Back to top

Futurisztikus almatermesztés: újítások versenye a digitális Interpoma kiállításon

A november 19-20-án sorra kerülő digitális Interpoma kiállításaon, az Interpoma Connects-en startupok versenyét is megrendezik, hogy kiválasszák az almatermesztés,- tárolás, -kereskedelem, -feldolgozás legelőremutatóbb újításait. November 20-án délután 4-6-ig mutatkozik be a sok jelentkezőből kiválasztott 13 startup az online zsűri előtt. A nyertes ingyen vehet részt a következő Interpómán.

A bemutatkozók nagy része valamilyen digitális módszert kínál a jobb termés vagy a környezet védelme céljából.

Fotó: Xfarm
Az olasz Xfarm az ellátási lánc átláthatóságát kívánja javítani digitális módszerekkel. Termesztők és kereskedők egyaránt használhatják az okostelefonos alkalmazást, ami kezeli a termesztéstechnológiát, döntéstámogató rendszert és a precíziós gazdálkodást segítő rendszert is tartalmaz. Moduláris felépítésű, bárhonnan hozzáférhető, könnyen kezelhető alkalmazás, ami 13 alapvető funkciót tartalmaz. További 18 funkcióval, 30 szenzorral lehet kiegészíteni, valamint a legfejlettebb változat a termékek nyomon követésére is alkalmas, illetve a traktorba szerelt irányítópanelen is megjelennek az információi.

Kidolgozták a gabonafélék, a szőlő, a zöldségek, a gyümölcsök, az ipari gyümölcsök, valamint a kávé és a rizs termesztéséhez optimalizált Xfarm változatokat.

Az Agranimo német cég a friss termékek termelőinek és forgalmazóinak nyújt segítséget, valós időben szolgáltat adatokat a mikroklímáról és a talajról. Szakértőik segítségével és a helyszínről gyűjtött adatokból tanácsot adnak az öntözéshez, növényvédelemhez és termésbecslést végeznek. A rendszer meteorológiai szenzorokból, időjárás-előrejelzésből, műholdas és drónfelvételek elemzéséből áll össze, így a lehető legtöbb ismeret birtokában lehet dönteni a feladatokról. Az Agranimo rendszerével javítható a gazdaságok hatékonysága és könnyebben tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

Távcsapdát (SpyFly) fejlesztett az olasz Agrorobotica, ami valós időben, távolból továbbítja a feromoncsapdák fogáseredményeit. A csapdák saját napelemről nyerik az energiát, és amellett, hogy odacsalják, megfogják és azonosítják a kártevőket, meteorológiai adatokat is gyűjtenek. A két adatsor összevetéséből pontosabb képet lehet kapni a kártevők viselkedéséről.

Hasonló eszközt készít a szlovéniai Efos cég, Trapview néven.

Dél-Tirolban indult vállalkozás az öntözésre szakosodott Odis, amely elemmel működő talajszenzorokat fejlesztett ki a víztartalom nyomon követésére. A mérési eredmények mobiltelefonról érhetők el, és az adatok alapján szabályozható az öntözés.

Fotó: Pixabay
A South Agro olasz startup, biostimulátorokat fejlesztett tengerialga-kivonat alapon, amikkel javítható a növények stresszérzékenysége. A Földközi-tengerben élő vörös és barna moszatok termesztését is megkezdték, egyelőre kísérleti jelleggel. Termékeik biotermesztésben is használhatók, segítségükkel kevesebb növényvédelmi kezelésre és tápanyag-utánpótlásra van szükség.

A spanyol BrioAgro 24 órás monitorozó rendszert fejlesztett ki a termesztésben legfontosabb körülmények nyomon követésére. Az adatok segítségével vezérlik az öntözést.

Az Agrin csapata mezőgazdászokból, mérnökökből, vegyészekből és biológusokból áll, akik a a mezőgazdaság és az ipar fenntarthatóságáért dolgoznak.

Köztudott, hogy a talaj és a talajvíz szennyezésének egyik forrása, hogy helytelenül tisztítják a permetezőgépeket és traktorokat. Az olasz cég fenntartható megoldást dolgozott ki erre a problémára.

Mobilapplikációt fejlesztett az osztrák Pixofarm is, amivel - számos alma lefotózása után - meg lehet állapítani a gyümölcsök számát, méretét, és termés-előrejelzés készíthető, beleértve a várható méretkategóriákat is. Ez a rendszer nagy segítséget ad a szüret szervezéséhez.

A Drezdai Műszaki Egyetem cége, a Senorics tömeges mérésre alkalmas spektrofotometriás optikai szenzorok fejlesztésére és gyártására szakosodott. Módszereiket a mezőgazdaságban is lehet használni, például az alma optimális érettségének és szüreti idejének megállapítására.

A komposztálódás hőjét használja energiatermelésre az olasz BioLogik Systems. A két éve alakult társaság a gyümölcsösökben, erdőgazdaságban vagy szőlőben keletkező fahulladékot használja. Egyszerű technológiájuk a körkörös gazdaságot szolgálja, hiszen többféleképpen hasznosítja a mellékterméket.

Számításuk szerint 2 ha szőlőből vagy 5 ha gyümölcsösből származik 15 tonna hasznosítható nyesedék, amiből 2 köbméter komposzt mellett 32 ezer kWh hőenergia nyerhető.

A kanadai Semios teljes körű növény- és fagyvédelmi segítséget kínál a termesztőknek, valamint optimalizálja az öntözést. A fa koronájában elhelyezett szenzorok, különböző feromoncsapdák, kameracsapdák és meteorológiai állomások segítségével valós időben lehet nyomon követni a történéseket és gyors beavatkozásra van lehetőség.

Szerbiából jelentkezett a versenyre a Fresh Agriculture Technologies mesterséges intelligencián alapuló mobilalkalmazást fejlesztett, MapMyApple néven, amit kistermelők használhatnak a kártevők és kórokozók előrejelzésére. Hét napjuk van a permetezésre. Az applikáció már előrhető a Geogle Play és az Apple store kínálatában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Túl vagyunk a szüreten

A Borászati Füzetek legújabb számában figyelmet szentelünk a biológiai alapok kérdéskörének. Az elmúlt számban indított Generációváltók sorozatunk legújabb szereplője a szekszárdi ifj Vida Péter, a közgazdászból lett borász. Illetve "Aszpirint a szőlőnek, avagy a szalicilsav szerepe az ellenálló képesség fokozásában" címmel olvashatunk írást a fenntartható gazdálkodás jegyében.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Szüreti jelentés: Mór megtette kötelességét

A Móri borvidék közel 600 hektár területű, amiből szüreti jelentést az elmúlt évekhez hasonlóan közel 450 hektárról várnak.

Agrometeorológia - Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius-fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Az agrárium modernizációja növeli a termelés jövedelmezőségét

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára magas szintű Európai Uniós szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen mutatta be Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. Az egyeztetés 21 ország, valamint az EU Bizottság aktív részvételével zajlott. 

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.