0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Örökzöldek károsítói

Az utóbbi években sokfelé pusztulnak a tuják, amiben környezeti tényezők és új károsítók is szerepet játszanak. A hazánkban elterjedt, kiegyenlítettebb, párásabb klímát kedvelő díszcserjék mellett az őshonos örökzöldeket is új veszélyek fenyegetik, közülük ismertetünk néhányat.

Boróka

Elsősorban száraz körülmények között tartott és legyengült fákon, bokron szaporodik fel és okoz gondot a boróka-tarkadíszbogár (Lamprodila festiva). A bogár 8-12 mm hosszú, szárnyfedői fémesen zöld színűek kék foltokkal. Májusban bújnak ki az áttelelt bábból, a fertőzött növényekből; rajzásuk, jelenlétük nyár végéig eltart.

A nőstények tojásaikat a kéregrepedésekbe helyezik, a kis lárvák berágják magukat a kéreg alá, ott járatokat készítenek, táplálkoznak, és a vízszállítást végző edénynyalábokat károsítják.

A víz- és tápanyagszállítás gyengülése miatt a lomb egy része elhal. A kártevő jelenlétéről a bogarak okozta jellegzetes röpnyílások tanúskodnak. Az elhalt ágon, fatörzsön 2-3 mm hosszú, ovális lyukak figyelhetők meg.

A boróka-tarkadíszbogár sárga színű ragacsos rovarcsapdával fogható és gyéríthető. A fák déli oldalára javasolt a csapdák elhelyezése. A beteg ágakat, fákat a további fertőzés, károsítás megakadályozása érdekében célszerű időben eltávolítani.

Borostyán

A borostyán a temetők, parkok kedvelt növénye, nagyon sok helyen túlzottan elszaporodott, rendbetartásukra sokszor nem fordítanak elég energiát. Ezeken a helyeken azonban nemcsak a borostyán szaporodott el, hanem a károsítói is.

Az Enation mosaic virus hatására a levelek erei kivilágosodnak, a levelek klorotikusan foltosodnak, torzulnak, fonáki részükön szövetburjánzás, úgynevezett enáció kialakulása figyelhető meg. A beteg levelek kisebbek és fodrosak, a növény hervad, nekrotizálódik és növekedésében visszamarad. A hajtások is torzulnak. A vírusátvitelben, terjesztésben a levéltetveknek és a pajzstetveknek jelentős szerepük van, de mechanikailag is átvihető.

A beteg növényeket el kell távolítani, a vírusterjesztőket távol kell tartani, illetve rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük.

A gombabetegségek közül jelentősége miatt a borostyán levélfoltosságot kell megemlíteni, mert ez a leggyakrabban előforduló fertőzés a borostyánon. A borostyán levélfoltosságról (Phyllosticta hedericola) gomba által előidézett barna levélfoltok tanúskodnak, legfeljebb egy cm átmérőjűek, kissé sötétebb szegéllyel. Gyakran a folt közepe kiesik, a levelek lyukacsosodnak, erős fertőzés esetén az egész levél elhal. A beteg levélfoltok közepén a gomba fekete termőtesteket hoz létre, az ezekből kiszóródó szaporítóképletek víz segítségével továbbítva újabb fertőzést indítanak.

A gomba a beteg növényeken telel át.

A fertőzött növényeket erősen vissza kell metszeni. A beteg, lehullott leveleket el kell távolítani, nem szabad felülről öntözni. Következő évben a betegség tüneteinek megjelenésekor, majd két hét múlva réztartalmú vagy rézpótló szerekkel ajánlott permetezni. Mivel a borostyán levele sima, ezért nehezen tapad meg rajta a permetezőszer, ajánlatos a permetlébe tapadásfokozó szert keverni.

Az állati kártevők közül a himlős pajzstetű (Asterolecanium fimbriatum) is szívesen látogatja a borostyánt.

A himlős pajzstetű körte alakú nőstényének pajzsa krémszínű, 2-3,5 mm hosszú, 1,5-2 mm széles, domború, keskeny része ellaposodik. A növényhez tapadó pajzs szélét sűrű, vékony fehér viaszból álló rojtozat keresztezi. Hímje nem ismert, szűznemzéssel szaporodik, tojásait pajzsa alá rakja (100-200). Tojás alakban telel, a lárvák tavasszal kelnek ki és szétszélednek a növényen. Szívogatásuk következtében a hajtások, levelek torzulnak. Az utóbbi időben hazánkban is megtelepedett, valószínű a globális felmelegedés miatt vonul északabbra. Kártétele abban is megnyilvánul, hogy terjeszti az enation mosaic vírust. A talajba juttatott felszívódó rovarölő szerrel eredményesen lehet ellene védekezni.

Kecskerágó

A pókhálós kecskerágómolynak (Yponomeuta cagnagella) évente egy nemzedéke fejlődik. A fiatal, sárgás színű lárvák májusban jelennek meg, csoportosan szövedékben élnek, ott táplálkoznak, rágják a fiatal leveleket. Finom, pókhálószerű szövedékükről kapták magyar elnevezésüket.

A szövedékben a sok lárva mellett fekete, morzsalékszerű ürülékük is fennakad.

A csupasz lárvák sárga színű testén minden egyes testszelvény két oldalán 1-1 fekete pont látható. A lárvák érési táplálkozásukat befejezve szétmásznak, elhagyják korábbi szövedéküket, bebábozódnak. A 19-26 mm szárnyfesztávolságú, karcsú testű lepkék június-júliusban rajzanak, hamvas fehérek, apró, elszórt sötét foltokkal (pettyekkel). Rajzás után petéiket a fás részekre rakják, azokon telelnek. A lárvák csoportjai gyorsan fogyasztják tápnövényük leveleit, ha elfogyott, újabb lombkorona részt keresnek, továbbvonulnak.

Gyakran súlyos, úgynevezett arrágást okoznak, amikor a bokron csak a hajtások tengelye és a levélnyelek meredeznek az ágakon valamint a visszamaradt szövedék, az üres hernyófészek.

A pókhálós kecskerágómoly csak a kecskerágókon fordul elő, okoz kárt.

Védekezés

Leghatékonyabb védekezés a hernyófészkek eltávolítása még akkor, abban a fejlődési állapotukban, amikor a hernyók csoportosan és együtt élnek a fészekben. Levágásuk óvatosságot és körültekintést igényel, mert a fertőzött ágrész leemelésekor a fészekből kihulló hernyók a fán fennakadva tovább folytatják károsításukat. Az eltávolított hernyófészket azonnal, a helyszínen meg kell semmisíteni. Elkésett beavatkozásra a Bacillus thuringiensis hatóanyagú Dipel DF, a metoxifenozid hatóanyagú Runner F2, és a cipermetrin- deltametrin hatóanyagú, hagyományos kontakt hatású rovarölő szerek is alkalmasak.

A fiatal, kisebb testű lárvák ellen a rovarölő szerek lényegesen hatékonyabbak, ne várjuk meg teljes kifejlődésüket.

Permetezésnél az úgynevezett vadászó permetezés alkalmazása javasolt: csak a fertőzött részeket kezeljük, a fa többi részét ne, feleslegesen ne terheljük vegyszerrel a fát és környezetét. A fás részeken áttelelő petéket a téli olajos lemosó permetezés elpusztítja.

 

Forrás: Kerti Kalendárium