Back to top

Egyik parlamenti párt sem élt a módosítás lehetőségével

A WWF Magyarország szerint katasztrofális következményei lehetnek az új vízgazdálkodási törvényjavaslatnak. Nagy János, a jogszabályt előterjesztő Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára szerint ezzel szemben éppen most és ezzel a törvénnyel válik világossá és áttekinthetővé a hazai vízhasználati helyzet.

A WWF Magyarország november 18-ai közleménye szerint a törvényjavaslat „látszólag a gazdákat segíti, valójában azonban hosszú távon súlyosbíthatja a mezőgazdasági termelés vízhiányát a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását célzó, 2020 novemberében beadott javaslat.” Kifogásolják, hogy a törvényjavaslat eltörölné a mezőgazdaságban öntözési céllal használt talajvízkutak létesítésének és üzemeltetésének engedélyezését azokon a területeken, ahol az öntözés felszíni vízből nem megoldható. A WWF Magyarország szerint vissza kell vonni a törvényjavaslatot, helyette a fenntartható vízgazdálkodást ösztönző szabályozási és agrártámogatási koncepció kialakítására lenne szükség.

Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára
Nagy János, a WWF közleményére reagálva, kérdésünkre elmondta, hogy a szervezet olyan színben tünteti fel a törvénymódosítási javaslatot, mintha most tennék lehetővé mezőgazdasági célú kutak fúrását. Ehhez képest, tette hozzá, egy ma is meglévő helyzetről van szó, olyanról, amiről senkinek, sem a kamarának, sem az Agrárminisztériumnak nincsenek pontos adatai.

Csak feltételezhető, hogy jelenleg tíz- és százezer közöttire tehető ezeknek a mezőgazdasági célú kutaknak a száma. „Nem arról van tehát szó ebben a törvényjavaslatban, hogy vízkivétel-növekedést szeretnénk elérni, pláne nem, hogy veszélybe akarnánk sodorni Magyarország vízkészleteit. Mi inkább azon csodálkozunk, hogy az elmúlt években miért nem jutott eszébe senkinek, így a WWF-nek sem az, hogy ebben a kérdésben tiszta, világos helyzetet teremtsen. Eddig senki nem tett lépéseket azért, hogy felmérje azt a vízmennyiséget, ami ezekből a kutakból származik. Mi most mindössze ezt szeretnénk elvégezni, a meglévő kutakat szeretnénk legalizálni”, - hangsúlyozta Nagy János, hozzátéve, hogy természetesen vannak szabályok. Így ötven méterig, vagy az első vízzáró rétegig létesült kutat ingyenesen be lehet jelenteni, az ettől eltérő kutak esetében pedig fennmaradási engedély kérhető – szankció nélkül.

„Szó nincs tehát arról, hogy további vízkivétel-növekedés lenne a cél. Most végre tisztán látjuk majd, hogy mekkora a jelenlegi kutak vízkivétele. A gazdák ingyenesen vízmérő okosórát kapnak, és adatokat szolgáltatnak majd a kivett vízmennyiségről.

Ha – reményeink szerint minél többen – élnek ezzel a lehetőséggel, végre lesz egy olyan monitoring rendszer, amelynek alapján megbecsülhető az országos vízkivétel. Úgy gondolom, ez így a zöldszervezetek céljaival is összhangban lesz. Megkésettnek és alaptalannak érezzük ezért a kritikát, különösen annak fényében, hogy javaslatunkat az általános vitában az összes ellenzéki párt egyhangúlag támogatta." - mondta a helyettes államtitkár.

A WWF kritikája szerint az sem tudható, hogy ezeken a kutakon keresztül mennyi károsanyag kerül vissza a talajba. Nagy János erre visszakérdezett: Miért? Most tudja valaki?

„Tegyük fel, hogy százezer olyan működő kút van ma Magyarországon, amikre senki nem kért engedélyt. Eddig semmit nem tudtunk ezekről a kutakról, de talán most végre megváltozik a helyzet, ahonnan már tovább léphetünk, tovább tudunk gondolkodni. Méghozzá akár közösen a zöldszervezetekkel, de most azt gondoljuk, hogy ebben a kérdésben hibás az alapállásuk.

Ennek megvitatására miniszter úr november 23-án hétfőre egyeztetésre hívta a WWF képviselőit.

Hozzáfűzném, hogy rendes közigazgatási eljárás során zajlott a tervezet egyeztetése, ahol bárki véleményt nyilváníthatott. A mostani parlamenti szakaszban pedig még bármilyen módosító indítvány benyújtható lett volna, azonban a mai határidőig egyik párt sem élt ezzel a lehetőséggel. A javaslatot jövő héten tárgyalja a Mezőgazdasági és a Fenntartható Fejlődés Bizottság.”

Nagy János végül annak a reményének adott hangot, hogy a 2023-ig tartó, a politikai pártok által kútamnesztiának nevezett szabályozás adta lehetőséggel sokan élnek majd. Ahogy a Vidékfejlesztési Program forrásait is igénybe veszik azok, akik mezőgazdasági öntözésfejlesztési beruházást szeretnének megvalósítani, erre a célra ugyanis jelentős források állnak rendelkezésre. A teljes tervdokumentációhoz, az engedélyezéshez, a fennmaradási engedélyhez is kérhető és kapható anyagi támogatás.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a kutak legalizálása, az új kutak létesítése a mezőgazdasági, öntözésfejlesztési céloknak megfelelően, adminisztratív terhektől a lehető leginkább mentesen, és a lehető legolcsóbb módon valósulhasson meg a gazdák számára”,  - mondta végül Nagy János.

 

 

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Agrometeorológia - Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius-fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat.