0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Varázslat a cserepekben

A nyáron pompázó egynyári és balkonnövények az ősz közeledtével veszítenek ragyogásukból, ám ez nem jelenti azt, hogy fölszámolásuk után üresen kell maradniuk a balkonládáknak, dézsáknak, edényeknek. Az őszi cserepes kompozíciókban a színes levelükkel és virágukkal díszítő évelő növények főszereplőkké válhatnak.

Szezonkezdet

Egyes növények szezonja épp a nyárból őszbe forduló évszakban kezdődik. Gondoljunk csak az „égő csipkebokor” tűzpiros terméseire, a krizantémokra, őszirózsákra, a lila bogyójával díszítő tőzegmirtuszra (Gaultheria), ciklámenre, a rozsdavörös „esernyőket” nevelő varjúhájakra (Sedum), a különleges lombú japán aranykrizantémra (Ajania) vagy a rozsdás színben lengedező díszfűféleségekre.

Az őszi balkonládák klasszikusai a fehér, piros, lila vagy rózsaszín virágot bontó csarabok (Calluna vulgaris) és a velük egy időben elérhető élénk színű, vékony hangák (Erica gracilis). 

Utóbbiakról nem árt tudni, hogy csak az első fagyokig tarthatók a szabadban. A balkonládákat hamar benövik, nagyon szépek, mutatósak az őszi nyílású veronikacserjék (Hebe). Rózsaszín, lila, kék virágaik a fehér-zöld vagy sárga-zöld mintázatú levelek közül törnek elő.

Harmonikus egységben

Az edény méretétől függően általában elegendő három különféle növényfajt együtt elültetni egy nagyobb cserépbe. Egyikük mindig felfelé törekvő növekedésű úgynevezett vezérnövény, míg a kísérőnövényei közül legalább az egyik csüngő habitusú legyen. A kombináció összképét bármelyik faj túlterjeszkedése elrontja.

Fontos kívánalom, hogy a növények felépítése, habitusa arányos legyen a cserép vagy edény méretével.

A hajtások és a levelek állása, a növényi részek különböző struktúrája és színvilága szép harmonikus egységet képezzen. Az ezüst-zöld, ezüst-bordó, mahagóni-zöld, valamint a különféle barnás, vöröses árnyalatok használatával a színek kontrasztja tovább erősíthető.

Jó megoldások

✔ Míg a nyári dekorációkban alkalmazott fajok a virágukkal keltenek feltűnést, az őszi cserepes összeültetésekben kisebb számban találhatók virágzó növények. Ennek magyarázata az őszi fajok eltérő időtartamú virágzásában rejlik. Nem szerencsések azok a kombinációk, amelyekben a növények egy része már elnyílik, mire a többi szeptember közepén-végén szirmot bont.

Igazi ősz közeli időpontban virágzik a bordó varjúháj (Sedum ’Herbstfreude’), a japán aranykrizantém (Ajania ’Benetti’), vagy a kistermetű bokorrá fejlődő törpe őszirózsa (Aster ’Granat’). Valamennyiük jól kombinálható más fajokkal.

✔ Mutatósak a csak dekoratív struktúranövényekből készített vegyes beültetések.

✔ Jól alkalmazhatók a zömök növekedésű törpecserjék, mint a sötétkék virágú angol kékszakáll (Caryopteris ’Grand Bleu’) vagy a bogyós orbáncfű (Hypericum ’Ignite Red’). Hihetetlen kontrasztot adó liláskék színnel és piros bogyókkal gazdagítják a kombinációt.

✔ A törpe nyugati életfa (Thuja occidentalis ’Danica’) zárt gömbbé nő, és nem magasabb, mint 60 centiméter. Puha, halványzöld levelei ellenállóak. Az aranylombú havasi törpefenyő (Pinus mugo ’Carstens Wintergold’) zöld tűlevelei ősszel halvány­sárgává, télen aranysárgás rézszínűvé válnak.

