Back to top

Hat lépés amivel segítheti bolygónkat

A természet komoly veszélynek van kitéve és az emberiség válaszút előtt áll. Sir David Attenborough szerint a palackok újrahasznosítása és az újrafelhasználható táskák árusítása a szupermarketekben nem elég. Többet kell tenni környezetünk megóvásáért. Ahhoz, hogy segíteni tudjuk bolygónk gyógyulását, itt az ideje, hogy változtassunk hétköznapi berögződéseinken.

1, Tartson húsmentes hétfőt

Sir David Attenborough arra kéri az emberiséget, hogy csökkentsék a húsevés mértékét, mert bolygónk nem képes eltartani húsevők milliárdjait.

Az élelmiszergyártás az üvegházhatásúgázkibocsátás 30 %-át teszi ki. Az angliai Meatless Farm húsmentes élelmiszerek előállításával foglalkozik.

Szerintük, ha a brit családok hetente legalább egyszer helyettesítenék a vöröshúst, valamilyen húspótlóval készült termékek fogyasztásával, akkor az Egyesült Királyság üvegházhatásúgázkibocsátása 50 millió tonnával csökkenne évente.

Ez ugyanaz mintha 16 millió autót vonnánk ki a forgalomból.

2, Egy falatot se pazaroljon

Az élelmiszerhulladékokból származó gázok, az üvegházhatásúgázkibocsátás csaknem 8 %-át teszik ki. Ebből a britek által évente termelt 6,6 millió tonna élelmiszerhulladék is jócskán kiveszi a részét. – mondta Mark Hall, a businesswaste.co.uk hulladékgazdálkodási szakembere.

Felhívták a szupermarketek figyelmét arra, hogy szigorúbb intézkedéseket vezessenek be az élelmiszer-pazarlás ellen. Figyeljenek arra, hogy termékeik, a rajta szereplő lejárati dátum szerint legyenek sorba rendezve, elkerülvén azt, hogy már az üzletből rögtön a kukába landoljon az élelmiszer.

Az elmúlt évben 14,9 milliárd font értékű élelmiszert pazaroltak el.

A kis mennyiségű hulladékgyártás elkerülhetetlen, viszont amikor a háztartásokból és az üzletekből a bontatlan élelmiszer egyenesen a kukában landol, az jelentősmértékű károsanyagot bocsát ki Földünk légkörébe.

3, Mondjunk nemet az egyszerhasználatos maszkokra

A Plastic Waste Innovation Hub remrégiben készített felmérése szerint, ha az Egyesült Királyságban az emberek egy éven keresztül minden nap új eldobható maszkot használnak, akkor az 66 000 tonna hulladéktermelést jelent. A többször használatos maszkokkal ellentétben ennek tízszer nagyobb kedvezőtlen hatása van az éghajlatváltozásra.

4, Vásároljon környezettudatos cégektől

Az év elején a brit vásárlók negyede megfogadta, hogy a korábbiakhoz képest idén körültekintőbben hozza meg vásárlási döntését.

Ön tisztában van azzal, hogy a cégek, akiknek a termékeit vásárolni szokta, mennyire ügyelnek környezetünkre a termék előállítása során?

Manapság szerencsére hazánkban is egyre több vállalat fordít figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra.

5, Kellő odafigyeléssel vásároljon idén Karácsonykor is

Az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint a 2020. októberi fogyasztói adatok azt mutatják, hogy a felnőttek közel kétharmada (62%) vásárlásaik során az újrahasznosítható/biológiailag lebomló csomagolású termékeket részesítik előnyben. Ami még kedvezőbb hír, hogy az ünnepi időszak közeledtével a Google Trends adatai azt mutatják, hogy nagyon sokan kerestek rá online az újrahasznosítható képeslapokra. Idén 26%-kal többen kerestek rá erre, mint tavaly ilyenkor.

Luke Hodson, az Awesome Merchandise cég alapítója büszke arra, hogy újrahasznosítható karácsonyi képeslapokat is gyártanak.

Ő is megerősítette, miszerint idén sokkal többen érdeklődnek az effajta különleges üdvözlőlapok iránt.

Soha nem volt még ilyen fontos, hogy tegyünk a bolygónk védelméért, még ha ez apróságnak is tűnik. Ami még ösztönzőleg hathat a környezetbarát képeslapok vásárlására, hogy rengeteg tehetséges művész különlegesebbnél különlegesebb dizájnokat készít és ezek kerülnek rá a lapokra.

6, Csökkentse karbonlábnyomának méretét

Számon tartjuk, hogy hány lépést tettünk meg a nap folyamán, hány kalóriát égettünk el, hány kreditet kell még összeszednünk a szemeszter során, akkor miért ne tartanánk számon karbonlábnyomunk mértékét is?

Elsőre talán kicsit furcsán hangzik, de mi is az a karbonlábnyom?

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy egy vállalat tevékenysége, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi üvegházhatású gáz (ÜHG) kerül közvetetten és közvetlenül a levegőbe.

A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátást jelenti. Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért hatása.

Egy brit állampolgár évente átlagosan 10 tonna CO2-t termel. A CoGo alkalmazás segítségével nyomon tudjuk követni karbonlábnyomunkat. Megmutatja, hogy miként hat környezetünkre a reggel elfogyasztott kávé, vagy akár az éves Netflix előfizetés. Az alkalmazás nem csak a valósidejű lábnyomunkat mutatja, hanem a hónap végén készít egy összesítést és testreszabott számítások segítségével megmutatja, hogyan tudjuk csökkenteni azt.

Forrás: 
hulldailymail.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Kőbe zárt rejtély

Életünk során mindig keressük a kapcsolatot a természethez fűződő gyökereinkkel, olykor tudatosan, máskor tudat alatt. Idővel rádöbbenünk, hogy boldogságunk tiszta forrása a harapnivaló friss levegő, a fodrosodó patak csobogása, a fák ölelő karja, az évmilliókat megélt, ősenergiát sugárzó kőzet közelsége, azaz az anyatermészet kincsei.

Az év fája a süvöltény

Az Országos Erdészeti Egyesület legutóbbi online szavazásán a lehetséges három faj közül a voksok mintegy felét a lisztes berkenye (régies nevén süvöltény) kapta, így lett az Év fája 2021-ben a kecskefűz és a fehér nyár előtt. A lisztes berkenye fajcsoport (Sorbus aria agg.) számos, egymástól nehezen megkülönböztethető kis fajt takar, melyek középhegységeink sziklás talajú erdeiben fordulnak elő.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal?

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba.

Átadták a megújult Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet

2021 a projektmegvalósítások éve a nemzeti parkok életében, hiszen idén 30 beruházást adnak át az igazgatóságok országszerte, együttesen 8,7 milliárd forint értékben – jelentette ki Rácz András a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely bővítését és részleges akadálymentesítését szolgáló fejlesztések átadásán.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Műanyag szívószál helyett

Az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát 2021-ben betiltják Európában, úgyhogy helyettesítő anyagokat keresnek a kiváltásukra.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Almáskert dobozba zárva

Az almáskertből egyenesen a közeli feldolgozóba érkeznek a gyümölcsök, ahol azonnal elkezdődik a préselés. Az almát nem hűtik, nem tárolják, a legideálisabb állapotában dolgozzák fel, ez az egyik titka a VitaBox natúr gyümölcslevek minőségének és sikerének.