Az olasz Marche régió az egészségügyi hatóság döntése alapján a koronavírus fertőzések meglehetősen magas kockázata miatt a narancssárga zónába került, ezért számos korlátozást vezettek be, többek között az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek működését csak az elvihető ételek értékesítésére és a házhoz szállításra korlátozták.
Ez felháborodást váltott ki a vendéglősök körében Acqualagnában, a legnemesebb és legdrágább fehér szarvasgomba egyik legjobb termőhelyén. A helyi éttermekben ez az egyik legfontosabb alapanyag, az ételeikben hangsúlyosan megjelenik ez a drága és különleges összetevő.
elmagyarázva a polgároknak, hogy milyen nehéz és tarthatatlan a helyzetük. A háromkilónyi szarvasgomba értéke eléri az 5000 eurót. „Jobb nekik adni, mintsem kidobni a kukába” – mondták a tiltakozó vendéglátósok, szakácsok.
Hozzátették: nem szállunk szembe a pandémia elleni küzdelemről szóló rendelettel, mert tiszteletben tartjuk a szabályokat.
Mindenki hangsúlyozta, hogy hatalmas pénzügyi veszteségeket szenvednek el emiatt, hiszen éppen főszezonja van a szarvasgombának, egy hétvégére átlagosan 2 kiló megvásárlásával készülnek, mert nagyon sok vendég érkezik, éppen a szarvasgomba miatt. A megmaradt friss termékkel már nem tudnak mit kezdeni, ezért ahelyett, hogy kidobnák inkább szétosztják, érveltek a tüntetők.