✔ Jó pár éve az ezüstfehér színű, molyhos szőrös hajtásokkal és apró, merev, szárszerű levelekkel díszítő párnacserje (Ca­locephalus brownii) a főszereplője az őszi beültetéseknek. Jóllehet egynyári növényként tartjuk számon, de enyhe teleken a formáját megőrzi a beültetésekben.

Klasszikusnak számít a párnacserjével és keserű  porccserjével (Muehlenbeckia) létrehozott kettős, de érdekesek a megnyerő küllemű virágzó fajokkal (japánmirtusz, kopasz őszirózsa, fejecskés keserűfű) készült társítások is.

✔ Számos díszfűfajta jól tűri a fagyot, ezért könnyen áttelel az edényekben. Magukban vagy egymással vegyesen ültetve is mutatósak. Minél nagyobb edényt válasszunk, hogy legyen helyük kiterebélyesedni. A díszfüvek ősszel még növekednek, ezért a túl sűrű ültetést el kell kerülni.

Vegyes kompozíciókban kísérőnövényként mozgalmas látványt teremtenek.

Jól kihasználható a különböző fajták magasságbeli különbsége, a levelek esése, színe és rajzolata. Az alacsonyabb termetű fajok balkonládákban is jól mutatnak.

Hagymásokkal vegyesen

A kiültetések tavasszal, a frissen nyíló hagymás növényekkel kelnek újabb életre. Az edények beültetését a különféle hagymák rétegezett elhelyezésével kezdjük. Legmélyebbre a tulipán kerüljön, majd egymás fölé a nárcisz, jácint és a krókusz. Az utolsó rétegre szórt talajba, föléjük kerüljenek az évelő növények.

A díszfüvekkel és tűzgyöngyvirággal vegyesen ültetett kombinációk szép keretet adnak majd a tavasszal előbukkanó színes virágoknak.

Dekoráljunk

A jól megválasztott és jól társított növényekkel megkomponált őszi „varázslatot” még hangulatosabbá tehetjük különféle szezonális növényi kiegészítőkkel és más ízléses kellékekkel. Engedjük szabadon a fantáziánkat és kombináljuk bátran a gyönyörű levelükkel és virágukkal díszítő évelő növényeket, emellett felhasználhatunk különféle formájú és színű dísztököket, fenyőtobozokat, szárított kukoricacsövet, színes díszalmákat, szalmából, ágakból vagy indákból készíthető koszorúkat, továbbá gyökeret, szárított leveleket, bogyókat, terméseket. Összerendezésükhöz használjunk élénk szalagokat, textil kötözőket.

Az őszi cserepekbe ajánljuk

Krizantém, őszirózsa (Aster), csarab, hanga, díszkáposzta, kövirózsafajok (Sem­per­vi­vum), holdviola (Lunaria), püspöksüveg (Epimedium), árnyliliom (Hosta), tűzgyöngyvirág (Heuchera-fajták), kövérke (Pachy­sandra), fekete hunyor (Hel­leborus), borostyánok (Hedera), veronikacserje, pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia), karcsú papagájlevél (Alter­nanthera), szalmagyopár (Helichrysum italicum), hamvas cipruska (San­tolina), bordó varjúháj (Sedum ’Herbst­freude’), japán aranykrizantém (Ajania ’Benetti’), törpe őszirózsa (Aster ’Granat’), kék csenkesz (Festuca cinerea), bőrlevelű sás (Carex buchananii), japán sás (Carex mor­rowii).

A kész megoldás

Azok, akiknek nincs se idejük, se kedvük ilyesmivel foglalkozni és szívesebben döntenek az „azt szeretném most és azonnal” megoldás mellett, a kertészeti árudákban, kertészeti szaküzletekben azonnal kész megoldást nyújtó kényelmi termékek közül válogathatnak.

A termesztők ajánlása szerint szakszerűen összeállított mutatós növénykombinációk megvásárlásával minden erőfeszítés nélkül, gyorsan teremthető meg a kívánt őszi hangulat.

Az ilyen összeállítások hangsúlyozottan télálló, levelükkel díszítő és virágzó fajokat tartalmaznak.

 

Forrás: Kertbarát Magazin