Back to top

Hány embert etet ma egy német gazda?

Egy statisztikán és a technika fejlődésén keresztül pontosan nyomon követhető a mezőgazdaság forradalma, és kiderül, hogy ma hány embert képes ellátni élelemmel egyetlen német gazda. A német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Ügynökség tanulmánya szerint 1950-ben egy német gazda 10 embert tudott ellátni élelemmel, ma pedig 140-et.

100 évvel ezelőtt Németországot mezőgazdasági országnak tekintették. A dolgozók 38 százaléka a mezőgazdaságban talált munkát, és így ez a szektor csaknem 30 százalékkal járult hozzá a nemzeti össztermékhez. 1900 körül egy gazda csak azon dolgozott, hogy körülbelül négy embert etessen, azaz lásson el élelmiszerrel.   

1950-ben egy gazda már 10 ember, további 10 évvel később pedig 17 ember számára tudott elegendő mennyiségű élelmiszert termelni.

A következő években a mezőgazdasági termelékenység gyorsan növekedett. 2000-re ez a szám 127-re nőtt.

Ma egy gazda elméletileg 140 embert tud ellátni. Ez kétszer annyi, mint 1990-ben. Ez a mennyiség csak a Németországban előállított élelmiszereket és takarmányokat tartalmazza. Ha figyelembe vesszük azt a takarmány mennyiséget is, amelyet a német gazdák külföldről importálnak állataik etetésére, akkor 149-re nő az élelmiszerrel ellátott emberek száma.

Míg 100 évvel ezelőtt egy gazda átlagosan körülbelül 1,85 tonna búzát aratott le egy hektárról, addig jelenleg a búza hektáronkénti hozama átlagosan 7,6 tonna, ami több mint négyszerese a száz évvel ezelőttinek.

Továbbá száz évvel ezelőtt hektáronként csaknem 13 tonna burgonyát lehetett betakarítani, manapság ez hektáronként körülbelül 43 tonna.

A termelés hatalmas növekedését olyan fejlett termelési módszerek tették lehetővé, mint az erősebb mezőgazdasági gépek, a hatékonyabb növényvédelem és az új típusú gabonák.

A 20. században az igavonó állatokat motoros gépek váltották fel. Ez a fejlesztés az úgynevezett mezőgazdasági forradalom (Agricultural Revolution) 1.0 néven ismert. A traktor, mint univerzális, kardántengelyes és hidraulikus gép bevezetése jelenti a második lépcsőfokot mezőgazdasági forradalomban (2.0). 1980 óta az elektronika bekerült a mezőgazdasági gépekbe és a mezőgazdaságban használt személyi számítógépekbe, ez lett a 3.0-ás szint.

Néhány éve zajlik a digitalizálás a gazdaságokban, ami többek között segíti a termelési folyamatok hatékonyabbá tételét, az állatok jólétét és a környezet hatékony védelmét. Ez a fejlesztés képviseli a 4.0-ás szintet.

Németországban tízből több mint nyolc mezőgazdasági vállalkozás már használ digitális technológiákat és alkalmazásokat, például csúcstechnológiás mezőgazdasági gépeket, érzékelőket, robotokat vagy drónokat. A kutatások szerint további tíz százalék tervezi a bevezetést.

A Mezőgazdaság 4.0 középpontjában a termelési folyamatok intelligens összekapcsolása áll, nemcsak a gazdaságban, hanem az egész értékesítési láncban. Ez magában foglalja a modern információs és kommunikációs technológiák alkalmazását az adatok kiértékeléséhez és a döntések támogatásához.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precízió és digitalizáció a szántóföldi gazdálkodásban

Az elmúlt évtizedben a KITE Zrt. elébe ment mindannak, ami a következő évtized után az Európai Unióban a gazdákra vár. Június 1-jén Nádudvaron, 3-án Dalmandon, 9-én pedig Mezőfalván rendhagyó bemutatón vázolták, hogy a több oldalról szorongatott mezőgazdálkodásnak szerintük mi jelenti a kiutat.

Földpiac: a történelmi esély

Bár a törvény nem szabott határidőt az ukrán állampolgárok földhöz jutását illetően, a szakértők egyértelműen állítják, hogy a még szabad földterületek rövid időn belül gazdára találnak. Ukrajnában néhány hét múlva, július 1-jén megnyitják a földpiacot, amitől várhatóan felgyorsulnak az események.

Rendszeresen mezőgazdasági magánutakra tereli az autósokat a Google Maps

Érdemi problémává vált Németország néhány térségében, hogy a navigációs rendszerek mezőgazdasági területeken átvezető magánutakat jelölnek meg a legrövidebb vagy a leggyorsabb útvonalként. Az agrarheute.com portál foglalkozott a témával friss cikkében.

Szamóca, a csábító

A szamóca olyan gyümölcs, amit senkinek nem kell bemutatni. Csábító már a színe is, nem beszélve az illatáról, és persze a zamatáról. Jó hatással van az egészségre. Egyetlen hátránya, hogy meglehetősen sokba kerül, legalábbis az idei szezonban. Ettől függetlenül közkedvelt, fogyasztják frissen, vagy sokan lekvárt is készítenek belőle.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Vegán pókselyemmel az egyszer használatos műanyagok ellen

A kutatók előállítottak egy növényi alapú anyagot, amely a pókselyemhez hasonlít erősségében és sűrűségében, így akár számos fogyasztói termékben helyettesítheti az egyszer használatos műanyagokat.

Kínában high-tech üvegházakkal küzdenek a koronavírus okozta élelmiszerhiánnyal

Kína legnépesebb városa, Sanghaj mellett fekvő Chongming-szigeten a munkások paradicsomot és uborkát szednek és csomagolnak egy üvegházban, amelyet egy holland vállalat üzemeltet. A több mint három futballpálya hosszú és két emelet magas létesítmény havonta akár 120 tonna cseresznyeparadicsomot is képes termelni.

Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény - hogy áll a hazai dohánytermesztés?

A dohányágazatban a tavalyi év koránt sem volt kedvező a termelőknek, ami egyrészt a palántanevelés időszakában az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadt, emellett a pandémia okozta munkaerőhiányt is megsínylette az ágazat. Az idei év kilátásairól, a palántanevelésről és az ágazat helyzetéről Kenyeres Sándor, a tisztújítás során a MADOSZ frissen választott elnöke számolt be lapunknak.

Értéktőzsde - Kötés nélküli kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a június 4–10. közötti tőzsdenapokon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára változatlanul 86 500 forint/tonna volt. A termény 2021. november – 2022. júliusi jegyzése 2000–3000 forinttal 67 250–71 000 forint/tonnára emelkedett.

Nem a helyi gazdákkal versenyeznek

Két magyar is felkerült az amerikai Forbes magazin 30 under 30 listájára. Észak-Amerikában már 10 éve minden évben összeállítja a kiadó a harminc legtehetségesebb 30 évesnél fiatalabb személy listáját, több kategóriában – művészet, média, oktatás, sport, tudomány, technika, üzlet, vállalkozás –, és hatodik éve európai top harmincas listát is készít.