Back to top

A britek nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni - mi lesz vendégmunkások nélkül?

Az Egyesült Királyságban nem újkeletű probléma a mezőgazdaságban dolgozó hazai idénymunkások hiánya, mely probléma orvoslására egy kampány is felhívja a figyelmet. Ennek ellenére a gazdák jelezték, hogy továbbra is szükségük lesz külföldi munkavállalókra.

A National Farmers Union (NFU - Anglia legnagyobb mezőgazdasági szakszervezete) adatai alapján amit a BBC-hez juttatott el, kiderül, hogy a 2020-as szezonban az idénymunkások csupán 11%-a volt Brit állampolgár. Ez azért is szomorú, mert ekkor már aktívan futott a „Pick for Britain” kampány, ami ezt a százalékarányt hivatott növelni. A jövő évi helyi munkaerő-növelés érdekében az NFU a kormánytól vár támogatást.

Kertészeti idénymunkások foglalkoztatását felmérő kérdőív segítségével 244 termelő, több mint 30.000 embert munkavállalót tudott munkára előregisztrálni.

Ez a szám a munkákhoz szükséges munkavállalók közel felét tette ki. Az NFU szerint ez a szám ígéretes, de a hosszútávú tervekhez nem elegendő. Martin Haines zöldségtermesztő 150 idénymunkást foglalkoztat Cotswolds-ben, akik többek között tököt, babot és brokkolit takarítanak be a gazdaságban.

Idén a Brexit mellett a koronavírussal is szembe kell nézni, ezért próbáltak még több helyi munkaerőt igénybe venni.

Azonban minden igyekezet ellenére csupán öt brit egyetemistát sikerült toborozni, akik az egyetem kezdés miatt nem is tudtak a szezon végéig munkában maradni.

„Be fogunk fektetni a meglévő helyi munkásaink továbbképzésébe, hogy képesek legyenek elvégezni a feladataikat, ennek ellenére sem jelentkeznek a meghirdetett állásokra. Alapbéren kívüli juttatásokat is biztosítunk, mégsem tudunk több embert bevonzani.” – mondta Mr. Haines

Kemény munka

Az olyan kampányok iránt, mint a kormány által támogatott "Pick For Britain", hatalmas kezdeti érdeklődés mutatkozott.

John Hardman, az egyik legnagyobb munkaerőközvetítő cég, a Hops Labor Solutions igazgatója elmondta, hogy a 30.000 brit jelentkező csupán 4%-a vállalt munkát és a munkát vállalók 1%-a maradt tovább 6 hétnél.

Mr. Hardman elmondta, hogy a hazai munkaerőpiacon kevés az érdeklődő a mezőgazdasági munkák iránt, mivel nem szeretik a nehéz fizikai erőt igénylő munkákat.

„Hogy őszinte legyek az uniós állampolgárok, akik itt szeretnének dolgozni, sokkal produktívabbak, mint a hazai munkaerő.” – tette hozzá az igazgató.

A vállalat az évnek ezen időszakában szokta megkezdeni a tengerentúli munkaerő felkutatását, idén viszont a kormány további intézkedéseire várva ez tolódik.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Világbajnok gyümölcsszárítmányok

Amit almából és meggyből készítenek, azzal piacvezetők a világon. Kizárólag úgynevezett igényes piacokra szállítanak, tehát Nyugat-Európába, Skandináviába, Japánba, Dél-Koreába, vagy újabban az USA-ba és Kanadába.

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Most kell metszeni a kajszit - megmutatjuk hogyan!

Egészséges, megfelelő méretű és mennyiségű kajszibarack termést szeretnénk a kiskerünkben? Akkor ideje nekilátni a szakszerű metszésnek! Ám, ha valaki most kezdi a kaszitermesztést, gyorsan megtanulhatja a metszés csínját-bínját a videónkból. E munkára az ideális időpont a rügyek megduzzadása utáni és a virágzás előtti időszak.

Nyitva tarthatnak a tavaszi munkák elvégzését biztosító üzletek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) javaslatára a Kormány úgy döntött, hogy a kéthetes lezárás alatt is nyitva tarthatnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

Érdemes málnát ültetni a házi kertbe

A munkaerő-piaci helyzet változása miatt átalakulóban a zöldség-gyümölcs kínálat. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találni.