciensek közül jelentősen megnő az életben maradók száma, illetve 50%-kal csökken a tüdőgyulladás fertőzés esélye a korházakban, amennyiben naponta háromszor megmossák az érintett páciensek fogazatát. (Lásd: A kórházban kialakuló tüdőgyulladás megelőzhető.)

Ebben a cikkben szeretném röviden felhívni a figyelmet egy a nagyközönség által kevésbé ismert, méhek által használt anyagra, a propoliszra, mellyel segíthetünk megelőzni, vagy akár enyhíthetünk a felső légúti panaszokon.

Egy izraeli orvosnő, Dr. Janice Block még tavasszal javaslatot tett a propolisz profilaktikus használatára a Covid rizikó-csoportba tartozók esetében, mivel a propolisz tudományosan bizonyított potenciális gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatással rendelkezik.

Propoliszt gyüjtő méh
Fotó: Hevesi Mihály
A propolisz ezenkívül hatékonyan gátolhatja a vírusok légzőszervekbe való bejutási mechanizmusait, erősíti a tüdő hámszövetének (epitéliumának) záró funkcióját, magyarázza az orvosnő tanulmányában több kutatásra hivatkozva. (Lásd cikkünket: Propolisz, méhméreg és egy ismert antibiotikum a koronavírus ellen?)

A propolisz a méhek által gyűjtött növényi gyanta, melyhez viaszt is kevernek és a kaptár zugainak, repedéseinek betömésére illetve fertőtlenítésére használnak. Rendkívül jó antiszeptikus hatása van, fontos fenolokat tartalmaz.

A széles közönség számára a propolisz tinktúra formájában érhető el és csekély mennyiségű folyadékkal (víz, tea, kávé) vagy önmagában juttatható be a szervezetbe.

Fogyasztása étkezés előtt 1/2 - 1 órával, 25-50 csepp javasolt kétszer naponta.

Ezzel immunrendszerünk túlterheltségén segíthetünk az influenzás időszakokban, hiszen a szervezetünket megtámadó de még nem mélyebbre jutó patogének csökenését érhetjük el vele.

De egyszerű kézi porlasztás útján is bevihető a szájüregbe. Ehhez elég a propolisz tinktúrát egy orvosi műszerboltban is kapható műanyag spray-be beletennünk. Ezek a beviteli formák azonban főleg a tápcsatornába juttatják be a propoliszt.

Szerencsére létezik olyan módszer is, mellyel a propolisz inhalálható. Ehhez persze többnyire drága készülékeket kellene használni, melyeknek az ára 40 000 és 100 000 forint között mozog.

Jó hír azonban, hogy az elmúlt hetekben sikerült egy olyan egyszerű módszert találni, mellyel kis befektetéssel, vagy már meglévő eszközökkel és némi elővigyázatossággal, bárki inhalálhatja a nyers propoliszt. Ezt a módszert hamarosan a Magyar Mezőgazdaság hasábjain is bemutatom.

Naivitás lenne azonban azt hinni, hogy csak propolisszal meggyógyúlhatunk krónikus betegségünkből, ehhez alapvetően az okokat, és a betegség kialakulásának körülményeit is meg kell változtatnunk, amennyiben az még lehetséges.

Megelőzésre, immunrendszerünk segítésére azonban a propolisz remek lehetőség.

Vigyázzunk magunkra és egymásra! 

Hevesi Mihály

méhész, tanár és a Bees Help Fight Viruses című könyv szerzője

 

Ajánljuk még cikkeit:

A méhcsípések dícsérete 

Méhekkel a koranvírus ellen? - Interjú Dr. Stefan Stangaciu, orvossal és vezető apiterapeutával

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek- Interjú dr. Rusvai Miklós állatorvos-virológussal.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban- egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti panaszok esetében

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.