Back to top

Tartsunk ehető szobanövényeket!

Nyaranta lehet találkozni a piacokon például pizza-, magyaros-, vagy grill zöldfűszer összeállításokkal, amikor egy kaspóba 3-4 fűszernövény fajt ültetnek be a kertészetekben, és így árulják eleve ételhez tematizáltan. A szobanövényeinket is összeválogathatjuk úgy hogy ne csak szépek, hanem ehetőek, vagy gyógyhatásúak is legyenek.

Szép és még másra is jó

A szobanövények szépek, de egy részük mérgező, mint a Dieffenbachia félék. Miért ne válasszunk inkább ehetőt?
Fotó: wikipedia
Nekünk, magyaroknak az egzotikum azt jelenti, hogy valami távoli, melegebb égövi ország növényeit igyekszünk életben tartani több-kevesebb sikerrel az itteni körülmények között.
Van azonban még pár számunkra felfedezetlen világrész, ilyen például Kína növényzete.

Kína jó nagy kiterjedésű ország, emiatt rendelkezik olyan éghajlatú területekkel is, melyek nagyon hasonlítanak hazánkéhoz, tehát az onnan származó növények nekünk egzotikusak, mert ismeretlenek, ám könnyebben tarthatók, mivel igényeik megegyeznek azzal, ami a mi éghajlatunkon alapból adottak.

A tematikus kertészkedési lehetőségek bemutatásával szeretnénk kedvet csinálni ahhoz, hogy akár szobában, akár kertben ne csak azért tartsunk valamit, mert szép, hanem mert érdemes megismerni más oldaláról is a növényeket.

Köztéri fűszerkert

A nálunknál fejlettebb kertkultúrával rendelkező országokban egyre inkább előtérbe kerülnek a tematikusan kialakított növény együttesek. Ausztriában szinte minden kisvárosban van gyógynövényes-fűszernövényes ágyás, amit a város tart fenn. Az ott lakók pedig nem legelik tarrá ezeket, de senki nem szól azokra, akik pár levelet elvisznek, vagy amiből sok van, egy-egy tövet kiemelnek – hiszen ezért vannak. Ez a közösségi fűszerkertészkedés nálunk még nem divat (pár helyen elvétve már Magyarországon is van ilyen), de a tematikus kertészkedéshez hátha sikerül egy kicsit kedvet csinálni. Mivel nyakunkon a tél, itt az idő eltervezni, mit szeretnénk jövőre látni a kertünkben, de egyes tematikus projekteknek akár télen is neki lehet kezdeni.

Jó példa a tematikus kertészkedésre, ha ehető díszítőértékkel is bíró növényeket tartunk a szobában, vagy szobában is tartható adaptogén gyógynövények.

De a kertben is készíthetünk tematikus ágyásokat, például sok káposztaféle télen is szedhető ezekből egy hó alól is betakarítható zöldségeságyás is összejöhet...

Ehető szobai zöldségek és adaptogén szobai gyógynövények

Halmy Péternek a gyűjteményében több olyan szobanövény is van, melyek szépek, de emellett ezekből akár egy salátát is összerakhatunk bármikor. Ilyen többek között az okinawa spenót, vagy egy másik szobai dísznövényként is tartható faj a bazella, más néven a malabári spenót. De amikor megismerjük a gulant, a gotu kolát vagy a pekingi füvet, kiderül, hogy ezek keleten híres gyógynövények, érdemes belőlük naponta egy-egy levelet elfogyasztani.

Hazánkban a gyógynövényeket legtöbben teaként fogyasztjuk.

A gyűjtő erre azt mondta, hogy ő néha lusta megcsinálni egy teát, de a lakásban jártában-keltében ezekből a napi egy-egy levelet sokkal egyszerűbben el tudja fogyasztani. A képeken látható növények tényleg szépek, de hasznosak is. Ezek nálunk még szinte ismeretlen fajok, ám érdemes lenne őket jobban megismerni.

Murdannia loriformia
Fotó: wikipedia

Ezek a gyógyhatású növények azért is lettek híresek eredeti hazájukban, mert ott máshogy állnak hozzá a gyógyításhoz. Ezek adaptogén gyógynövények. Míg hazánkban egyes betegségekre, vagy tünetekre használunk fel gyógynövényeket, az adaptogén csoportba tartozóknak más a hatásmechanizmusuk.

Ezek lényege, hogy nem egy-egy körülhatárolt betegségre jók, hanem segítenek az emberi szervezet lelki és fizikai stresszel kapcsolatos ellenálló képességét fokozni.

Ez is egy jó tematika, ha ilyen széles hatókörű immunerősítő növényekkel vesszük körbe magunkat.

Angyalfű, Pekingi fű (Murdannia loriformis)

Szubtrópusi faj, de igénytelen, gyorsan nő, nálunk cserepesként tartható, főleg sarjhajtásokkal szaporítható. Számos tumornál igazolták gátló, kórlefolyás lassító gyógyhatását.

Fűrészkaktusz (Aloe arborescens)

Igazából nem is kaktusz. Valójában a leghatékonyabb aloé, ennek gyógyhatását és hatóanyagait kezdték el kutatni először – több, mint száz éve –, és csak később kerültek képbe a ma sokat emlegetett, jóval nagyobb gélhozamú, gyorsabb növekedésű fajok, mint az Aloe vera Barbadensis. Sajnos gélhozama kevesebb és lassan nő, de csodaszép növény. Oldalhajtásai legyökereztetésével szaporítható.

Gynura procumbens - az Okinawa-spenót közeli rokona. Ez zöld levelű, az Okinawa-spenót zöld és bordó
Fotó: wikipedia

Okinawa-spenót (Gynura crepioides, G. bicolor)

Okinawán ez az egyik fő eledele a világ leghosszabb életű embereinek. Levelei nyersen is ehetők, vagy spenótként elkészíthetők. Évelő, nálunk cserepesként tartható növény, hajtásvégek legyökereztetésével szaporítható.

Gynostemma pentaphyllum
Fotó: wikipedia
Gulan, Jiogulan (Gynostemma pentaphyllum)
A gulan tulajdonképp nem más, mint egy cserépben is nevelhető gyógyszer, de kertben is tartható. Télre elfagy, ám tavasszal újra kihajt ez a látványos kúszónövény.

Elég néhány levelét naponta teának, vagy salátában felhasználni, már érezhető a gyógyhatása.

Erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns hatású, szabályozza az anyagcserét, megelőzi a stressz által okozott betegségeket, erősíti az idegrendszert. A gulan kiváló a kimerültség ellen. Hasonló a hatása, mint a ginzengnek, csak a nagyobb koncentrációjú hatóanyagot mutattak ki benne. Ezen kívül pozitív, harmonizáló hatással van a közérzetre. A növény Kína déli részéből származik, ahol a „halhatatlanság növényének” nevezik, mert úgy tartják, hogy azon a területen, ahol rendszeresen fogyasztják a gulan-teát, ott a lakosság nagy része 100 évnél is tovább él.

Centella asiatica
Fotó: wikipedia
Gotu Kola, Ázsiai gázló (Centella asiatica)

A gotu kola néven ismert ázsiai gázló főleg a keleti világban népszerű, ahol gyakran az „élet forrásaként” emlegetik. Ezen becenevét egy legenda ihlette, amely szerint egy füvész kétszáz éves koráig élt, mert napi szinten fogyasztotta a növényt valamilyen formában.

A gotu kola asiaticoside és madecassoside tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni, vagy késleltetni a krónikus vénás elégtelenséget.

Ez az állapot akkor alakul ki, amikor az erekben található „szelepek” elgyengülnek vagy károsodnak, ami a vér felgyülemléséhez vezet a láb ereiben. Ez visszerekhez vagy vérrögökhöz vezethet.

Bacopa monnieri
Fotó: wikipedia
Brahmi (Bacopa monnieri)
Egy olyan gyógynövény, amit az ayurvédikus gyógyászatban az idegrendszer erősítésére, memória- és koncentrálóképesség növelésére, asztmára, Alzheimer-kór kezelésére használnak. Szorongás-oldó gyógyhatású szerként is alkalmazzák az ayurvédikus orvoslásban, javítja a szervezet stressz tűrő képességét.

Télen szobában, nyáron a kertben is tartható, nagyon vízigényes, akár vízinövényként is tartható faj.

Évszázadok óta alkalmazzák a memória erősítésére és az összpontosítás elősegítésére. Támogatja az idegrendszert, ezért jótékony hatással van a gyomorfekélyre. Alzheimer-kór esetén hatásos lehet, mert serkenti az ingerület átvitelt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.