Back to top

Egyik parlamenti párt sem élt a módosítás lehetőségével

A WWF Magyarország szerint katasztrofális következményei lehetnek az új vízgazdálkodási törvényjavaslatnak. Nagy János, a jogszabályt előterjesztő Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára szerint ezzel szemben éppen most és ezzel a törvénnyel válik világossá és áttekinthetővé a hazai vízhasználati helyzet.

A WWF Magyarország november 18-ai közleménye szerint a törvényjavaslat „látszólag a gazdákat segíti, valójában azonban hosszú távon súlyosbíthatja a mezőgazdasági termelés vízhiányát a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását célzó, 2020 novemberében beadott javaslat.” Kifogásolják, hogy a törvényjavaslat eltörölné a mezőgazdaságban öntözési céllal használt talajvízkutak létesítésének és üzemeltetésének engedélyezését azokon a területeken, ahol az öntözés felszíni vízből nem megoldható. A WWF Magyarország szerint vissza kell vonni a törvényjavaslatot, helyette a fenntartható vízgazdálkodást ösztönző szabályozási és agrártámogatási koncepció kialakítására lenne szükség.

Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára
Nagy János, a WWF közleményére reagálva, kérdésünkre elmondta, hogy a szervezet olyan színben tünteti fel a törvénymódosítási javaslatot, mintha most tennék lehetővé mezőgazdasági célú kutak fúrását. Ehhez képest, tette hozzá, egy ma is meglévő helyzetről van szó, olyanról, amiről senkinek, sem a kamarának, sem az Agrárminisztériumnak nincsenek pontos adatai.

Csak feltételezhető, hogy jelenleg tíz- és százezer közöttire tehető ezeknek a mezőgazdasági célú kutaknak a száma. „Nem arról van tehát szó ebben a törvényjavaslatban, hogy vízkivétel-növekedést szeretnénk elérni, pláne nem, hogy veszélybe akarnánk sodorni Magyarország vízkészleteit. Mi inkább azon csodálkozunk, hogy az elmúlt években miért nem jutott eszébe senkinek, így a WWF-nek sem az, hogy ebben a kérdésben tiszta, világos helyzetet teremtsen. Eddig senki nem tett lépéseket azért, hogy felmérje azt a vízmennyiséget, ami ezekből a kutakból származik. Mi most mindössze ezt szeretnénk elvégezni, a meglévő kutakat szeretnénk legalizálni”, - hangsúlyozta Nagy János, hozzátéve, hogy természetesen vannak szabályok. Így ötven méterig, vagy az első vízzáró rétegig létesült kutat ingyenesen be lehet jelenteni, az ettől eltérő kutak esetében pedig fennmaradási engedély kérhető – szankció nélkül.

„Szó nincs tehát arról, hogy további vízkivétel-növekedés lenne a cél. Most végre tisztán látjuk majd, hogy mekkora a jelenlegi kutak vízkivétele. A gazdák ingyenesen vízmérő okosórát kapnak, és adatokat szolgáltatnak majd a kivett vízmennyiségről.

Ha – reményeink szerint minél többen – élnek ezzel a lehetőséggel, végre lesz egy olyan monitoring rendszer, amelynek alapján megbecsülhető az országos vízkivétel. Úgy gondolom, ez így a zöldszervezetek céljaival is összhangban lesz. Megkésettnek és alaptalannak érezzük ezért a kritikát, különösen annak fényében, hogy javaslatunkat az általános vitában az összes ellenzéki párt egyhangúlag támogatta." - mondta a helyettes államtitkár.

A WWF kritikája szerint az sem tudható, hogy ezeken a kutakon keresztül mennyi károsanyag kerül vissza a talajba. Nagy János erre visszakérdezett: Miért? Most tudja valaki?

„Tegyük fel, hogy százezer olyan működő kút van ma Magyarországon, amikre senki nem kért engedélyt. Eddig semmit nem tudtunk ezekről a kutakról, de talán most végre megváltozik a helyzet, ahonnan már tovább léphetünk, tovább tudunk gondolkodni. Méghozzá akár közösen a zöldszervezetekkel, de most azt gondoljuk, hogy ebben a kérdésben hibás az alapállásuk.

Ennek megvitatására miniszter úr november 23-án hétfőre egyeztetésre hívta a WWF képviselőit.

Hozzáfűzném, hogy rendes közigazgatási eljárás során zajlott a tervezet egyeztetése, ahol bárki véleményt nyilváníthatott. A mostani parlamenti szakaszban pedig még bármilyen módosító indítvány benyújtható lett volna, azonban a mai határidőig egyik párt sem élt ezzel a lehetőséggel. A javaslatot jövő héten tárgyalja a Mezőgazdasági és a Fenntartható Fejlődés Bizottság.”

Nagy János végül annak a reményének adott hangot, hogy a 2023-ig tartó, a politikai pártok által kútamnesztiának nevezett szabályozás adta lehetőséggel sokan élnek majd. Ahogy a Vidékfejlesztési Program forrásait is igénybe veszik azok, akik mezőgazdasági öntözésfejlesztési beruházást szeretnének megvalósítani, erre a célra ugyanis jelentős források állnak rendelkezésre. A teljes tervdokumentációhoz, az engedélyezéshez, a fennmaradási engedélyhez is kérhető és kapható anyagi támogatás.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a kutak legalizálása, az új kutak létesítése a mezőgazdasági, öntözésfejlesztési céloknak megfelelően, adminisztratív terhektől a lehető leginkább mentesen, és a lehető legolcsóbb módon valósulhasson meg a gazdák számára”,  - mondta végül Nagy János.

 

 

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Befejeződött a Homokhátság vízpótlását segítő beruházás

A Homokhátság vízpótlását segítő beruházás, a vajdasági Magyarkanizsa szennyvíztisztító-telepének korszerűsítése, valamint egy mobil árvízvédelmi fal beszerzése valósult meg egy magyar-szerb projekt keretében, amelyet csaknem 6 millió euróval (2,16 milliárd forint) támogatott az Európai Unió - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.

Sikeres a kisüzemi pályázat

Már több mint 1000 gazdálkodó nyert támogatást a kisüzemi pályázaton - közölte Nagy István agrárminiszter.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Magyar esélyek a növekvő kóser piacon

Magyarország egyik legsikeresebb külgazdasági területe évek óta az élelmiszeripari export, amelynek növelése a magyar kormányzat kiemelt célja. Ennek jegyében szervezett online fórumot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség. Az esemény zárszavát Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta.

A mezőgazdaság versenyképességét is javíthatja a drónok használatának elterjedése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapító tagként részt vesz a Magyarországi Drón Koalícióban, amely május 4-én alakult meg. A drónok használata a mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez is hozzájárulhat, az új technológiák elterjesztését a NAK is segíti tagjai körében.

Értéktőzsde - Kötik a takarmánykukoricát

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 23–29. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 74 000 forint/tonna (–1000 forint) volt.

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.