Back to top

Csipkebogyó: kozmetikum és ketchup is készülhet belőle

Ahogy kezdenek megfakulni a természet színei és ritkul a táj, egyre könnyebb észrevenni a vörösen izzó vadrózsabokrokat. A csipkebogyó, ha kissé megkésve is, de még gyűjthető. Védettebb helyeken, erdei tisztásokon találhatunk még igen jó állapotban levőket, és bölcsen tesszük, ha szedünk ebből a hasznos és rendkívül finom eledelből.

A vadrózsa virága is ehető, salátákba, bólékba és sütemény díszítésnek is alkalmas
Fotó: wikipedia
Amikor megvalósul az együttműködés

A csipkebogyó igazából egy áltermés, mely a vacokból fejlődött ki, vagyis a valódi termések szőrképletekkel gondosan körülvéve a puhán bélelt belsejében kucorognak. Ezeket az aszmagokat vélik többnyire magoknak. Az emberiség több ezer éve használja a vadrózsák terméseit gyógyításra, a XX. század elején viszont már csak szolid érdeklődés mutatkozott iránta, majd miután Szent-Györgyi Albert felfedezte a C-vitamint, akkor került igazán rivaldafénybe.

Régóta köztudott, hogy a csipkebogyó gazdag C-vitaminban, valójában azonban jóval értékesebb és harmonikusabb a tápanyagtartalma.

Remek fejlesztés eredménye, amiben a vitaminok és az ásványi anyagok rendkívül hatékony együttműködése érhető tetten, ugyanis az aszkorbinsav jelenléte önmagában nem adna kielégítő magyarázatot arra, hogy miért olyan jelentős és elismert gyógynövény. Tartalmaz még A- provitamint, B-, E-, K-vitamint és rutint is. A rutin segíti a C-vitamin felszívódását, az E- vitamin pedig megvédi az oxidációtól. Jelentős a pektintartalma, - ami egyike a vízoldékony rostoknak - lassítja a C-vitamin kiürülését a szervezetből. Ezzel a sor még nem ért véget, tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, cinket és jódot is.

A vadrózsa gyümölcse a csipkebogyó, országszerte mindenhol megtalálható
Fotó: wikipedia
Fontos a gondos tárolás

A csipkebogyó tárolása és feldolgozása különös gondosságot és szakértelmet igényel, ha a vitaminokat is szeretnénk megőrizni benne. A C-vitamin nagyon labilis és rendkívül érzékenyen reagál a hőre, a fényre, a vízre, az oxigénre, és a fémionok jelenlétére. Tehát a tárolás, szárítás, hőkezelés hatására mennyiségük drámaian csökken vagy teljesen elveszik.

A legcélravezetőbb, ha a begyűjtést követően mielőbb nyersen hasznosítjuk, addig pedig hűtőszekrénybe rakjuk.

Készíthetünk belőle szirupot mézzel, ecetet, gyógybort, fermentálhatjuk. A házilag történő szárítás elég bajos, mert az szívós külső rétege miatt egészben nagyon lassan szárad ki. Az alacsonyabb hőfokon, felvágva, lassan történő szárítás közben a benne munkálkodó enzimek szinte a teljes C-vitamin tartalmat lebontják. Vitatható, de a legjobb megoldásnak a gyors, magas hőmérsékleten történő szárítást tartják.

Nemes tulajdonságai

- fokozza a szervezet ellenálló képességét

- enyhíti a meghűlés, az influenza tüneteit, rövidíti a lefolyásuk idejét, kedvezően hat lábadozás idején

- antioxidáns

- gyulladásgátló, összehúzó, vérzéscsillapító hatással rendelkezik

- epehajtó, serkenti a máj működését

- támogatja a szívet, csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomást

- stimulálja a mellékveséket

- fokozza a veseműködést, vízhajtó, segít hólyaghurut esetén, főzete vesekőoldó hatású, ezt követően lassítja a vesekő újraképződését

- hozzájárul az erek rugalmasságának, épségének megőrzéséhez

- hagyományosan használt reumás tünetek csillapítására, segít megtisztítani az ízületeket a lerakódásoktól

- étvágyjavító, és anyagcserét fokozó hatású

Amennyiben sikerül jó minőségű szárítmányra szert tenni, kétféle módon készíthetjük el.

Ha vitaminban gazdagabb italt szeretnénk, akkor legfeljebb langyos vízben áztassuk, és néhány óra múlva feltétlenül fogyasszuk el. Viszont ha az egész termést forró vízbe tesszük és főzzük egy keveset (3-5 perc), akkor ásványi anyagokban dús oldatot kapunk.

A vadrózsabokrok dúsan teremnek
Fotó: wikipedia
Ízletes és tápláló

Mennyei néhány csepp csipkebogyós balzsamecet a párolt vörös káposztához. A termés darabkái üde színfoltként jelennek meg a savanyított káposzta között, pikáns mártás és ketchup is készíthető belőle. A főzött szirup, lekvár inkább már csak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, de vitamintartalmat nem lehet ilyesmikkel pótolni. Jó viszont palacsintára, gofrihoz, más édességekhez, italokhoz, lehet belőle „gyümölcsbőrt” aszalni, vagy egyszerűen borba vagy pálinkába áztathatjuk a „bogyókat”.

A megtisztított friss termésből szépítő, bőrfeszesítő arcmaszk készíthető. A benne levő szerves savak (alma és citromsav) gyengéden leoldva az elhasznált fedőréteget megtisztítják a bőrt, majd ragyogóvá és selymesen simává teszik azt.

A csipkebogyó „magolaja” bővelkedik ásványi anyagokban, antioxidánsokban, és esszenciális zsírsavakban (omega-3 és omega-6). Alkalmas forradások, hegek, foltok, striák halványítására. Sebgyógyító, nyugtató, puhító, ránctalanító, kiegyenlíti a bőr tónusát, csodálatosan táplálja az érzékeny, a száraz és az érett bőrt. Önmagában nagyon takarékosan kell bánni vele, mivel szérumként az arcra 1-2 csepp elegendő. Szinte bármelyik kozmetikai kencénkbe keverhetjük, legyen szó arckrémről, testápolóról, szappanról, vagy pakolásról. A legtöbb bőrtípus hálás lesz érte, de pattanásos bőr esetén azért óvatosan kísérletezzünk vele. Lehet próbálkozni a csipkebogyó bőrtípusnak megfelelő olajba áztatásával is.

Hamis csipkeolaj készítése

20 g csipkehúst áztassunk 2-3 hétig 2 dl avokádó olajba. Szűrés után töltsük egy makulátlanul tiszta, pumpás flakonba. Az arc és a nyak bőrének hidratálására, a ráncok kialakulásának késleltetésére valamint halványítására használhatjuk.

A csipkebogyó értékes gyógynövény, de sok hatóanyaga hőérzékeny
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Futóhomok helyén zöldellő erdő

A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Monori Erdészete Pest megye 25 községének határában, mintegy 10 ezer hektár állami területen látja el erdőgazdálkodói feladatait. Az erdészet 1977-ben alakult a Mendei és a Csévharaszti Erdészetek összevonásával. Jelenleg kilenc hagyományos erdészkerületből áll, ezen kívül Csévharaszton fűrészüzemet, Mendén pedig csemetekertet működtet.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

A Mátravasút 2021. évi díjszabása és menetrendje

A Mátravasút 2021. évi díjszabása és menetrendje a következőképpen alakul.