Back to top

Futurisztikus almatermesztés: újítások versenye a digitális Interpoma kiállításon

A november 19-20-án sorra kerülő digitális Interpoma kiállításaon, az Interpoma Connects-en startupok versenyét is megrendezik, hogy kiválasszák az almatermesztés,- tárolás, -kereskedelem, -feldolgozás legelőremutatóbb újításait. November 20-án délután 4-6-ig mutatkozik be a sok jelentkezőből kiválasztott 13 startup az online zsűri előtt. A nyertes ingyen vehet részt a következő Interpómán.

A bemutatkozók nagy része valamilyen digitális módszert kínál a jobb termés vagy a környezet védelme céljából.

Fotó: Xfarm
Az olasz Xfarm az ellátási lánc átláthatóságát kívánja javítani digitális módszerekkel. Termesztők és kereskedők egyaránt használhatják az okostelefonos alkalmazást, ami kezeli a termesztéstechnológiát, döntéstámogató rendszert és a precíziós gazdálkodást segítő rendszert is tartalmaz. Moduláris felépítésű, bárhonnan hozzáférhető, könnyen kezelhető alkalmazás, ami 13 alapvető funkciót tartalmaz. További 18 funkcióval, 30 szenzorral lehet kiegészíteni, valamint a legfejlettebb változat a termékek nyomon követésére is alkalmas, illetve a traktorba szerelt irányítópanelen is megjelennek az információi.

Kidolgozták a gabonafélék, a szőlő, a zöldségek, a gyümölcsök, az ipari gyümölcsök, valamint a kávé és a rizs termesztéséhez optimalizált Xfarm változatokat.

Az Agranimo német cég a friss termékek termelőinek és forgalmazóinak nyújt segítséget, valós időben szolgáltat adatokat a mikroklímáról és a talajról. Szakértőik segítségével és a helyszínről gyűjtött adatokból tanácsot adnak az öntözéshez, növényvédelemhez és termésbecslést végeznek. A rendszer meteorológiai szenzorokból, időjárás-előrejelzésből, műholdas és drónfelvételek elemzéséből áll össze, így a lehető legtöbb ismeret birtokában lehet dönteni a feladatokról. Az Agranimo rendszerével javítható a gazdaságok hatékonysága és könnyebben tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

Távcsapdát (SpyFly) fejlesztett az olasz Agrorobotica, ami valós időben, távolból továbbítja a feromoncsapdák fogáseredményeit. A csapdák saját napelemről nyerik az energiát, és amellett, hogy odacsalják, megfogják és azonosítják a kártevőket, meteorológiai adatokat is gyűjtenek. A két adatsor összevetéséből pontosabb képet lehet kapni a kártevők viselkedéséről.

Hasonló eszközt készít a szlovéniai Efos cég, Trapview néven.

Dél-Tirolban indult vállalkozás az öntözésre szakosodott Odis, amely elemmel működő talajszenzorokat fejlesztett ki a víztartalom nyomon követésére. A mérési eredmények mobiltelefonról érhetők el, és az adatok alapján szabályozható az öntözés.

Fotó: Pixabay
A South Agro olasz startup, biostimulátorokat fejlesztett tengerialga-kivonat alapon, amikkel javítható a növények stresszérzékenysége. A Földközi-tengerben élő vörös és barna moszatok termesztését is megkezdték, egyelőre kísérleti jelleggel. Termékeik biotermesztésben is használhatók, segítségükkel kevesebb növényvédelmi kezelésre és tápanyag-utánpótlásra van szükség.

A spanyol BrioAgro 24 órás monitorozó rendszert fejlesztett ki a termesztésben legfontosabb körülmények nyomon követésére. Az adatok segítségével vezérlik az öntözést.

Az Agrin csapata mezőgazdászokból, mérnökökből, vegyészekből és biológusokból áll, akik a a mezőgazdaság és az ipar fenntarthatóságáért dolgoznak.

Köztudott, hogy a talaj és a talajvíz szennyezésének egyik forrása, hogy helytelenül tisztítják a permetezőgépeket és traktorokat. Az olasz cég fenntartható megoldást dolgozott ki erre a problémára.

Mobilapplikációt fejlesztett az osztrák Pixofarm is, amivel - számos alma lefotózása után - meg lehet állapítani a gyümölcsök számát, méretét, és termés-előrejelzés készíthető, beleértve a várható méretkategóriákat is. Ez a rendszer nagy segítséget ad a szüret szervezéséhez.

A Drezdai Műszaki Egyetem cége, a Senorics tömeges mérésre alkalmas spektrofotometriás optikai szenzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott. Módszereiket a mezőgazdaságban is lehet használni, például az alma optimális érettségének és szüreti idejének megállapítására.

A komposztálódás hőjét használja energiatermelésre az olasz BioLogik Systems. A két éve alakult társaság a gyümölcsösökben, erdőgazdaságban vagy szőlőben keletkező fahulladékot használja. Egyszerű technológiájuk a körkörös gazdaságot szolgálja, hiszen többféleképpen hasznosítja a mellékterméket.

Számításuk szerint 2 ha szőlőből vagy 5 ha gyümölcsösből származik 15 tonna hasznosítható nyesedék, amiből 2 köbméter komposzt mellett 32 ezer kWh hőenergia nyerhető.

A kanadai Semios teljes körű növény- és fagyvédelmi segítséget kínál a termesztőknek, valamint optimalizálja az öntözést. A fa koronájában elhelyezett szenzorok, különböző feromoncsapdák, kameracsapdák és meteorológiai állomások segítségével valós időben lehet nyomon követni a történéseket és gyors beavatkozásra van lehetőség.

Szerbiából jelentkezett a versenyre a Fresh Agriculture Technologies mesterséges intelligencián alapuló mobilalkalmazást fejlesztett, MapMyApple néven, amit kistermelők használhatnak a kártevők és kórokozók előrejelzésére. Hét napjuk van a permetezésre. Az applikáció már előrhető a Geogle Play és az Apple store kínálatában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Rendszeres visszatérők a külhoni magyarok

Több mint 500 külföldit vonzott Hódmezővásárhelyre a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, ahol a nemzetközi sátorban külhoni magyarok is beszélgettek a hazai gazdákkal. Szotyori Zoltán Erdélyből, míg Balog Anita a Vajdaságból érkezett a rendezvényre.

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.

Málnaszedő robotok az idénymunkások helyett

Egy brit vállalat robotokat fejlesztett ki bogyósgyümölcsök szedésére, hogy pótolja az erre szakosodott, a brexittel „elüldözött” idénymunkások hiányát. A 3D-kamerákat és más érzékelőket gépi tanulással létrehozott mesterséges intelligencia irányítja, így tudja megkülönböztetni az érett gyümölcsöket az éretlentől. Az emberi munkaerő mellett is használható robottal sokat lehet javítani a termelékenységen.

Elhunyt Antonio Carraro

A 90 évesen elhunyt Antonio Carraro hosszú ideje volt a családi tulajdonú vállalat elnök-vezérigazgatója. A Compodarsegoban működő gyár elődjét Giovanni Carraro alapította 1910-ben. Az Antonio Carraro nevével fémjelzett traktorgyárban sajátos konstrukciójú, 100 LE alatti kompakt traktorokat állítanak elő ültetvényekre és kommunális területre.