Back to top

A Corteva magyarországi vállalatai a fenntartható növekedés útján

Idei eredményeiről, fenntarthatósági vállalásairól, a szentesi vetőmagüzem működéséről és kutatás-fejlesztési eredményeiről számolt be a tavaly megalakult Corteva Agriscience. Az online rendezett sajtótájékoztatón a cég közép-európai régióigazgatója, Jean-Philippe Riffat elmondta: 2020 harmadik negyedévéig a cég forgalma 1%-kal bővült, de ha ebből levonjuk a tavaly óta nem forgalmazott készítmények értékét, a növekedés 6%.

Jean-Philippe Riffat
Jean-Philippe Riffat
Fotó: Corteva
Jean-Philippe Riffat hozzátette: Új termékeiknek és globális értékesítő hálózatuknak köszönhetően jövőre is dinamikus növekedést várnak.

A Corteva nagyszabású fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé négy területen, a gazdákkal, a talajjal, a közösségekkel és saját működésével kapcsolatban.

Vállalják, hogy 2030-ig 25 millió gazdálkodó számára tartanak tréningeket és 500 millió kistermelő életminőségét javítják termékeik és szolgáltatásaik révén. Segítségükkel úgy csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, hogy közben nő a terméshozam.

A talaj egészségének javítására 30 millió hektáron vállalkoznak, harmad ekkora területen segítik a biodiverzitás bővülését és javítják a vízgazdálkodást, többek közt szárazságtűrőbb növények nemesítésével.

Alapvetően fontosnak tekintik, hogy munkatársaik és a mezőgazdasági termelők biztonságos környezetben dolgozzanak, hogy támogassák a nőket és fiatalokat is. A világ 140 országában jelen lévő Corteva egymillió óra önkéntes munkát vállal, emellett javítja az ellátási lánc átláthatóságát.

Saját háza táján a cég legfontosabb döntéseinek egyike, hogy csak a fenntarthatósági követelményeknek mindenben megfelelő új termékeket hoznak forgalomba,

2030-ra újrahasznosítható anyagokból készült csomagolásban. Csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását és javítják az üzemeik fenntarthatóságát.

Fotó: Corteva
E célok eléréséhez járulnak hozzá például hazánkban a 10 ezer gazdálkodót elérő folyamatos tréningek, bemutatók, az agronómiai tanácsadás, vagy a gyors vízleadású hibridek, amelyeket kevesebb fűtőanyag felhasználásával lehet megszárítani. Kevesebb vízfelhasználással érnek el magas hozamot a Pioneer Optimum AQUAmax kukoricahibridek, a LumiGEN csávázási rendszerrel kevesebb növényvédő szerrel lehet megvédeni a fiatal kultúrnövényeket. Természetes eredetű növényvédő szert is fejlesztett a cég, ilyen a spinosad hatóanyagú Laser Duplo rovarölő szer.

Borsos László, a hazai Corteva ügyvezetője az allergia elleni védekezés egyik pillérének tartja a Viballa gyomirtó szert, amit két éve eseti engedéllyel lehet használni hazánkban, jövőre remélhetőleg megszületik a végleges engedélye is.

Borsos László
Borsos László
Fotó: Corteva

Ez a készítmény elbánik a napraforgóban nehezen irtható, és hazánkban tömegesen megjelenő parlagfűvel.

A gazdák gyorsan fölismerték az előnyeit, épp ott használják a legtöbbet, ahol a legnagyobb a parlagfű-koncentráció, az Alföld déli részén. Egy hektárra mindössze 3 gramm hatóanyag szükséges belőle, tehát környezetterhelése minimális.

Magyarország területének nagyobb része nitrátérzékeny besorolású, nagy szükség van tehát a nitrogén hasznosulását javító termékekre, amilyen az N-Lock.

Két hétig gátolja a talajban az ammónium nitritté alakulását, így a növények hosszabb ideig tudják fölvenni.

Ez pedig a hozam növelésével, a nitrogénkimosódás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenésével jár.

Az 1996-ban elkészült szarvasi vetőmagüzem a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma a világ egyik legnagyobb és legkorszerűbb vetőmagüzeme,

az idén 14 ezer hektárról 40 ezer tonna morzsolt vetőmagot állítottak elő benne. A cég 200-250 termelővel dolgozik együtt, ebben a legkorszerűbb technikákat is alkalmazzák, mutatta be az újdonságokat Nagy Lajos termelési igazgató.

Nagy Lajos
Nagy Lajos
Fotó: Corteva
GPS alapon bemérik a táblákat, műholdra alapozott informatikai módszerrel képesek fölmérni a növények állapotát és 2-3 naponta frissíteni az információt, emellett drónokkal még közelebbről tudják szemrevételezni a táblákat, és megtalálni azokat a területeket, ahol valamilyen beavatkozásra van szükség. Tovább bővítik a drónflottát, mert a segítségükkel további feladatokat is gyorsan és hatékonyan lehet ellátni, ellenőrizhető lehet például a címerezés hatékonysága.

A táblákban kihelyezett érzékelők segítségével tájékoztatást tudnak adni az öntözés szükségességéről.

Különleges kézi eszközzel a táblán képesek mérni a kukoricaszem víztartalmát, végül a betakarításkor valós idejű adatokat kapnak a hozamról. Mindezeket az adatokat összevetve pedig komplex tanácsot adnak a termelőknek a következő évi technológiára, beleértve a növényvédelmet, a trágyázást, az öntözést, a talajmunkákat is.

Rikk István
Rikk István
Fotó: Corteva
Rikk István marketingvezető a Corteva Agriscience új termékeit ismertette. Büszkén jelentette be, hogy a már közvetlen drónos kijuttatásra alkalmas Hibifen rovarölő szert a legjobb formulációnak választották az idén nemzetközi növényvédelmi fórumon, és ugyanott életműdíjat kapott Neal Gutterson kutatási igazgató.

Több termékben is megjelenik a legújabb gyomirtó hatóanyag, az Arylex, kalászosok (Quelex) és repce gyomirtásában.

Nagy segítség lesz a Korvetto a repce tavaszi gyomirtásában, ha valaki nem tudott ősszel beavatkozni, amire az idén a sok eső miatt számos példa van.

Új típusú piretroid a Magma hatóanyaga, ezért a már rezisztens rovarok ellen is hatékony a repce védelmében. Végül a szőlő fürtvédelmére ajánlják a már az idén forgalomba került Zarvec Zelavin gombaölő készítményt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hét középiskola diákjainak tudatos pályaválasztását segíti a MATE Pest megyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét - aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli - középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Már Új-Zélandon is fakulnak a tengeri szivacsok

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek - a korallfehéredéshez hasonlóan - elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt.