0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rövidfilm-pályázattal az élelmiszer-pazarlás ellen

Az élelmiszerpazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozza az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat. Az Agrárminisztérium által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon.

Az online díjátadó-ünnepségen Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára és Belánszky-Demkó Zsolt, a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a diákokat. Bagdán Boglárka az ünnepségen elmondta, hogy a fel nem használt élelmiszerrel a fogyasztó nemcsak a termék árát dobja ki az ablakon, hanem az élelmiszer előállítása során feleslegesen felhasznált erőforrások, munka és energia is kárba vész, nem beszélve a hulladék elszállításának és kezelésének költségéről.

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy Magyarországon bőven van és lesz is elegendő élelmiszer.

A pazarlás elleni küzdelemben viszont még nagyon sok teendő vár mindenkire, ugyanis évente itthon átlagosan 65 kiló élelmiszer-hulladék jut egy emberre.

Senkinek nem kell felhalmoznia olyan mennyiségeket, amelyeket aztán esetleg nem használ fel és szemétbe kerülnek. Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem a tudatos vásárlással kezdődik. Ezzel is támogathatjuk a hazai termelőket, amelyekkel magyar munkahelyeket védünk meg – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt.

Az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Belánszky Demkó Zsolt felidézte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint az elmúlt három évben 4 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kg/fő/év tétellel.

A javuló tendencia ellenére ez még mindig tetemes mennyiség, aminek a csökkentéséhez egyebek mellett a mostanihoz hasonló, szemléletformáló kampányok is hozzájárulhatnak.

A minisztérium felhívására 13 agrárszakiskola pályázott szemléletformáló kisfilmmel, amelyek között akadt „híradós tudósítás”, „játékfilm” és ismeretterjesztő klip egyaránt. A NÉBIH, FAO, és az Agrárminisztérium munkatársaiból álló szakmai zsűri pontozta a videókat megadott szempontok alapján.

A pályázaton első helyezést ért el az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma.

youtube://v/Nub8k56nIZU

 

Második helyezett lett az Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapata.

youtube://v/6okirNpwDuU

 

Harmadik helyen végzett az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma.

youtube://v/UZBMKeOGJpU

 

A közönségszavazáson a Közép-Magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak.

youtube://v/43VbgLd9CfI

Forrás: Agrárminisztérium