Back to top

Tartsunk ehető szobanövényeket!

Nyaranta lehet találkozni a piacokon például pizza-, magyaros-, vagy grill zöldfűszer összeállításokkal, amikor egy kaspóba 3-4 fűszernövény fajt ültetnek be a kertészetekben, és így árulják eleve ételhez tematizáltan. A szobanövényeinket is összeválogathatjuk úgy hogy ne csak szépek, hanem ehetőek, vagy gyógyhatásúak is legyenek.

Szép és még másra is jó

A szobanövények szépek, de egy részük mérgező, mint a Dieffenbachia félék. Miért ne válasszunk inkább ehetőt?
Fotó: wikipedia
Nekünk, magyaroknak az egzotikum azt jelenti, hogy valami távoli, melegebb égövi ország növényeit igyekszünk életben tartani több-kevesebb sikerrel az itteni körülmények között.
Van azonban még pár számunkra felfedezetlen világrész, ilyen például Kína növényzete.

Kína jó nagy kiterjedésű ország, emiatt rendelkezik olyan éghajlatú területekkel is, melyek nagyon hasonlítanak hazánkéhoz, tehát az onnan származó növények nekünk egzotikusak, mert ismeretlenek, ám könnyebben tarthatók, mivel igényeik megegyeznek azzal, ami a mi éghajlatunkon alapból adottak.

A tematikus kertészkedési lehetőségek bemutatásával szeretnénk kedvet csinálni ahhoz, hogy akár szobában, akár kertben ne csak azért tartsunk valamit, mert szép, hanem mert érdemes megismerni más oldaláról is a növényeket.

Köztéri fűszerkert

A nálunknál fejlettebb kertkultúrával rendelkező országokban egyre inkább előtérbe kerülnek a tematikusan kialakított növény együttesek. Ausztriában szinte minden kisvárosban van gyógynövényes-fűszernövényes ágyás, amit a város tart fenn. Az ott lakók pedig nem legelik tarrá ezeket, de senki nem szól azokra, akik pár levelet elvisznek, vagy amiből sok van, egy-egy tövet kiemelnek – hiszen ezért vannak. Ez a közösségi fűszerkertészkedés nálunk még nem divat (pár helyen elvétve már Magyarországon is van ilyen), de a tematikus kertészkedéshez hátha sikerül egy kicsit kedvet csinálni. Mivel nyakunkon a tél, itt az idő eltervezni, mit szeretnénk jövőre látni a kertünkben, de egyes tematikus projekteknek akár télen is neki lehet kezdeni.

Jó példa a tematikus kertészkedésre, ha ehető díszítőértékkel is bíró növényeket tartunk a szobában, vagy szobában is tartható adaptogén gyógynövények.

De a kertben is készíthetünk tematikus ágyásokat, például sok káposztaféle télen is szedhető ezekből egy hó alól is betakarítható zöldségeságyás is összejöhet...

Ehető szobai zöldségek és adaptogén szobai gyógynövények

Halmy Péternek a gyűjteményében több olyan szobanövény is van, melyek szépek, de emellett ezekből akár egy salátát is összerakhatunk bármikor. Ilyen többek között az okinawa spenót, vagy egy másik szobai dísznövényként is tartható faj a bazella, más néven a malabári spenót. De amikor megismerjük a gulant, a gotu kolát vagy a pekingi füvet, kiderül, hogy ezek keleten híres gyógynövények, érdemes belőlük naponta egy-egy levelet elfogyasztani.

Hazánkban a gyógynövényeket legtöbben teaként fogyasztjuk.

A gyűjtő erre azt mondta, hogy ő néha lusta megcsinálni egy teát, de a lakásban jártában-keltében ezekből a napi egy-egy levelet sokkal egyszerűbben el tudja fogyasztani. A képeken látható növények tényleg szépek, de hasznosak is. Ezek nálunk még szinte ismeretlen fajok, ám érdemes lenne őket jobban megismerni.

Murdannia loriformia
Fotó: wikipedia

Ezek a gyógyhatású növények azért is lettek híresek eredeti hazájukban, mert ott máshogy állnak hozzá a gyógyításhoz. Ezek adaptogén gyógynövények. Míg hazánkban egyes betegségekre, vagy tünetekre használunk fel gyógynövényeket, az adaptogén csoportba tartozóknak más a hatásmechanizmusuk.

Ezek lényege, hogy nem egy-egy körülhatárolt betegségre jók, hanem segítenek az emberi szervezet lelki és fizikai stresszel kapcsolatos ellenálló képességét fokozni.

Ez is egy jó tematika, ha ilyen széles hatókörű immunerősítő növényekkel vesszük körbe magunkat.

Angyalfű, Pekingi fű (Murdannia loriformis)

Szubtrópusi faj, de igénytelen, gyorsan nő, nálunk cserepesként tartható, főleg sarjhajtásokkal szaporítható. Számos tumornál igazolták gátló, kórlefolyás lassító gyógyhatását.

Fűrészkaktusz (Aloe arborescens)

Igazából nem is kaktusz. Valójában a leghatékonyabb aloé, ennek gyógyhatását és hatóanyagait kezdték el kutatni először – több, mint száz éve –, és csak később kerültek képbe a ma sokat emlegetett, jóval nagyobb gélhozamú, gyorsabb növekedésű fajok, mint az Aloe vera Barbadensis. Sajnos gélhozama kevesebb és lassan nő, de csodaszép növény. Oldalhajtásai legyökereztetésével szaporítható.

