0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kávé a koronavírus árnyékában

Kávéfarmi munkásoktól a baristákig világszerte 125 millió ember megélhetése függ a kávétól, amelynek hiánya az otthonról dolgozók és gyermekeiket otthonukban tanító szülők életét is igencsak megkeserítette volna.

A tavaszi és most az őszi lezárások során is kávézók tömege húzza le a redőnyt úgy, hogy senki sem tudja, valaha megnyitnak-e még az üzletek – írja az infostart.hu. Kávéból ugyanakkor a világon sehol sem volt hiány, a reggeli feketét még a koronavírus szempontjából legsötétebb időkben is biztosan megihattuk otthonainkban. Az iparág egy része nagyszerű, más része pedig borzalmas évet zár idén. A BBC riportja arról számol be, hogyan éli túl a kávébiznisz a koronavírus-járványt.

Ha Brazíliának, a világ legnagyobb kávéexportőrének számait nézzük, rekordévről beszélhetünk.

A dél-amerikai ország 67,9 millió, egyenként hatvan kilogrammos zsáknyi arabica kávét indított útra a világ legkülönbözőbb tájai felé.

Mind a mennyiség, mind a minőség kiváló, bár azt is észben kell tartani, hogy a kávétermelésben jó és rossz évek váltakoznak. A mostani szezon jó év, de azon belül nagyon is az: a két évvel ezelőttihez képest is 3 millió zsákkal nőtt a kivitel.

João Reis, az egyik nagy kávéexportőr, a Daterra főagronómusa szerint a termesztéssel nincs is semmi gond, a betakarítással viszont lehet. Erre felkészülve a főként az ország más részeiről érkező idénymunkások létszámának felére csökkentésével kellett számolnia annak érdekében, hogy távolságtartással tudják őket elszállásolni a munkák idejére. Kihívás volt fele annyi munkással leszedni a kávébabot még azelőtt, hogy az esős évszak tönkretehetné, de így is 30 ezerrel több zsákot töltöttek meg végül, mint egy évvel ezelőtt.

A Nemzetközi Kávészövetség igazgatója, José Sette szerint a vírus a kávé termesztésére nem nagyon hat ki.

Az országok létfontosságúnak nyilvánították a kávéfarmok működését, odafigyeltek a biztonságra, így még a relatíve kis kávéexporttal rendelkező országok, mint amilyen Etiópia, is sikeresen hozták normájukat.

„A fogyasztásban nagyobb a bizonytalanság. Nem tudjuk, mi lesz a világgazdasággal ezután a sokk után. Ha már nem lesznek kormánytámogatások, tömeges munkanélküliség alakulhat ki” – vélekedik Sette.

Olaszországban, a kávérajongók mekkájában hamar jöttek a tavaszi lezárások. A kávé bolti eladása már a karantén első hetében 23 százalékkal felszökött, de a pörkölők hirtelen kereslet nélkül maradtak, és a viszonteladók is észrevették a változást: az olcsóbb kávét keresték a vásárlók. Leonardo Lelli bolognai kávépörkölő azt mondja, teli raktárral maradtak megrendelés nélkül, végül az egészségügy frontvonalában dolgozóknak kezdtek ajándékba vinni kávéjukból.

Az emberek le tudnak mondani a kávézókról, de a kávéról nem: az online eladások nőttek, inkább otthonaikban főztek le egy jó feketét.

Ebből a kereskedők is levonták a következtetéseket: a kávé e-kereskedelme erőteljesebb lesz, mint eddig volt. A pörkölő Lelli forgalma mostanra nagyjából visszatért a lezárások előttiekhez, Sette szerint a kévézók világa is visszatért a normalitáshoz. Ezzel együtt azonban megérkezett a lezárások második hulláma. Hogy mit hoz ez a kávénak, még rejtély.

Forrás: infostart.hu