0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hány embert etet ma egy német gazda?

Egy statisztikán és a technika fejlődésén keresztül pontosan nyomon követhető a mezőgazdaság forradalma, és kiderül, hogy ma hány embert képes ellátni élelemmel egyetlen német gazda. A német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Ügynökség tanulmánya szerint 1950-ben egy német gazda 10 embert tudott ellátni élelemmel, ma pedig 140-et.

100 évvel ezelőtt Németországot mezőgazdasági országnak tekintették. A dolgozók 38 százaléka a mezőgazdaságban talált munkát, és így ez a szektor csaknem 30 százalékkal járult hozzá a nemzeti össztermékhez. 1900 körül egy gazda csak azon dolgozott, hogy körülbelül négy embert etessen, azaz lásson el élelmiszerrel.   

1950-ben egy gazda már 10 ember, további 10 évvel később pedig 17 ember számára tudott elegendő mennyiségű élelmiszert termelni.

A következő években a mezőgazdasági termelékenység gyorsan növekedett. 2000-re ez a szám 127-re nőtt.

Ma egy gazda elméletileg 140 embert tud ellátni. Ez kétszer annyi, mint 1990-ben. Ez a mennyiség csak a Németországban előállított élelmiszereket és takarmányokat tartalmazza. Ha figyelembe vesszük azt a takarmány mennyiséget is, amelyet a német gazdák külföldről importálnak állataik etetésére, akkor 149-re nő az élelmiszerrel ellátott emberek száma.

Míg 100 évvel ezelőtt egy gazda átlagosan körülbelül 1,85 tonna búzát aratott le egy hektárról, addig jelenleg a búza hektáronkénti hozama átlagosan 7,6 tonna, ami több mint négyszerese a száz évvel ezelőttinek.

Továbbá száz évvel ezelőtt hektáronként csaknem 13 tonna burgonyát lehetett betakarítani, manapság ez hektáronként körülbelül 43 tonna.

A termelés hatalmas növekedését olyan fejlett termelési módszerek tették lehetővé, mint az erősebb mezőgazdasági gépek, a hatékonyabb növényvédelem és az új típusú gabonák.

A 20. században az igavonó állatokat motoros gépek váltották fel. Ez a fejlesztés az úgynevezett mezőgazdasági forradalom (Agricultural Revolution) 1.0 néven ismert. A traktor, mint univerzális, kardántengelyes és hidraulikus gép bevezetése jelenti a második lépcsőfokot mezőgazdasági forradalomban (2.0). 1980 óta az elektronika bekerült a mezőgazdasági gépekbe és a mezőgazdaságban használt személyi számítógépekbe, ez lett a 3.0-ás szint.

Néhány éve zajlik a digitalizálás a gazdaságokban, ami többek között segíti a termelési folyamatok hatékonyabbá tételét, az állatok jólétét és a környezet hatékony védelmét. Ez a fejlesztés képviseli a 4.0-ás szintet.

Németországban tízből több mint nyolc mezőgazdasági vállalkozás már használ digitális technológiákat és alkalmazásokat, például csúcstechnológiás mezőgazdasági gépeket, érzékelőket, robotokat vagy drónokat. A kutatások szerint további tíz százalék tervezi a bevezetést.

A Mezőgazdaság 4.0 középpontjában a termelési folyamatok intelligens összekapcsolása áll, nemcsak a gazdaságban, hanem az egész értékesítési láncban. Ez magában foglalja a modern információs és kommunikációs technológiák alkalmazását az adatok kiértékeléséhez és a döntések támogatásához.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl