Back to top

Miért kevesebb az asztmás a parasztgyerekek között?

Tudományosan is alátámasztották, hogy a gazdálkodó családban, farmon felnövő gyerekek között kevesebb az asztmás, mint kortársaik körében, számolt be róla az agrarheute.com.

Tudni véljük, hogy aki vidéki környezetben, farmon nő fel, az egészségesebb, sőt, azt is tartja a közbeszéd, hogy a mezőgazdasági környezetben élő gyerek kisebb eséllyel betegszenek meg asztmában. Müncheni kutatók (a Helmholtz Centrum, illetve a Ludwig-Maximilian Egyetem szakemberei) kifejtették, hogy miért van így, számol be róla az agrarheute.com portál.

Fotó: Pixabay

Az ok a bélrendszerben (is) keresendő, világítottak rá a kutatók.

Az ugyanis, hogy milyen szintű védelemre képes az immunrendszerünk, az a belünk mikroflóráján is nagyon nagy mértékben múlik.

Az első életév során alakul ki a bél mikroflórája, később ez stabilizálódik, és elkísér minket az életünk során. Minél fejlettebb a bél-mikroflóra, annál több olyan baktérium van benne, amely rövidláncú zsírsavakat termel, ezeknek pedig nagyon nagy a szerepük az asztma elleni védekezésben.

Vizsgálataik során a német kutatók megállapították, hogy

a bél-mikroflóra kifejlődésében nagyon komoly szerepük van azoknak a hatásoknak, amelyek kifejezetten mezőgazdasági környezetben érhetik csak a kisgyerekeket,

vagyis például, hogy rendszeresen tartózkodnak az istállóban.

„Ebben a sajátos környezetben számos olyan környezeti hatás éri a gyerekeket, amely beépül a bél-mikroflórába, és ily módon pozitívan befolyásolja az asztma elleni védekezőrendszert” – hivatkozta az agrarheute.com cikke dr. Martin Depner a Helmholtz Centrum szakértőjének véleményét.

A kutatásba 700 két és tizenkét hónap közötti kisgyereket vontak be, akinek egy része mezőgazdasági környezetben él.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élesebb tőle a látásunk és megtanít fütyülni. Mi az?

Szinte minden háztartásban fogyasztanak sárgarépát és az egyik leginkább gyerekbarát zöldségféle, gyakran szerepel az uzsonnás dobozokban. De mit tesz pontosan a sárgarépa a szervezetért és hogyan építheti be az étrendjébe? Íme, a sárgarépa egészségügyi előnyei és fogyasztásának legjobb módjai.

A robotoknak nem fáj a kapálás

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

A paprika és a C-vitamin

Szent-Györgyi Albert az aszkorbinsavnak (eredetileg hexuronsavnak) nevezett bioaktív anyagot a magyar paprikából kristályosította ki nagy mennyiségben és nevezte el C-vitaminnak. Ezeket az eredményeket először 1934-ben tették közzé a Biochemistry tudományos folyóiratban. A tudósnak a C-vitamin élettani hatásaira irányuló kutatási eredményeit 1937-ben Nobel-díjjal ismerték el.

150 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon az Egyesült Államokban

A Bill Gates által támogatott Oxitec biotechnológiai cég folytatja azt a tervet, miszerint több százmillió génmódosított szúnyogot engedjen szabadon Floridában, hogy a népességszabályozás egy új, kísérleti jellegű formáját tesztelje - erősítette meg a vállalat egy sajtóközleményben. A szúnyogok első adagját a héten engedték szabadon.

Erdélyben is megjelent a madárinfluenza, 180 ezer szárnyast ölnek le

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus jelentélét mutatták ki egy Maros megyében, Nyárádtőn (Ungheni) működő baromfifarmon, ezért elrendelték a teljes állomány (180 ezer szárnyas) elpusztítását - közölte pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA).

Megkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka

2021. május 1-jén megkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. Számukra a tagdíj megfizetésének határideje 2021. június 15.

Jubilál idén a Farmer Expó

Járvány ide vagy oda, a szervezők 30. alkalommal is „nekifutnak” az agrár-seregszemlének.

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Áldás vagy átok a gyom?

A kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a gyomok elleni küzdelem. A kertművelésre fordított idő jelentős hányadát általában gazolás teszi ki, aminek érdekében sokan hajlandók minden eszközt, akár vegyszereket is bevetni.