A termesztés utóbbi tízéves növekedésének köszönhetően Mexikó a világ vezető szamócakereskedője lett. A hivatalos statisztikák szerint 63%-kal nőtt 2011 és 2019 között a szamóca termesztőterülete az országban.
Évente átlagosan 10 375 hektáron termelnek, és 2019-ben 443 994 tonna termést szüreteltek. A növekedés fellendítette az exportot, amíg 2010-ben 65 ezer tonna friss szamócát szállítottak külföldre Mexikóból 255 millió amerikai dollár értékben, tavaly már 200 ezer tonnát, mintegy 827,3 millió dollárért. Pedro Antonio Davalos Gonzalez, az országos agrárkutató-intézet, az INIFAP kutatója szerint
a szamócatermesztésre kedvező éghajlat, a külföldi fajták használata, a védett, fóliaalagutas technológia és az alacsony munkabérek tették lehetővé, hogy a mexikói termelők betörjenek a nemzetközi szamócapiacra.
A mexikói export robbanásszerű növekedése miatt a floridai gazdák felkérték az Egyesült Államok kormányát, hogy korlátozza a mexikói frissgyümölcs-behozatalt, mivel az éppen akkor érkezik igen versenyképes áron, amikor Floridában a termés szedése kezdődik, így rontja a helyi termesztés jövedelmezőségét. Davalos azonban hangsúlyozta, hogy a mexikói friss szamócát ősszel és télen szállítják az USA-ba, amikor ott hiány van belőle. Azt is tisztázta, hogy Mexikóban nem támogatják a szamócatermelőket. Ezenkívül a gyümölcs termesztéséhez szükséges alapanyagok közel 60%-át importálják, így azokért a mexikói termelők majdnem kétszer annyit fizetnek, mint a kaliforniai és floridai versenytársaik.