0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Új Fendt 300 Vario, FendtONE-nal

Az áttekinthető kezelhetőség és a még több funkció iránti igény egyre inkább növekszik a kompakt traktorokkal, így a Fendt 300 Vario szériával szemben is. Ezt az igényt kielégítve, a gyártó, a tavalyi Agritechnica-n történő bemutatást követően, az új FendtONE rendszert a teljes Fendt 300 Vario széria esetében elérhetővé tette. Folytatjuk a Fendt újdonságait bemutató sorozatunkat.

A Fendt 300 Vario szériának négy típusa van, a Fendt 311 Vario, a Fendt 312 Vario, a Fendt 313 Vario és a Fendt 314 Vario. Ezek, az ECE R120 szerint a 113 és 142 LE közötti teljesítménytartományban dolgoznak. A dinamikus többletteljesítményt biztosító DynamicPerformance motorvezérléssel a Fendt 314 Vario 152 LE maximális teljesítményt képes leadni. Az AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalitikus redukcióval (SCR) felel meg az V. szakasz kibocsátási előírásainak. A motorban karbantartást nem igénylő hidraulikus szelepemelők találhatók.

Ez év februárja óta minden modell Power, Profi és Profi+ felszereltségi szinttel, októbertől pedig a Fendt 300 Vario Profi és Profi+ változatban rendelhető.

A Power változatok legkorábban 2021 januárjától gördülnek le a futószalagról.

Új kezelési koncepció

A Fendt 300 Vario Power kifejlesztését elindító elképzelések az évek során jelentősen átalakultak. Ennek megfelelően, a kényelmes és intuitív kezelés érdekében teljesen átdolgozták a traktort. Az új kartámaszba került a vezérlőpult, ami a vezetőülésen található, továbbá új a multifunkcionális joystick és az elektromos vezérlőszelepek.

Az új kartámasz mellett a FendtONE rendszerben egy 10”-os digitális műszerfal is található a kormánytornyon.

A műszerfalon nyomon követhető a jármű sebessége, a motor fordulatszáma és a folyadékok szintje. A gépkezelő tehát az összes lényeges információt láthatja közúti közlekedéskor. A kartámaszon lévő navigációs joystick segítségével különféle menük választhatók ki, így elvégezhető például a menetkar programozása, a hidraulikus szelepek vagy akár a motor és a sebességváltó funkcióinak beállítása is. A Fendt 300 Vario Power gépek digitális kijelzőterületet kaptak, így több lehetőséget kap a kezelő a gép beállításának testreszabásához.

A gyakorlatból érkező igényre reagálva a rugózott első híd az alapfelszereltség részévé vált. Ugyanígy az alapfelszereltséghez tartozik a Visctronic ventilátor és a légkondicionáló. Az automatikus klíma és a tehermentesítő szabályzással ellátott mellső emelőmű a Power felszereltségi szint esetén egyelőre opcionális.

Ergonomikusabb munkavégzés

A Fendt 300 Vario Profi változatában opcio­nális 12”-os terminál található a kartámaszon a 10”-os digitális műszerfal mellett. A kijelzők működését összehangolták, így a terminál különböző funkciókkal rendelkező „csempéi” egyidejűleg rugalmasan jeleníthetők meg. Ez azt jelenti, hogy egy terminálon egyidejűleg megjeleníthető az ISOBUS-os munkagép maszkja és az automatikus kormányzás képe. A tetőn – opcionálisan – további 12 colos terminál is rendelkezésre áll, például egy kamerakép teljes képernyős megjelenítéséhez.

A Fendt 300 Vario Profi alapfelszereltsége a multifunkciós joystick és a kartámaszon lévő kereszt-kapcsolókar.

Ezek teszik lehetővé a traktor különféle funkcióinak kényelmes és rugalmas működését. A 3L joystick opcionálisan rendelhető a keresztkapcsolókar helyett. Egyebek mellett ezzel működtethető például egy homlokrakodó szilázs lapáttal, integrált funkcióval a haladási irány megváltoztatása érdekében.

Kompakt és sokoldalú

A kompakt univerzális traktoroknál az automatikus nyomvonalvezetés egyre fontosabbá válik. A Fendt 300 Vario Profi+ (korábban ProfiPlus) alapfelszereltsége a Fendt Guide (korábban VarioGuide). Ez a rendszer tartalmazza a terepi adatok kezelésére szolgáló funkciókat is. A terepi adatok otthon kezelhetők, majd feladatként a traktorra küldhetők.

Ez azt jelenti, hogy a traktor a Fendt Guide segítségével végezheti a feladatát, figyelembe véve a terephatárokat és a nyomvonalakat.

Az összes terület ugyanazon adatkészlet alapján dolgozható fel a teljes gépflottára. Opcionálisan elérhető a Fendt TI (Teach In) Auto és a Fendt Guide Contour Assistant is.

A szakaszvezérlés és a Variable Rate Control most egy további lehetőségként érhető el ebben a felszereltségi szintben. A Fendt 300 Vario Profi+ felszereltsége ezért ideális vetéshez, trágyázáshoz és/vagy növényvédelmi munkák elvégzéséhez. A kartámaszon található 12”-os terminál alapfelszereltség, így az opciók sokasága továbbra is áttekinthető marad, különösen akkor, ha komplex munkagép-kapcsolatokkal dolgozik valaki. Opcionálisan a Profi+ változat egy második, tetőben található 12 colos terminállal is rendelhető, így a traktor funkciói három kijelzőfelületre oszthatók el.

A Fendt Task Doc az automatikus dokumentációt könnyíti meg. A feladatközpontú dokumentációs rendszer tervezési és adminisztrációs funkciókból áll. A FendtONE offboard alkalmazással az irodában vagy útközben is elkészíthetők a feladatok, amik néhány kattintással közvetlenül elküldhetők a gépre.

A FendtONE fedélzeti Fendt Task Doc funkciója a feladatok feldolgozását és dokumentálását lehetővé teszi a gépen is, amiket aztán, mintegy jelentésként közvetlenül visszaküldhet az irodába.

Ott megjeleníthetők a részletek, például a megművelt terület vagy a kijuttatott input­anyag mennyisége. A kezelő áttekintést is készíthet a kiválasztott paraméterekről térképnézetben. A Fendt Task Doc tehát értékes időt spórol meg a gazdaság vezetőjének az elvégzett feladatok egyszerű dokumentálásával.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság