Back to top

Külföldre utazás: Negatív koronavírus-teszt eladó

Manapság nem egyszerű külföldre utazni. Az üzleti utakat, a családlátogatásokat vagy a kirándulást megnehezíti, hogy az iratok mellé egy negatív koronavírius-tesztet is fel kell mutatni. Van, aki a könnyebbik utat választja és vásárol egy hamis tesztet.

A legtöbb országba csak egy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni, és több helyen előírás a 24 órán belüli eredmény.  Ezért a tesztelést gyakran szinte közvetlenül indulás előtt kellene elvégezni, ami nem mindig lehetséges, és igen megbonyolítja az utazást. Ez a helyzet eredményezi a hamis negatív tesztek fekete piacának virágzását a világ több pontján is.

Fotó: turystyka.rp.pl
Az USA Today amerikai napilap elektronikus kiadása figyelt fel a jelenségre és beszámolt arról, hogy a múlt héten a francia rendőrök hét embert tartóztattak le hamis COVID-vizsgálati eredmények értékesítése miatt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren.

A csalók 180 és 360 dollár közötti összeget kértek értük.

Ha bebizonyosodik bűnösségük, akár öt évet is börtönben tölthetnek, és a bírság közel félmillió dollár lehet. Az esetre akkor derült fény, amikor egy Etiópiába tartó utas után nyomoztak, akinek hamis iratai voltak, és kiderült, hogy a teszteredménye sem valódi.

Dél-Amerikában, októberben a rendőrök négy brazil turistát tartóztattak le, akik hamis teszt eredményeket mutattak be, miután egy magánrepülőgéppel landoltak a Fernando de Noronha szigetcsoport egyikén. A szigetekre való bejutáshoz be kell mutatni egy legfeljebb 24 órán belül készült negatív teszteredményt.

Érkezéskor a turisták három nappal korábban elvégzett teszteket mutattak be, ami alapján nem engedték be őket a szigetcsoportba.

Nem voltak hajlandók ismételten elvégezni a teszteket, ellenben további dátumokkal ellátott negatív eredményt mutattak be, ami kissé gyanús lett a hatóságoknak. Utána néztek a laboratóriumban és kiderült, hogy hamisították a tesztelésük dátumát.

A Lacashire Telegraph pedig egy britről ír, aki beismerte, hogy megváltoztatta nevét és születési idejét kollégája negatív elektronikus teszt eredménye alapján, amikor Pakisztánba kellett volna repülnie. A hamisítás sikeres volt. Biztosra akart menni, mint kiderült, a kiránduláshoz több, előre elkészített tesztet is vitt magával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/turystyka.rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

Az EU kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét

Az Európai Unió kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét, minőségi munkahelyeket kell teremtenie, meg kell védenie a munkavállalókat, és fenntartható gazdasági növekedést kell generálnia - áll az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatáról elfogadott állásfoglalásban.