Back to top

Futurisztikus almatermesztés: újítások versenye a digitális Interpoma kiállításon

A november 19-20-án sorra kerülő digitális Interpoma kiállításaon, az Interpoma Connects-en startupok versenyét is megrendezik, hogy kiválasszák az almatermesztés,- tárolás, -kereskedelem, -feldolgozás legelőremutatóbb újításait. November 20-án délután 4-6-ig mutatkozik be a sok jelentkezőből kiválasztott 13 startup az online zsűri előtt. A nyertes ingyen vehet részt a következő Interpómán.

A bemutatkozók nagy része valamilyen digitális módszert kínál a jobb termés vagy a környezet védelme céljából.

Fotó: Xfarm
Az olasz Xfarm az ellátási lánc átláthatóságát kívánja javítani digitális módszerekkel. Termesztők és kereskedők egyaránt használhatják az okostelefonos alkalmazást, ami kezeli a termesztéstechnológiát, döntéstámogató rendszert és a precíziós gazdálkodást segítő rendszert is tartalmaz. Moduláris felépítésű, bárhonnan hozzáférhető, könnyen kezelhető alkalmazás, ami 13 alapvető funkciót tartalmaz. További 18 funkcióval, 30 szenzorral lehet kiegészíteni, valamint a legfejlettebb változat a termékek nyomon követésére is alkalmas, illetve a traktorba szerelt irányítópanelen is megjelennek az információi.

Kidolgozták a gabonafélék, a szőlő, a zöldségek, a gyümölcsök, az ipari gyümölcsök, valamint a kávé és a rizs termesztéséhez optimalizált Xfarm változatokat.

Az Agranimo német cég a friss termékek termelőinek és forgalmazóinak nyújt segítséget, valós időben szolgáltat adatokat a mikroklímáról és a talajról. Szakértőik segítségével és a helyszínről gyűjtött adatokból tanácsot adnak az öntözéshez, növényvédelemhez és termésbecslést végeznek. A rendszer meteorológiai szenzorokból, időjárás-előrejelzésből, műholdas és drónfelvételek elemzéséből áll össze, így a lehető legtöbb ismeret birtokában lehet dönteni a feladatokról. Az Agranimo rendszerével javítható a gazdaságok hatékonysága és könnyebben tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

Távcsapdát (SpyFly) fejlesztett az olasz Agrorobotica, ami valós időben, távolból továbbítja a feromoncsapdák fogáseredményeit. A csapdák saját napelemről nyerik az energiát, és amellett, hogy odacsalják, megfogják és azonosítják a kártevőket, meteorológiai adatokat is gyűjtenek. A két adatsor összevetéséből pontosabb képet lehet kapni a kártevők viselkedéséről.

Hasonló eszközt készít a szlovéniai Efos cég, Trapview néven.

Dél-Tirolban indult vállalkozás az öntözésre szakosodott Odis, amely elemmel működő talajszenzorokat fejlesztett ki a víztartalom nyomon követésére. A mérési eredmények mobiltelefonról érhetők el, és az adatok alapján szabályozható az öntözés.

Fotó: Pixabay
A South Agro olasz startup, biostimulátorokat fejlesztett tengerialga-kivonat alapon, amikkel javítható a növények stresszérzékenysége. A Földközi-tengerben élő vörös és barna moszatok termesztését is megkezdték, egyelőre kísérleti jelleggel. Termékeik biotermesztésben is használhatók, segítségükkel kevesebb növényvédelmi kezelésre és tápanyag-utánpótlásra van szükség.

A spanyol BrioAgro 24 órás monitorozó rendszert fejlesztett ki a termesztésben legfontosabb körülmények nyomon követésére. Az adatok segítségével vezérlik az öntözést.

Az Agrin csapata mezőgazdászokból, mérnökökből, vegyészekből és biológusokból áll, akik a a mezőgazdaság és az ipar fenntarthatóságáért dolgoznak.

Köztudott, hogy a talaj és a talajvíz szennyezésének egyik forrása, hogy helytelenül tisztítják a permetezőgépeket és traktorokat. Az olasz cég fenntartható megoldást dolgozott ki erre a problémára.

Mobilapplikációt fejlesztett az osztrák Pixofarm is, amivel - számos alma lefotózása után - meg lehet állapítani a gyümölcsök számát, méretét, és termés-előrejelzés készíthető, beleértve a várható méretkategóriákat is. Ez a rendszer nagy segítséget ad a szüret szervezéséhez.

A Drezdai Műszaki Egyetem cége, a Senorics tömeges mérésre alkalmas spektrofotometriás optikai szenzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott. Módszereiket a mezőgazdaságban is lehet használni, például az alma optimális érettségének és szüreti idejének megállapítására.

A komposztálódás hőjét használja energiatermelésre az olasz BioLogik Systems. A két éve alakult társaság a gyümölcsösökben, erdőgazdaságban vagy szőlőben keletkező fahulladékot használja. Egyszerű technológiájuk a körkörös gazdaságot szolgálja, hiszen többféleképpen hasznosítja a mellékterméket.

Számításuk szerint 2 ha szőlőből vagy 5 ha gyümölcsösből származik 15 tonna hasznosítható nyesedék, amiből 2 köbméter komposzt mellett 32 ezer kWh hőenergia nyerhető.

A kanadai Semios teljes körű növény- és fagyvédelmi segítséget kínál a termesztőknek, valamint optimalizálja az öntözést. A fa koronájában elhelyezett szenzorok, különböző feromoncsapdák, kameracsapdák és meteorológiai állomások segítségével valós időben lehet nyomon követni a történéseket és gyors beavatkozásra van lehetőség.

Szerbiából jelentkezett a versenyre a Fresh Agriculture Technologies mesterséges intelligencián alapuló mobilalkalmazást fejlesztett, MapMyApple néven, amit kistermelők használhatnak a kártevők és kórokozók előrejelzésére. Hét napjuk van a permetezésre. Az applikáció már előrhető a Geogle Play és az Apple store kínálatában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

Mi van a lepényfa levelén?

A lepényfa Észak-Amerikából származik, krisztustövis néven is ismert (az alapfajon nagy tövisek vannak), jól alkalmazkodó, nagy tűrőképességű díszfa, amely ideális választás városi környezetbe, utcai ültetésre, de az újabb változatai nagyobb kertek látványos szoliternövényei is lehetnek. Az egyik ismert kártevője mostanában egyre nagyobb károkat okoz.