Gynura procumbens - az Okinawa-spenót közeli rokona. Ez zöld levelű, az Okinawa-spenót zöld és bordó
Fotó: wikipedia

Okinawa-spenót (Gynura crepioides, G. bicolor)

Okinawán ez az egyik fő eledele a világ leghosszabb életű embereinek. Levelei nyersen is ehetők, vagy spenótként elkészíthetők. Évelő, nálunk cserepesként tartható növény, hajtásvégek legyökereztetésével szaporítható.

Gynostemma pentaphyllum
Fotó: wikipedia
Gulan, Jiogulan (Gynostemma pentaphyllum)
A gulan tulajdonképp nem más, mint egy cserépben is nevelhető gyógyszer, de kertben is tartható. Télre elfagy, ám tavasszal újra kihajt ez a látványos kúszónövény.

Elég néhány levelét naponta teának, vagy salátában felhasználni, már érezhető a gyógyhatása.

Erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns hatású, szabályozza az anyagcserét, megelőzi a stressz által okozott betegségeket, erősíti az idegrendszert. A gulan kiváló a kimerültség ellen. Hasonló a hatása, mint a ginzengnek, csak a nagyobb koncentrációjú hatóanyagot mutattak ki benne. Ezen kívül pozitív, harmonizáló hatással van a közérzetre. A növény Kína déli részéből származik, ahol a „halhatatlanság növényének” nevezik, mert úgy tartják, hogy azon a területen, ahol rendszeresen fogyasztják a gulan-teát, ott a lakosság nagy része 100 évnél is tovább él.

Centella asiatica
Fotó: wikipedia
Gotu Kola, Ázsiai gázló (Centella asiatica)

A gotu kola néven ismert ázsiai gázló főleg a keleti világban népszerű, ahol gyakran az „élet forrásaként” emlegetik. Ezen becenevét egy legenda ihlette, amely szerint egy füvész kétszáz éves koráig élt, mert napi szinten fogyasztotta a növényt valamilyen formában.

A gotu kola asiaticoside és madecassoside tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni, vagy késleltetni a krónikus vénás elégtelenséget.

Ez az állapot akkor alakul ki, amikor az erekben található „szelepek” elgyengülnek vagy károsodnak, ami a vér felgyülemléséhez vezet a láb ereiben. Ez visszerekhez vagy vérrögökhöz vezethet.

Bacopa monnieri
Fotó: wikipedia
Brahmi (Bacopa monnieri)
Egy olyan gyógynövény, amit az ayurvédikus gyógyászatban az idegrendszer erősítésére, memória- és koncentrálóképesség növelésére, asztmára, Alzheimer-kór kezelésére használnak. Szorongás-oldó gyógyhatású szerként is alkalmazzák az ayurvédikus orvoslásban, javítja a szervezet stressz tűrő képességét.

Télen szobában, nyáron a kertben is tartható, nagyon vízigényes, akár vízinövényként is tartható faj.

Évszázadok óta alkalmazzák a memória erősítésére és az összpontosítás elősegítésére. Támogatja az idegrendszert, ezért jótékony hatással van a gyomorfekélyre. Alzheimer-kór esetén hatásos lehet, mert serkenti az ingerület átvitelt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négyen versengenek a díjért

Bemutatták azt a négy új nemesítésű fajtát, amelyek idén esélyesek lehetnek a FleuroStar2021 díj elnyerésére. A versenyt szervező Fleuroselect nemzetközi dísznövényszövetség összegyűjtötte, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetően szerepelhetnek ezek a fajták a legjobbak között.

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

Egyesíti az előnyöket

Az amerikai pot in pot (konténer a konténerben) faiskolai termesztési rendszer egyesíti a szabadföldi és a konténeres termesztés előnyeit. A módszer lényege, hogy két konténer süllyesztenek a talajba, az egyik az úgynevezett állandó, a másik pedig a növényt tartalmazó termesztőcserép.

Szikrázó virágszőnyeget alkot a kristályvirág

Dél-Afrika hegyeiből és sivatagaiból származik a kristályvirág, amit körülbelül 30 éve vezettek be a dísznövény-kertészetbe mint fagytűrő, gazdagon virágzó pozsgás növényt. A kristályvirágokat többféleképpen lehet felhasználni, a terület adottságaitól függően.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Sicc a kertből! - Macskariasztó trükkök

Szőrösek, aranyosak, bújósak és magának valóak egyszerre, ugyanakkor konokok, de játékosak… és igazán fura viselkedést képes produkálni. Cirmik, Lukréciák és Szerénkék hada bandázik a kertekben, és nemcsak átjáróházként tekintenek a magántulajdonú ingatlanokra, de hatalmas alomtálcának is vélik gondozott gyepünk, virágágyásaink, zöldséges és fűszernövénykertünk minden egyes négyzetcentiméterét.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Méhekről és mézről a Szelávi fesztiválon

Egy családias fesztivál a hétvégére, zenével, tánccal, irodalommal, méhekkel!

A budapesti virágágyások örökbe fogadhatók

Már van rá példa, hogy valaki fővárosi virágágyást fogadott örökbe egyeztetve a Főkerttel. A cég örült a megkeresésnek, mert nem tudnak mindenhol napi szintű gondoskodást biztosítani, ezért jó ha egy ilyen civil kezdeményezés résztvevői is besegítenek ebbe.

A füge is okozhat "égési sérülést"

Hamarosan itt a fügeszezon. Akinek érzékeny a bőre, óvatosan bánjon a növénnyel: akárcsak a sajtóhírekből ismert medvetalp, a füge is válthat ki allergiás bőrgyulladást. Zárt ruházattal, körültekintéssel meg lehet előzni a kellemetlenséget.