Back to top

Az EU egyik legerősebb mezőgazdasági szereplőjeként kövezzük ki az utat

Az európai mezőgazdaság érték és szükséges annak védelme, mert az élelmiszerbiztonság így garantálható. Az ugyanis nem automatikus, amit természetesnek lehet venni. „Ha nincsenek gazdák, akkor nincs élelem és nincs jövő sem” – erre figyelmeztetett dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Newsweek Country Reportsnak adott interjújában.

A magyar mezőgazdaságról adott áttekintésében Feldman Zsolt kiemelte, hogy a magyar föld kb. 57 százaléka mezőgazdasági művelés alatt áll és azt, hogy kedvező éghajlatnak, a nagyon egészséges és termékeny talajadottságoknak, a GM-mentes termelésnek és a mezőgazdasági hagyományoknak köszönhetően Magyarország kiváló minőségű élelmiszer-termékeket állít elő.

Kiemelte. hogy a magyar mezőgazdasági termelés változatos, nem annyira specializált, mint más európai országoké.

Legfőbb erősségeinkként a gabona- és olajosmag-termelést, a zöldség- és gyümölcstermelést és -feldolgozást, a bort, valamint a baromfitermelést és -feldolgozást hangsúlyozta.

Mesterséges megvilágítású üvegház
Fotó: Csatlós Norbert

„Az elmúlt években Magyarország javított a feldolgozói képességein, ami azt jelenti, hogy - a korábbi évtizedekkel ellentétben - nemcsak az alapanyagokat exportálunk, hanem egyre nagyobb mértékben feldolgozzuk azokat. Egy másik fontos tényező, hogy mezőgazdasági ágazatunk nagyrészt a kis- és középvállalkozásokon alapszik”

– mondta Feldman Zsolt

A KAP-reformmal kapcsolatosan a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta:

Európai Tanács
Fotó: multimedia.europarl.europa.eu
„Az Európai Zöld Megállapodás környezetvédelmi követelmények tekintetében nagyon ambíciózus. Fontos tisztázni, hogy ki fizeti ezért a számlát. Ezen a nyáron az Európai Tanács döntött a KAP költségvetéséről, és most az Európai Parlament egyetértését várjuk. A legnagyobb kihívás most azt kitalálni, hogy a rendelkezésre álló pénzeszközökkel hogyan tudunk megfelelni a környezeti követelményeknek, ugyanakkor megtartani a termelési szintet és a gazdák jövedelmét. A KAP-reform eredményeként egy könnyen megvalósítható rendszerről tárgyalunk felesleges pénzügyi kockázatok nélkül. Szorosan együttműködünk más kelet-európai országokkal, akik elkötelezettek ezen elv mellett. A tagállamok egy erős és meglehetősen jelentős tömbje próbálja meg elérni ezeket a célokat. Az elkövetkező hónapok tárgyalásai során kiemelkedő kérdés lesz, hogy jelenleg nincs világos módszertan arra, hogyan kapcsolható ezekhez a zöld megállapodás és annak alstratégiái, a Biodiverzitás stratégia és a Termőföldtől az asztalig stratégia.

Magyarország az egész európai mezőgazdasági ágazattal együtt szilárdan és egyértelműen elkötelezett az éghajlatváltozás és a környezetromlás elleni küzdelem mellett.

E stratégiák mennyiségi céljai azonban irreálisak és szakmailag nincsenek alátámasztva. Ezenkívül releváns hatástanulmányok nélkül tették közzé őket, és jogi bizonytalanságot is jelentenek. Ezért a tárgyalások során ezen stratégiák és a KAP közötti kapcsolatra összpontosítjuk figyelmünket. Összefoglalva tehát a KAP reformja során kialakult magyar álláspont lényege: alacsonyabb adminisztratív teher, kevesebb pénzügyi kockázat és reális célokkal rendelkező támogatási rendszer.”

Magyar baromfihús
Fotó: mmg archív
A mezőgazdasági befektetésekről, és a koronavírus járványnak erre gyakorolt hatásáról nyilatkozva Feldman Zsolt elmondta, hogy a magyar élelmiszergazdaság termelésének mintegy 45 százaléka exportpiacokra megy, főleg az EU-n belüli piacokra. 2010 és 2019 között a mezőgazdasági termelés volumene 31 százalékkal nőtt, ami messze meghaladta a tizenöt „régi” tagállam 6 százalékos növekedését.

A járvány által okozott helyzetben hozott intézkedések közül a következőket emelte ki: a szállítmányozás fenntartása, a vállalatok likviditásának megőrzése hiteltörlesztési moratóriummal, új, államilag finanszírozott hitelprogramokkal, és hagyományos mezőgazdasági támogatási intézkedésekkel.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nemcsak a mezőgazdasági termelést, hanem az élelmiszeripart is támogatja a tárca – a cél új beruházások megvalósítása, a kapacitásnövelés ösztönzése, új technológiák bevezetése, a hatékonyság növelése és a nehézségek átvészelése.

