Back to top

A vöröshagyma piaca

A világ legnagyobb vöröshagyma-termelője Kína, az ázsiai országban folyamatosan növekszik a betakarított termésmennyiség, és 2018-ban már megközelítette a 25 millió tonnát. Európában – az Eurostat adatai szerint – Spanyolország (26 620 hektáron 1,45 millió tonna) és Hollandia (34 300 hektáron 1,25 millió tonna) termesztette a legtöbb vöröshagymát 2019-ben.

Az összes uniós termés (6 millió tonna) pedig 9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly Franciaországban 660 ezer, Németországban 607 ezer, míg Lengyelországban 535 ezer tonna hagymát takarítottak be.

A világ második legnagyobb vöröshagyma-exportőre India, a harmadik helyen pedig Hollandia áll, ez az európai ország a vöröshagyma világkereskedelmének az ötödét uralja.

Az unió belső piacán a hagymakivitelben Spanyolország követi Hollandiát. Az idei év első hét hónapjában azonban Hollandia 13%-kal 373,3 ezer tonnára, Spanyolország 10%-kal 141,7 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára. A legnagyobb vöröshagyma-importőr továbbra is Németország.

Az Európai Unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2019-ben: 536,7 ezer tonna behozatallal szemben 1,06 millió tonna export állt. A közösség vöröshagyma-kivitele 2020 első hét hónapjában 51%-kal 523,2 ezer tonnára nőtt, míg a behozatal 52%-kal 227,8 ezer tonnára csökkent 2019 azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország vöröshagymatermése az utóbbi öt évben 39 és 62 ezer tonna között mozgott; 2019-ben 23%-kal több (48,5 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban.

Szakértők 2020-ban az átlagosnál valamivel gyengébb termést vártak.

Magyarország 2020 első nyolc hónapjában 12%-kal több, 15,9 ezer tonna vöröshagymát vásárolt külföldről, mint egy évvel korábban. A legtöbb vöröshagymát Hollandia szállította hazánkba (4,12 ezer tonna), majd Szlovákia következett a sorban, ahonnan 7%-kal kevesebb (3,82 ezer tonna) vöröshagyma érkezett, ugyanakkor Németországból 6%-kal, 3,11 ezer tonnára nőtt a behozott mennyiség. Magyarország vöröshagyma-kivitele nem jelentős, éves szinten mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre. Az idei év első nyolc hónapjában 8%-kal, 319 tonnára nőtt a kivitel, a kiszállított hagyma 55%-a Romániába került.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az idei év 1–14. hetében az előző évi bőségesebb termés miatt a bronzhéjú vöröshagyma termelői ára 35%-kal alacsonyabb volt (151 forint/kilogramm), mint tavaly ugyanabban az időszakban.

Az első fél évben Ausztriából és Hollandiából érkezett vöröshagyma a Budapesti Nagybani Piacra. Az idén beta­karított bronzhéjú vöröshagyma termelői ára a 22–44. hét közötti idő­szakban 14%-kal elmaradt (145 forint/kilogramm) 2019 ugyanezen időszakának átlagárától (1. ábra). Az idei betakarítási időszakban nem jelent meg importtermék a kínálatban. A lila héjú vöröshagyma termelői ára 6%-kal, kilogrammonként 255 forintra csökkent 2020 23–44. hetében a 2019. év ugyanezen időszakának átlagárához képest (2. ábra).

Isépy Anett

NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Több mangó termett, leesett az ára

Nőtt a dél-afrikai mangókínálat a főszezonban, ezért a kereskedelmi ára jelentősen csökkent.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven

Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.

Lényegesen felgyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.