Back to top

Űregereken tesztelték, hogyan lassítható az "öregedés"

Tudósok űrutazó egereken teszteltek egy fehérjét, mely szembeszáll az öregedéssel. A japán Űrügynökség úgy gondolja, hogy a kutatásukkal segíthetnek a legénységnek űrbéli küldetéseik során a jövőben.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) kutatói egereken teszteltek egy fehérjét, mely segíthet az öregedés elleni harcban és a gyógyszerfejlesztésben is pozitív előrelépéseket nyújthat, olyan idős korral járó betegségeket kezelésében lehet hatásos, mint az Alzheimer kór és a cukorbetegség.

A Japan Aerospace Exporation Agency, azaz JAXA (világűrrel kapcsolatos tevékenységet végző japán szervezet) és a Tohoku egyetem közös kutatása bemutatta, hogy az egerek biológiai változásokon mentek keresztül - amik a felgyorsult öregedéshez hasonlóak - mialatt az űrben voltak.

A JAXA szerint az Nrf2 fehérje (transzkripciós faktor, mely irányítja az alapvető stressz kiváltást a génekben) lelassítja a változásoknak egy részét. Ez a felfedezés a jövőben az asztronauták számára is hatékony lehet a küldetéseik során azáltal, hogy az űrutazás lehetséges egészségügyi kockázatát enyhítheti.

A vizsgálat során 12 egeret figyeltek meg, amiket 2018 áprilisában kilőttek a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Falcon nevű rakétával, ahol 31 napot töltöttek.

A kutatás során különböző tényezőket vettek figyelembe, például a sugárzást is vizsgálták, majd kimutatták, hogy a fizikai romlás, amit az űrutazás okoz, hasonló az öregedés folyamatához, például, hogy a csontok elvesztik a tömörségüket.

A kutatás során genetikailag módosították a vizsgált egércsoport felét azáltal, hogy kivonták az Nrf2 fehérjét a szervezetükből, a többi egeret változatlanul hagyták.

A vizsgálat bemutatta, hogy az Nrf2 fehérje nélküli csoport gyorsabb változásokon ment keresztül, beleértve az öregedés folyamatát, ez idő alatt a másik hat egyed kevesebb változáson esett át.

Az egerek a kilövés előtt súlyt szedtek fel, de azok az állatoknak, amiknek nem volt Nrf2 a szervezetükben megállt a súlynövekedésük annak ellenére, hogy mindkét csoport ugyanazt a mennyiségű vizet és ételt fogyasztotta.

A kutatás egyik szerzője Masayuki Yamamoto, a Tohoku Egyetem biokémiai professzora elmondta, hogy az eredmények alapján az Nrf2 jelentős szerepet játszik az űrutazással járó stressz tompításában.

A kutatók úgy gondolják, hogy az Nrf2 meghatározó hatóanyag lehet az öregedés lassításában a Földön is, azok a hasonlóságok alapján, amiket az idős kor és a vér átalakítása között fedeztek fel a genetikailag módosított egerek vizsgálata során.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.