Fotó: pixabay.com
A modern technológiákkal kapcsolatosan Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy

2010 és 2019 között a magyar mezőgazdasági ágazat termelékenysége csaknem kétharmadával nőtt, elérte a 62 százalékot, ez pedig a hatodik legjobb teljesítményt jelentette a 28 tagállam között.

Kiemelte, hogy Magyarország valószínűleg az első olyan ország volt az EU-ban, amely stratégiát készített a mezőgazdaság digitalizálására, amelyben keretében a konkrét projekteket most készítik elő. „Kormányként az a feladatunk, hogy ezeket az új technológiákat mindenki számára elérhetővé tegyük. A fiatalabb generációk jobban ismerik a modern technológiákat, de néhányuknak nincs pénzügyi hátterük a használatukhoz. A jövőben a legfontosabb kérdés az új technológiák elérhetővé tétele a fiatal gazdák számára” – mondta.

Állattenyésztési genetikai laboratórium
Fotó: Csatlós Norbert
Az innovációk területén a vidékfejlesztési programba beépített lehetőségre tért ki, miszerint a mezőgazdasági európai innovációs partnerség révén a különböző érdekelt csoportoknak, különösen a termelőknek és az erdészeknek lehetőségük van együttműködni a mezőgazdasági egyetemekkel és kutatóintézetekkel annak érdekében, hogy innovatívabbak legyenek azáltal, hogy új technológiákat alkalmaznak termelésükben és napi munka során

Az exportunkról szólva Feldman Zsolt kiemelte,

2010 és 2019 között a mezőgazdasági exportunk 60 százalékkal nőtt, elérve a 9,3 milliárd eurót és élelmiszertermékeink körülbelül 85 százaléka az Európai Unió más tagállamaiba kerül.

Az öt legnagyobb exportpartnerünk Németország, Románia, Olaszország, Ausztria és Lengyelország. Célunk pedig, hogy erősítsük a magas hozzáadott értékű termékeink arányát, terjeszkedjünk más piacokon és növeljük az EU-n kívüli más országokba irányuló exportot. A közelségük miatt a balkáni országok ígéretes lehetőséget jelentenek számunkra. Az Oroszországgal szembeni szankciók előtt ez az ország volt az egyik fő partnerünk. Természetesen Ázsiára is összpontosítunk.

Borvidék
Fotó: Csatlós Norbert

Agroturizmus – a területtel kapcsolatban kiemelte a nemzeti parkjaink és védett területeink bevonását a turizmusba. „A jövőben a magyar turizmus egyik fő iránya ezeknek a védett területeknek a fenntartása és a fenntartható lehetőségek bemutatása lesz a turisták számára. Például megpróbáljuk összekapcsolni az idegenforgalmat a szőlőskertekkel és borvidékekkel – hangsúlyozta az államtitkár. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a legmagasabb minőségű magyar mezőgazdasági termékek népszerűsítésére is.”

Az interjú zárásaként Feldman Zsolt kiemelte, hogy Európában Magyarország az egyik legjobb feltételrendszerrel rendelkező ország a GM-mentes élelmiszerek előállításához, ezért várunk minden befektetőt, vállalatot és vállalkozást, akik segíteni akarnak ezen kivételes helyzet és lehetőség kiaknázásában.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
hungary.country-reports.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Balatoni hal uniós oltalomban részesült

„Balatoni hal” elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni hal”-nak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

Ipari drónokkal foglalkozó cégbe száll be az MIB Invest Group

Új tulajdonossal bővült az ABZ Drone (Agrobot Kft). A Szekeres István által tulajdonolt MIB Invest Group jelentős részesedést vásárolt az ipari drónok, drónszoftverek kereskedelmével, szakszervizzel és drónpilótaképző tanfolyamokkal foglalkozó cégben.

Egyedülálló élővilág, különleges programok és újabb fejlesztések a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Változatos növény- és állatvilágával, színes programkínálatával a Kiskunsági Nemzeti Park a kirándulók egyik kedvelt célpontja. Évente 100 ezer regisztrált látogatót fogadnak létesítményeikben és programjaikon, például a különböző szervezett túrákon, rendezvényeken, tanösvényeken vagy a kecskeméti Természet Házában. A nemzeti park látogatóközpontja, 25 tanösvénye, 6 bemutatóhelye, 2 erdei iskolája kínál kikapcsolódást az ide érkezőknek.

Támogatás elismert minőségrendszerek promóciós tevékenységéhez

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége

A koronavírus-járvány idején tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szentesen.

Megjelent az élelmiszeripari üzemek fejlesztéseit támogató felhívás

Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.