Back to top

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.

Izrael fővárosában The Chicken néven nyitottak éttermet, ahol a  felszolgált csirkehúshoz hasonló készítményt laboratóriumban állítják elő, köszönhetően az izraeli SuperMeat induló vállalkozásnak. Az étterem nem csak ropogós "csirke filét” kínál, hanem lehetőséget arra is, hogy a vendégek megtekintsék a gyártás folyamatát, és megnézhessék, hogyan készül a laborhús. A tulajdonosok célja az in vitro hús népszerűsítése.

Fotó: pixabay

Az ott felszolgált csirkehamburger fő eleme a tenyésztett csirkehús, amit friss zöldségekkel és házi készítésű mártásokkal friss briós zsemlébe helyeznek.

Az induló vállalkozás számára mérföldkő az étterem megnyitása, mert lehetőséget ad arra, hogy visszajelzést kapjon az általa kínált termékről.  

A hamburgerért ugyanis nem kell fizetni, cserébe a vendégeknek egy kérdőívet kell kitölteni a tapasztalataikról.
-Több visszajelzés igazolja, hogy nem különböztethető meg a hagyományos gyártású csirkétől, és nagyszerű ízű a hamburger,  mondta Ido Savir vezérigazgató.
Az étterem megnyitása lépés a mesterséges hús népszerűsítése felé, és általa megismerik azokat a kihívásokat, amelyekkel a vállalatok szembesülni fognak a termékkel a piacon. Rámutat, hogy mennyire fontos bemutatni az előállítás folyamatát. Az ellenőrizhető előállítási folyamat lehetővé teszi olyan kiváló minőségű, tápláló és ízletes csirkehús létrehozását, amely képes felérni a hagyományos hússal.

A cég három évet töltött el a gyártás fejlesztésével, annak az optimális folyamatnak a megteremtésén, ahol az állatokból vett sejtek maguk az állatok nélkül növekednek. A folyamat legnagyobb kihívása az volt, hogy alkalmassá tegyék a nagy mennyiségek előállítására.

A vezérigazgató szerint, ha ez elterjed, akkor számos előnye lehet a hagyományos állattartással szemben.

Ezután nem szükséges túlzsúfolt helyeken antibiotikummal nevelni állatokat. Ráadásul ez a folyamat sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a hagyományos állattenyésztés.  Emellett szükségtelen az állatok leölése is. További előnyként említi, hogy megújuló energiával csökkenthető a hús környezeti lábnyoma,

mivel előállításához kevesebb erőforrás szükséges.

Az élelmiszer egyelőre nem rendelkezik hatósági jóváhagyással, a kormányok még most dolgozzák ki a tenyésztett hús kategóriáját és annak kezelésre vonatkozó szabályokat.

A cég egyelőre a visszajelzésekért cserébe tudja felszolgálni a terméket, és reménykedik abban, hogy egy-két éven belül forgalmazható lesz az éttermekben és öt év múlva beindíthatja a kereskedelmi méretű üzemeit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fastcompany.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Enyhítették a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet

Másodfokon enyhítette a bíróság a Fejér megyei húshamisítókra kiszabott elsőfokú ítéletet - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.