Back to top

Kizárólag laborhúst szolgálnak fel egy izraeli étteremben

Tel-Avivban megnyílt az első olyan étterem a világon, ahol laboratóriumban előállított csirkehúst szolgálnak fel. A vendégek étkezhetnek, és megnézhetik, hogyan készül a fő összetevő.

Izrael fővárosában The Chicken néven nyitottak éttermet, ahol a  felszolgált csirkehúshoz hasonló készítményt laboratóriumban állítják elő, köszönhetően az izraeli SuperMeat induló vállalkozásnak. Az étterem nem csak ropogós "csirke filét” kínál, hanem lehetőséget arra is, hogy a vendégek megtekintsék a gyártás folyamatát, és megnézhessék, hogyan készül a laborhús. A tulajdonosok célja az in vitro hús népszerűsítése.

Fotó: pixabay

Az ott felszolgált csirkehamburger fő eleme a tenyésztett csirkehús, amit friss zöldségekkel és házi készítésű mártásokkal friss briós zsemlébe helyeznek.

Az induló vállalkozás számára mérföldkő az étterem megnyitása, mert lehetőséget ad arra, hogy visszajelzést kapjon az általa kínált termékről.  

A hamburgerért ugyanis nem kell fizetni, cserébe a vendégeknek egy kérdőívet kell kitölteni a tapasztalataikról.
-Több visszajelzés igazolja, hogy nem különböztethető meg a hagyományos gyártású csirkétől, és nagyszerű ízű a hamburger,  mondta Ido Savir vezérigazgató.
Az étterem megnyitása lépés a mesterséges hús népszerűsítése felé, és általa megismerik azokat a kihívásokat, amelyekkel a vállalatok szembesülni fognak a termékkel a piacon. Rámutat, hogy mennyire fontos bemutatni az előállítás folyamatát. Az ellenőrizhető előállítási folyamat lehetővé teszi olyan kiváló minőségű, tápláló és ízletes csirkehús létrehozását, amely képes felérni a hagyományos hússal.

A cég három évet töltött el a gyártás fejlesztésével, annak az optimális folyamatnak a megteremtésén, ahol az állatokból vett sejtek maguk az állatok nélkül növekednek. A folyamat legnagyobb kihívása az volt, hogy alkalmassá tegyék a nagy mennyiségek előállítására.

A vezérigazgató szerint, ha ez elterjed, akkor számos előnye lehet a hagyományos állattartással szemben.

Ezután nem szükséges túlzsúfolt helyeken antibiotikummal nevelni állatokat. Ráadásul ez a folyamat sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a hagyományos állattenyésztés.  Emellett szükségtelen az állatok leölése is. További előnyként említi, hogy megújuló energiával csökkenthető a hús környezeti lábnyoma,

mivel előállításához kevesebb erőforrás szükséges.

Az élelmiszer egyelőre nem rendelkezik hatósági jóváhagyással, a kormányok még most dolgozzák ki a tenyésztett hús kategóriáját és annak kezelésre vonatkozó szabályokat.

A cég egyelőre a visszajelzésekért cserébe tudja felszolgálni a terméket, és reménykedik abban, hogy egy-két éven belül forgalmazható lesz az éttermekben és öt év múlva beindíthatja a kereskedelmi méretű üzemeit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fastcompany.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Földpiac: a történelmi esély

Bár a törvény nem szabott határidőt az ukrán állampolgárok földhöz jutását illetően, a szakértők egyértelműen állítják, hogy a még szabad földterületek rövid időn belül gazdára találnak. Ukrajnában néhány hét múlva, július 1-jén megnyitják a földpiacot, amitől várhatóan felgyorsulnak az események.

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

Gasztroélmények Huszárokelőpusztán

A Gerence-patak völgyében, a hajdani egyetlen Magas-Bakonyt átszelő útvonal nyugati bejáratánál fekszik Huszárokelőpuszta. A Bakonyerdő Zrt. vendégháza történelmi hely, az Esterházyak birtoka, nagyúri vadászatok helyszíne. Esterházy Tamás gróf építtette a Hubertlakon található vadászkastélyt, és itt található Rókapuszta is, ahol valaha a cselédek laktak.

A kölyökkutyák örömmel kommunikálnának az emberekkel

Egy kutatás keretein belül 375 nyolchetes kölyökkutya kommunikációs képességeit vizsgálták egy évtizeden keresztül, mely során megállapították, hogy a kutyák már röviddel a születésük után az emberekéhez hasonló szociális képességekkel rendelkeznek.

Dióolaj zöld dióból

Június második felében végre elérkezik a zöld dió szedésének az ideje. Megéri kísérletezni vele, mert a zsenge termés igazán különleges és ínycsiklandó finomságokhoz használható.

Vegán pókselyemmel az egyszer használatos műanyagok ellen

A kutatók előállítottak egy növényi alapú anyagot, amely a pókselyemhez hasonlít erősségében és sűrűségében, így akár számos fogyasztói termékben helyettesítheti az egyszer használatos műanyagokat.

Megbukott egy férfi a drogteszten miután mákos kenyeret evett

Egy férfi állítólag megbukott a drogteszten Angliában, egy állásinterjún, miután Tescoban kapható mákos kenyeret evett. Nővére, Danielle Chalkley június 9-én bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, azt állítva, hogy testvére szervezetében pozitív lett az ópiátokra vonatkozó kábítószerteszt, annak ellenére, hogy a férfi fél a drogoktól, sőt még a fájdalomcsillapítók fogyasztását is kerüli.

A Brexit után tovább szigorítja "állatjóléti" törvényét Nagy-Britannia

Nagy-Britannia közölte, hogy a Brexit utáni jóléti terv részeként betiltja a vágásra és hízlalásra szánt élő állatok exportját, megfontolja a libamáj kereskedelem engedélyezését és hivatalosan is érző lényként ismeri el a gerinces állatokat.

Rengeteg munka, magas foglalkoztatás, kelendő termény - hogy áll a hazai dohánytermesztés?

A dohányágazatban a tavalyi év koránt sem volt kedvező a termelőknek, ami egyrészt a palántanevelés időszakában az időjárás kiszámíthatatlanságából fakadt, emellett a pandémia okozta munkaerőhiányt is megsínylette az ágazat. Az idei év kilátásairól, a palántanevelésről és az ágazat helyzetéről Kenyeres Sándor, a tisztújítás során a MADOSZ frissen választott elnöke számolt be lapunknak.

Magyar Termékkel nyert egymilliót a tompai varrónő

Ezúttal egy Bács-Kiskun megyei hölgynek hozott szerencsét a SPAR-ban, hogy sokszor vásárol magyar termékeket, és még a nyereményjátékokat is követi. Több ezer kódfeltöltéssel zárult a Magyar Termék legutóbbi vásárlással egybekötött kampánya.