Back to top

A britek nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni - mi lesz vendégmunkások nélkül?

Az Egyesült Királyságban nem újkeletű probléma a mezőgazdaságban dolgozó hazai idénymunkások hiánya, mely probléma orvoslására egy kampány is felhívja a figyelmet. Ennek ellenére a gazdák jelezték, hogy továbbra is szükségük lesz külföldi munkavállalókra.

A National Farmers Union (NFU - Anglia legnagyobb mezőgazdasági szakszervezete) adatai alapján amit a BBC-hez juttatott el, kiderül, hogy a 2020-as szezonban az idénymunkások csupán 11%-a volt Brit állampolgár. Ez azért is szomorú, mert ekkor már aktívan futott a „Pick for Britain” kampány, ami ezt a százalékarányt hivatott növelni. A jövő évi helyi munkaerő-növelés érdekében az NFU a kormánytól vár támogatást.

Kertészeti idénymunkások foglalkoztatását felmérő kérdőív segítségével 244 termelő, több mint 30.000 embert munkavállalót tudott munkára előregisztrálni.

Ez a szám a munkákhoz szükséges munkavállalók közel felét tette ki. Az NFU szerint ez a szám ígéretes, de a hosszútávú tervekhez nem elegendő. Martin Haines zöldségtermesztő 150 idénymunkást foglalkoztat Cotswolds-ben, akik többek között tököt, babot és brokkolit takarítanak be a gazdaságban.

Idén a Brexit mellett a koronavírussal is szembe kell nézni, ezért próbáltak még több helyi munkaerőt igénybe venni.

Azonban minden igyekezet ellenére csupán öt brit egyetemistát sikerült toborozni, akik az egyetem kezdés miatt nem is tudtak a szezon végéig munkában maradni.

„Be fogunk fektetni a meglévő helyi munkásaink továbbképzésébe, hogy képesek legyenek elvégezni a feladataikat, ennek ellenére sem jelentkeznek a meghirdetett állásokra. Alapbéren kívüli juttatásokat is biztosítunk, mégsem tudunk több embert bevonzani.” – mondta Mr. Haines

Kemény munka

Az olyan kampányok iránt, mint a kormány által támogatott "Pick For Britain", hatalmas kezdeti érdeklődés mutatkozott.

John Hardman, az egyik legnagyobb munkaerőközvetítő cég, a Hops Labor Solutions igazgatója elmondta, hogy a 30.000 brit jelentkező csupán 4%-a vállalt munkát és a munkát vállalók 1%-a maradt tovább 6 hétnél.

Mr. Hardman elmondta, hogy a hazai munkaerőpiacon kevés az érdeklődő a mezőgazdasági munkák iránt, mivel nem szeretik a nehéz fizikai erőt igénylő munkákat.

„Hogy őszinte legyek az uniós állampolgárok, akik itt szeretnének dolgozni, sokkal produktívabbak, mint a hazai munkaerő.” – tette hozzá az igazgató.

A vállalat az évnek ezen időszakában szokta megkezdeni a tengerentúli munkaerő felkutatását, idén viszont a kormány további intézkedéseire várva ez tolódik.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.

Kiskertek zöldség ászai: heirloom, heritage fajták

Magyarra fordítva ezek az ereklye, vagy örökség fajták, amelyek kiskertekbe nagyon ideálisak. Ha ilyen régi zöldségfajtákat vetünk, azzal hozzájárulunk a tájfajták fennmaradásához, emellett pedig a termésből kiszedett magot jövőre is újravethetjük. Ezt az F1-es hibridekkel nem éri meg megcsinálni…

A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

Készítsünk domboságyást

Az ágyásokban történő kertészkedésnek sok előnye van, ha az ágyás kiemelkedik a talajszintről, akkor kényelmesebbé is teszi a munkavégzést. A klasszikus magas ágyásnál a dombos ágyás kicsivel másabb, eltüntethetjük benne a lehullott faleveleket, kisebb gallyakat...

Tovább bővül a Väderstad

A talajművelés és a vetés gépesítése terén egyik vezető vállalat a svéd Väder­stad erőteljesen növekedett az utóbbi években. A gyártó 2022-ben egy új gyárközpontot létesít Väderstadban, a beruházás értéke 125 millió svéd korona.

Nagyot szakítottak a románok

A járvány miatt borzalmas 2020-as év ellenére nagy exportot bonyolítottak le a romániai erdeigyümölcs-termelők. A kereslet a nyugat-európai piacokon volt a legnagyobb.

Személyes tapasztalataiból építkezik

Horváth János főállásban műszaki szakelőadó a MÁV-nál, mellette pedig már több mint 30 éve gazdálkodik a Veszprém megyei Békáson. A kertművelést, az állatokról való gondoskodást nagyszüleitől, szüleitől tanulta el. Saját vállalkozásában, a Horváth Farmon kezdetben állatokat tartott, majd néhány éve gyógynövénytermesztésre váltott.