Back to top

Futurisztikus almatermesztés: újítások versenye a digitális Interpoma kiállításon

A november 19-20-án sorra kerülő digitális Interpoma kiállításaon, az Interpoma Connects-en startupok versenyét is megrendezik, hogy kiválasszák az almatermesztés,- tárolás, -kereskedelem, -feldolgozás legelőremutatóbb újításait. November 20-án délután 4-6-ig mutatkozik be a sok jelentkezőből kiválasztott 13 startup az online zsűri előtt. A nyertes ingyen vehet részt a következő Interpómán.

A bemutatkozók nagy része valamilyen digitális módszert kínál a jobb termés vagy a környezet védelme céljából.

Fotó: Xfarm
Az olasz Xfarm az ellátási lánc átláthatóságát kívánja javítani digitális módszerekkel. Termesztők és kereskedők egyaránt használhatják az okostelefonos alkalmazást, ami kezeli a termesztéstechnológiát, döntéstámogató rendszert és a precíziós gazdálkodást segítő rendszert is tartalmaz. Moduláris felépítésű, bárhonnan hozzáférhető, könnyen kezelhető alkalmazás, ami 13 alapvető funkciót tartalmaz. További 18 funkcióval, 30 szenzorral lehet kiegészíteni, valamint a legfejlettebb változat a termékek nyomon követésére is alkalmas, illetve a traktorba szerelt irányítópanelen is megjelennek az információi.

Kidolgozták a gabonafélék, a szőlő, a zöldségek, a gyümölcsök, az ipari gyümölcsök, valamint a kávé és a rizs termesztéséhez optimalizált Xfarm változatokat.

Az Agranimo német cég a friss termékek termelőinek és forgalmazóinak nyújt segítséget, valós időben szolgáltat adatokat a mikroklímáról és a talajról. Szakértőik segítségével és a helyszínről gyűjtött adatokból tanácsot adnak az öntözéshez, növényvédelemhez és termésbecslést végeznek. A rendszer meteorológiai szenzorokból, időjárás-előrejelzésből, műholdas és drónfelvételek elemzéséből áll össze, így a lehető legtöbb ismeret birtokában lehet dönteni a feladatokról. Az Agranimo rendszerével javítható a gazdaságok hatékonysága és könnyebben tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

Távcsapdát (SpyFly) fejlesztett az olasz Agrorobotica, ami valós időben, távolból továbbítja a feromoncsapdák fogáseredményeit. A csapdák saját napelemről nyerik az energiát, és amellett, hogy odacsalják, megfogják és azonosítják a kártevőket, meteorológiai adatokat is gyűjtenek. A két adatsor összevetéséből pontosabb képet lehet kapni a kártevők viselkedéséről.

Hasonló eszközt készít a szlovéniai Efos cég, Trapview néven.

Dél-Tirolban indult vállalkozás az öntözésre szakosodott Odis, amely elemmel működő talajszenzorokat fejlesztett ki a víztartalom nyomon követésére. A mérési eredmények mobiltelefonról érhetők el, és az adatok alapján szabályozható az öntözés.

Fotó: Pixabay
A South Agro olasz startup, biostimulátorokat fejlesztett tengerialga-kivonat alapon, amikkel javítható a növények stresszérzékenysége. A Földközi-tengerben élő vörös és barna moszatok termesztését is megkezdték, egyelőre kísérleti jelleggel. Termékeik biotermesztésben is használhatók, segítségükkel kevesebb növényvédelmi kezelésre és tápanyag-utánpótlásra van szükség.

A spanyol BrioAgro 24 órás monitorozó rendszert fejlesztett ki a termesztésben legfontosabb körülmények nyomon követésére. Az adatok segítségével vezérlik az öntözést.

Az Agrin csapata mezőgazdászokból, mérnökökből, vegyészekből és biológusokból áll, akik a a mezőgazdaság és az ipar fenntarthatóságáért dolgoznak.

Köztudott, hogy a talaj és a talajvíz szennyezésének egyik forrása, hogy helytelenül tisztítják a permetezőgépeket és traktorokat. Az olasz cég fenntartható megoldást dolgozott ki erre a problémára.

Mobilapplikációt fejlesztett az osztrák Pixofarm is, amivel - számos alma lefotózása után - meg lehet állapítani a gyümölcsök számát, méretét, és termés-előrejelzés készíthető, beleértve a várható méretkategóriákat is. Ez a rendszer nagy segítséget ad a szüret szervezéséhez.

A Drezdai Műszaki Egyetem cége, a Senorics tömeges mérésre alkalmas spektrofotometriás optikai szenzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott. Módszereiket a mezőgazdaságban is lehet használni, például az alma optimális érettségének és szüreti idejének megállapítására.

A komposztálódás hőjét használja energiatermelésre az olasz BioLogik Systems. A két éve alakult társaság a gyümölcsösökben, erdőgazdaságban vagy szőlőben keletkező fahulladékot használja. Egyszerű technológiájuk a körkörös gazdaságot szolgálja, hiszen többféleképpen hasznosítja a mellékterméket.

Számításuk szerint 2 ha szőlőből vagy 5 ha gyümölcsösből származik 15 tonna hasznosítható nyesedék, amiből 2 köbméter komposzt mellett 32 ezer kWh hőenergia nyerhető.

A kanadai Semios teljes körű növény- és fagyvédelmi segítséget kínál a termesztőknek, valamint optimalizálja az öntözést. A fa koronájában elhelyezett szenzorok, különböző feromoncsapdák, kameracsapdák és meteorológiai állomások segítségével valós időben lehet nyomon követni a történéseket és gyors beavatkozásra van lehetőség.

Szerbiából jelentkezett a versenyre a Fresh Agriculture Technologies mesterséges intelligencián alapuló mobilalkalmazást fejlesztett, MapMyApple néven, amit kistermelők használhatnak a kártevők és kórokozók előrejelzésére. Hét napjuk van a permetezésre. Az applikáció már előrhető a Geogle Play és az Apple store kínálatában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

Lassan a mélyebb talajrétegekbe is jut a nedvességből

Múlt péntek óta országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami a talajoknak már nem csak a felszín közeli, hanem középső rétegét is átnedvesítette. A változékony, gyakran csapadékos idő az előttünk álló időszakban is folytatódik, de a naptári tél beköszöntével időjárásunk is téliesebbre fordul, és az eső mellett síkvidéken is egyre többfelé lehet havas esőre, havazásra számítani.

Rágcsálók elleni védelem a kikötőből

Ha az egerek bejutnak a betárolt árpába, zabba vagy búzába, az nagy gondot okoz. A mérgezés és a csapdázás segíthet ugyan valamennyit, de a padlóra rakott raklapokon elhelyezett zsákokat elkerülhetetlenül kirágják, a lyukas zsákokból pedig szétszóródik a gabona.

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.