0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Európai Unió Tanácsa következtetéseket fogadott el a 2020 utáni uniós Erdészeti Stratégiáról

Magyarország üdvözli a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása és javítása érdekében tett uniós intézkedéseket. Annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott módon éljünk az erdő nyújtotta előnyökkel, biztosítanunk kell a fenntartható erdőgazdálkodást. Az erdők azzal, hogy gazdasági, társadalmi és környezeti célokat szolgálnak, egyszerre több funkciót is betöltenek.

Nem csupán élőhelyül szolgálnak az állatok és növények számára, de lényeges szerepet játszanak az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és más környezetvédelmi szolgáltatások nyújtásában is.

Az erdőtelepítés a magyar kormányzati politika kiemelt céljai között szerepel. Hazánk az elmúlt évtizedekben csaknem megduplázta erdőterületét, ezzel az erdősültség mára meghaladja a 21 százalékot.

A cél, hogy 2030-ra az ország erdővel és fával borított területe 27 százalékra növekedjen.

Az unió nem rendelkezik közös erdészeti politikával, ez elsősorban nemzeti kompetencia. Ettől függetlenül szükség van az erdőgazdálkodást érintő uniós politikák közötti összhang megteremtésére. A tagállamok egyetértenek abban, hogy szükséges az erdészeti vonatkozású uniós szakpolitikák széttagoltságának csökkentése, koordinációjuk javítása, stratégiai szintű kezelése.

A cél egy olyan új, független és önálló uniós Erdészeti Stratégia kidolgozása, amely a fenntartható erdőgazdálkodás holisztikus megközelítésére épül és figyelembe veszi az erdőalapú értéklánc valamennyi gazdasági, társadalmi és környezeti szempontját.

Az összehangolt, kiegyensúlyozott és koherens uniós stratégia biztosítja az erdők többfunkciós és többdimenziós szerepének folytonosságát.

A stratégia hasznos összefoglalója az EU-n belüli, erdőgazdálkodást érintő feladatoknak, politikáknak, amely alapul szolgál a hazai Nemzeti Erdőstratégia végrehajtásához is.

Az elfogadott következtetések kiemelik az erdőknek az Európai Zöld Megállapodás céljai elérésében – így egyebek mellett a biológiai sokféleség megőrzésében, a klímaváltozás ütemének mérséklésében – betöltött szerepét. Hangsúlyozzák továbbá az erdők multifunkcionális jellegének jelentőségét.

Az Európai Bizottság várhatóan 2021 első felében mutatja be a 2020 utáni időszakra vonatkozó EU Erdészeti Stratégiát.

Forrás: Agrárminisztérium